Lille OSC – Olympique de Marseille, in deschiderea etapei a 16-a in Ligue 1


Marti, 3 decembrie, incepand de la ora 20:00 se da startul etapei a 16-a in campionatul Frantei. Primul meci al etapei se desfasoara pe Stade Pierre-Mauroy intre Lille OSC (locul 2) si Olympique de Marseille (locul 4).
Ultima partida desfasurata pe acest stadion s-a incheiat 0-0, insa in acest sezon probabil ca vor veni si golurile. Intre cele 2 echipe au existat schimburi de jucatori in aceasta vara. Unul care s-a incheiat in conditii normale, cel al lui Dimitri Payet (pentru 8.7 milioane de Euro) si altul care a tinut pagina primelor pagini ale presei din Franta, cel al lui Florian Thauvin (pentru 12 milioane de Euro).

Ultimul a fost jucat sezonul trecut la Bastia, iar iarna trecuta fusese acontat de Lille, desi nu evoluase extraordinar acolo. In retur, tanarul jucator a explodat si a avut prestatii care a atras atentia mai multor cluburi mari, printre care si Marsilia. Toate bune, numai ca Lille il cumparase deja. Clubul nu a vrut sa il cedeze insa dorinta jucatorului de a evolua pe Velodrome a invins. Jucatorul a efectuat un singur antrenament in aceasta vara cu Lille, dupa care si-a facut bagajele pentru sudul Frantei.
In acest sezon, Thauvin este speranta sudistilor, si incepe sa confirme sperantele puse in el: are 4 goluri in 10 meciuri jucate in campionat, dar si un gol la Napoli in Champions League.


Transferul fortat al lui Florian Thauvin de la Lille la Marsilia a tinut paginile ziarelor din Franta in aceasta vara. Va fi el decisiv in meciul direct?

Lille poate fi considerata surpriza campionatului pana la acest punct. Ea este deasupra celei de-a 2-a combatante in lupta pentru titlu, AS Monaco si a oaspetilor din aceasta partida. De luat in considerare ca gazdele nu au piedut in acest sezon decat 3 meciuri (2 in campionat - la Reims 2-1 si acasa cu Nice 0-2 si una in Cupa Ligii cu Auxerre). Marsilia a inceput bine campionatul cu 3 victorii in 3 etape, insa a pierdut repede din turatie, ajungand in luna octombrie sa piarda 5 meciuri consecutive
in toate competitiile (Champions League si Ligue 1). Lille a pierdut doar 4 din ultimele 26 jocuri acasa in campionat (15 victorii si 7 egaluri).

De asemenea, Lille este neinvinsa in ultimele 21 de jocuri in campionat jucate in luna decembrie. In acest sezon, 6 din cele 10 victorii ale cainilor s-au terminat cu scorul de 1-0. Echipa din Nord este in mare forma avand o serie de 10 partide fara infrangere (8 victorii si 2 egaluri), doar Paris Saint-Germain o depaseste. De observat ca portarul gazdelor, Vincent Enyeama nu a mai primit gol de 945 de minute in campionat. De partea cealalta, Marsilia nu a pierdut ultimele 3 partide jucate cu Lille, iar in aceaste dispute nu a primit niciun gol, ultimul marcator pentru nordici in aceasta disputa fiind Moussa Sow (acum la Fenerbahce). Fenicienii au castigat ultimele 3 etape, doar PSG fiind mai in forma decat ei. Marsilia nu a pierdut decat un meci in ultimele 8 jocuri, contabilizand 4 victorii si 3 egaluri.

In ceea ce priveste accidentatii, Lille are o pierdere destul de importanta in mijlocasul Marvin Martin, care este asteptat sa fie apt la jumatatea lui decembrie. Atacantii Ryan Mendes si John Jahro Ruiz sunt si ei inapti, insa nu au marcat niciun gol in acest sezon. O alta absenta de marca este cea a lui Frank Beria, care a avut 14 aparitii in acest sezon. De la sudisti lipseste in primul rand atacantul Andre Ayew care avea 10 aparitii si 2 goluri in acest sezon. El s-a accidentat la genunchi si este asteptat sa revina in ianuarie. Si fundasul Rod Fanni este incert dupa o accidentare la coapsa.

Marko Basa, fundas central si jucator exponential in acest sezon in echipa cainilor cu 12 meciuri in 15 etape spune despre meci: “ Trebuie sa dam ceea ce am dat si in meciul cu Monaco (victorie 2-0 pe 3 noiembrie): agresivitate in sensul bun, determinare si eficacitate la toate nivelurile”. El scoate in evidenta si forma echipei sale: “Ce ma impresioneaza sunt statisticile defensive, si anume, 13 meciuri fara gol primit si punctual care il avem in fata celor de la Monaco”.

Capitanul celor de la Lille, Rio Mavuba, face si el referire la acest meci: “Stim ca este un meci important, dar nu va fi o presiune suplimentara. Ne asteptam la un meci mare, asa cum ne place. Vrem sa il castigam, dar daca nu este posibil, vom incerca sa nu il pierdem. Toata lumea stie ca in cazul unei victorii, ne distantam la 9 puncte de Olympique de Marseille, iar acest lucru este important”. Si antrenorul gazdelor, Rene Girard este de parere ca acesta intalnire este unul dintre meciurile sezonului.

Antrenorul fenicienilor, Elie Baup, este convins ca dupa victoria lui PSG 4-0 cu Lyon, echipa din capitala este déjà campioana si cei din echipa sa se gandesc doar la celelalte 2 locuri de pe podium.”In spatele parizienilor exista o lupta intre 4-5 echipe pentru locurile 2 si 3. Atat Lille, cat si noi facem parte in aceste echipe”.

Incercati urmatoarele variante de pariuri: peste 2 goluri asiatic are cota 1.80, Marsilia handicap +1 asiatic (X2 este castigator, Lille invinge la un gol diferenta, banii se returneaza), gol Andre-Pierre Gignac are cota 3,25.

Articol scris de Vlad Dobroteanu.



Comentarii