F.C. Porto fabrica de bani



Acum câteva zile Monaco i-a transferat pe jucătorii de la F.C.Porto pe niște sume uriașe de bani. Pe James Rodriguez a plătit 45 de milioane de euro și pe Joao Moutinho 25 de milioane de euro.
În ultimii 10 ani Porto a câștigat Champions League o dată și Cupa Uefa de două ori, plus multe campionate naționale și cupe ale Portugaliei, dar în același timp pentru că a avut scouteri cu ochi buni pentru jucători de valoare pe care i-au cumpărat la un preț mic și pe care apoi i-au vândut atunci când erau în formă maximă, F.C.Porto a devenit o adevărată fabrică de bani.

Să începem cu anul 2004 atunci când Porto acceptă oferta lui Chelsea de a-l vinde pe Carvalho cu 30 de milioane de euro. Era fundaș de bază la Porto cu peste 7 ani vechime și într-o formă foarte bună, însă Chelsea nu s-a oprit aici și l-a cumpărat și pe Paulo Ferriera cu 20 de milioane de euro.
Tot în 2004 Barcelona îl cumpără de la portughezi pe Deco pe 15 milioane de euro plus Quaresma, acel jucător cu glezna fină pe care sigur vi-l mai amintiți pentru că înscria goluri din afara careului cu exteriorul.
Quaresma care va fi vândut și el la Inter în 2008 pe o sumă de peste 18 milioane de euro, iar cariera acestui tânăr talentat se va duce din ce în ce mai jos după această mutare.

În 2005 Maniche a fost vândut la Dinamo Moscova pe suma de 16 milioane de euro. Palmaresul lui Maniche la Porto în momentul vânzării arăta așa: câștigător de Champions League, deținător al Cupei Uefa, de 2 ori campion al Portugaliei plus o cupă din aceeași țara.
În 2004 Porto îl cumpără pe Pepe de la Maritimo cu 1 milion de euro iar în 2007 îl vinde la Real Madrid pe fabuloasa sumă de 30 de milioane de euro. Pepe este unul dintre cei mai buni fundași din Spania(anul asta nu a mai prins primul 11 datorită certurilor cu Jose Mourinho) dar și cel mai violent. Încă o afacere bună făcută de Porto.
În 2006 Porto îl cumpără pe Anderson cu 7 milioane de euro de la Gremio și doar peste un an, îl vinde pe 32 de milioane de euro la Manchester United.

În 2008 Bosingwa se alătura legiunii portugheze de la Chelsea pe suma de 21 de milioane de euro, iar un an mai târziu F.C.Porto îl vinde pe Lisandro Lopez la Lyon pe 24 de milioane de euro. Știți cu cât l-a cumpărat Porto pe Lisandro Lopez de la Racing? Cu 2 milioane de euro și încă 300 de mii de euro ca să fiu mai exact.
Lucho Gonzalez cumpărat de la River Plate cu aproape 7 milioane de euro va fi vândut tot în Franța, la Marseille pe suma de 18 milioane de euro tot în 2009.
Încă un fundaș de calitate se va altura echipei Lyon pe suma de 15 milioane de euro. E vorba despre Aly Cissokho achiziționat cu vreo 300 de mii de euro de la Vitoria de Setubal.
Vă mai prezint încă 2 transferuri mai mici înainte să trecem la ăia grei vânduți pe sume astronomice: Bruno Alves care a plecat la Zenit pe 22 de milioane de euro și Freddy Guarin, omul cu un șut năpraznic și un tupeu fantastic, cumpărat de Inter cu 13,5 milioane de euro.

Radamel Falcao, care nu mai are nevoie de nicio prezentare, un atacant complet care lovește mingea din toate pozițiile a fost vândut de Porto la Athletico Madrid pe 47 de milioane de euro, iar spaniolii nu sunt proști și după ce au câștigat o Cupa Uefa și Cupa Spaniei împotriva Realului din Madrid, îl vând la rândul lor lui Monaco, care vrea să își facă trupă puternică, cu peste 60 de milioane de euro.
Hulk pe care de fapt îl cheamă Givanildo Vieira de Souza, a fost cumpărat în 2008 de Porto tocmai din Japonia, țara soarelui răsare, de la echipă Tokyo Verdy, o echipă foarte iubită dar care acum joacă în divizia a 2-a din țara oamenilor cu ochi oblici.
Hulk cu fizicul lui de culturist profesionist dar un atacant de clasă, a fost vândut la Zenit pe suma rotundă de 40 de milioane de euro.

Așa arată fraților, fabrica de bani F.C.Porto.


Comentarii