Ryan Giggs - un nou lider la Manchester United?

Dupa ce o zi intrega (luni, 21 aprilie 2014) presa engleza a vuit ca managerul lui Manchester United este ca si concediat, a 2-a zi zvonurile au fost confirmate. Abia numit in vara lui 2013, dupa perioada de 27 de ani de glorie sub conducerea lui Sir Alex Ferguson, noul scotian nu a facut fata rigorilor lui Manchester United si a fost concediat de conducerea clubului. In cele 51 de meciuri la carma echipei, nu a mentinut acelasi XI niciodata in 2 jocuri consecutive, astfel ca rotatia jucatorilor nu s-a dovedit a fi o solutie potrivita in acest sezon. Singurele meciuri in care echipa a jucat la nivel ridicat au fost cele din Champions League, unde United a terminat pe primul loc in grupa, fiind neinvinsa intr-o grupa in care a evoluat alaturi de Shakhtar Donetsk, Bayer Leverkusen si Real Sociedad. In optimile competitiei, avea sa se desfasoare cel mai bun meci sub comanda scotianului. Dupa esecul cu 2-0 din turul cu Olypiakos Pireu, a venit victoria de pe Old Trafford cu 3-0, in care Robin Van Persie a reusit un hat-trick. In sferturi, toate sperantele aveau sa ia sfarsit, Bayern Munchen fiind un obstacol de netrecut. Printre motivele care au condus la concedierea lui David Moyes se numara "doborarea" mai multor recorduri negative:

Cam asa a aratat David Moyes de-a lungul sezonului 2013-2014 in care a fost manager la Manchester United


- United va termina cu cel mai scazut numar de puncte de la incepera epocii Premier League;
- Diavolii nu se vor califica pentru Champions League pentru prima data din 1995.;
- Manchester are cel mai slab parcurs pe teren propriu in ultimii 10 ani;
- "a reusit" sa piarda 3 meciuri consecutive pentru prima data din 2001;
- prima infrangere pe Old Trafford in fata lui Swansea;
- prima infrangere pe teren propriu in fata lui Newcastle din 1972;
- prima infrangere pe Old Trafford in fata lui West Bromwich Albion din 1978;
- prima infrangere in campionat in fata lui Stoke din 1984;
- pentru prima oara in epoca Premier League, United a primit gol in primul minut al jocului (Edin Dzeko - Manchester City);
- pentru prima data pierde atat in tur cat si in retur in fata lui Everton, fapt neimaintamplat din sezonul 1969-1970;
- este primul sezon in care atat Liverpool cat si Everton reusesc "dubla victorie in campionat" in fata diavolilor.
Singurul trofeu obtinut de Moyes este Supercupa Angliei in fata lui Wigan Athletic, scor 2-0.

De asemenea, un alt motiv al demiterii este neincrederea pe care jucatorii cu experienta au manifestat-o fata de viziunea lui Moyes, astfel ca scotianul a pierdut sprijinul catorva puncte cheie in echipa. Desi nu sunt numiti, cel mai greu au atarnat probabil opiniile lui Nemanja Vidic, Patrice Evra, Rio Ferdinand, Wayne Rooney si Robin Van Persie.
In consecinta, marti, 22 aprilie 2014 a fost poate cea mai importanta zi a sezonului 2013-2014 pentru Manchester United. David Moyes a fost demis, iar Ryan Giggs a fost numit manager interimar pana la finalul sezonului. Galezul va fi ajutat pana la finalul sezonului de Phil Neville, Paul Scholes si Nicky Butt.
Printre principalii favoriti sa devina manager la diavoli incepand cu sezonul 2014-215 sunt: Jurgen Klopp, Luis Van Gaal, Laurent Blanc, Diego Simeone, Roberto Martinez. Olandezul Van Gaal a confirmat in presa ca el va fi disponibil pentru diavoli dupa ce va conduce "Portocala Mecanica" la Campionatul Mondial din Brazilia si chiar isi doreste postul de manager la United. Jurgen Klopp a declarat presei din Germania ca nu intentioneaza sa plece de la Borussia Dortmund, avand un contract "beton". Desi majoritatea fanilor si-l doresc pe Klopp, ei spera ca aceaste meciuri cu Giggs ca manager sa conduca la numirea permanenta a galezului in aceasta pozitie, daca rezultatele vor fi positive.

22 aprilie 2014 - Prima zi a lui Ryan Giggs cand soseste la stadion din pozitia de manager al lui Manchester United

Ryan Giggs este fericit ca Manchester United i-a oferit sansa de a antrena clubul pentru restul sezonului. "Sunt mandru ca mi s-a oferit oportunitatea de a antrena clubul pe care l-am sustinut o viata intreaga si cu care sunt asociat de 26 de ani, pentru cele 4 meciuri ramase in campionat. Este perioada in care ma simt cel mai mandru in viata mea. Clubul are un rol important in viata mea inca de cand aveam 14 ani".

Galezul a explicat cum s-a desfasurat aceasta saptamana pentru el, in care sentimentele au fost amestecate. "Sunt mandru, fericit si putin nervos, dar ca si jucator sunt nerabdator ca meciul de sambata (impotriava lui Norwich) sa vina. Abia astept ziua de maine (sambata), atunci cand vom pasi pe Old Trafford. Stiu ca atmosfera va fi incredibila. Le-am spus jucatorilor ca am incredere in ei si ca stiu de ce sunt in stare, astfel ca ei trebuie sa demonstreze asta. Jucatorii au aratat bine la antrenamentele din aceasta saptamana si sunt nerabdatori pentru meciul de sambata.
A fost un sezon frustrant si vrem sa terminam sezonul cat mai bine posibil. Am fost socat marti cand am aflat de la Ed Woodward (vicepresedintele clubului) ca David (Moyes) pleaca si ca imi cere sa preiau carma echipei - a fost o saptamana agitata pentru mine. A fost diferit, a fost haotic. Abia acum vad cum este sa fii manager. Este a 4-a mea zi ca antrenor si nu poti sa iti imaginezi cat de solicitant este sa devii managerul lui United.

Actualul antrenor interimar al lui Manchester United nu a uitat insa de relatia de amicitie pe care a avut-o cu fostul sau manager. "As dori sa ii multumesc lui David (Moyes) pentru ca mi-a oferit sansa de a antrena pentru prima data. Imi voi aminti intotdeauna momentul cand m-a sunat in vara trecuta si mi-a propus sa vin in echipa de antrenori." In acest sezon, jucatorul de 40 de ani a fost si antrenor secund al echipei, pozitie ce i-a fost oferita de Moyes.
Simbolul clubului de peste 15 ani, Ryan Giggs a prefatat si partida de sambata cu Norwich: "Ma concentrez doar pe cele 4 jocuri ramase. Asta este principalul meu scop, iar maine (sambata) impotriva lui Norwich trebuie sa aratam ca dam totul intr-un meci dificil, avand in vedere ca ei se lupta pentru supravietuirea in Premier League".
Mijlocasul a continuat intr-o maniera mai degajata prima sa conferinta de presa: "Tocmai mi-am oferit un contract pe o perioada de 5 ani (ca jucator), asa ca imi folosesc puterea atata vreme cat o detin. Nu am facut multe in aceasta saptamana, dar sunt implicat si ca jucator, astfel ca m-am antrenat la parametri normali."

In cele din urma, a comentat si ceea ce doreste sa implementeze in scurtul interval de timp pana la finalul sezonului. Giggs doreste sa reaminteasca jucatorilor sai filozofia de joc pe care clubul a avut-o in perioada Ferguson. "Asta o sa fie filozofia mea, filosofia lui Manchester United. Vreau ca jucatorii sa joace cu pasiune, viteza, ritm, curaj si imaginatie. Tot ce astept de la un jucator al lui Manchester United este sa traga tare si in acelasi timp sa se simta bine in pozitia sa. Vreau sa vad optimism in ultimele 4 meciuri ale sezonului. Avem 3 jocuri pe Old Trafford, unde forma noastra nu a fost grozava si vreau sa vad goluri, atacuri prin alunecare, daruire. Vreau ca fanii sa fie nevoiti sa ne incurajeze in picioare si vreau sa vad pasiunea care ar trebui sa o ai ca fotbalist la Manchester United.

Comentarii

  1. A fost o perioada neagra pentru suporterii lui Manchester United. Un antrenor venit de la o echipa mica Everton, care nu s-a ridicat la nivelul unei echipe de top ca Manchester U. In plus mai era si tare in gura si zicea ca : Nici Ser Alex nu ar fi facut mare lucru in acest sezon cu actualul lot de fotbalisti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar ca Sir Alex Ferguson a castigat titlul sezonul trecut cu aceeasi echipa aproximativ, deci e o mare diferenta. Si nu pot sa zic de Everton ca e o echipa mica, e de mijlcoul clasamentului in Premier League, dar iata ca a avut un sezon mult mai bun cu Rodriguez decat sub comanda lui Moyes.

      Cel mai bine a insumat ce poate sa faca Moyes, jurnalistul Simon Kuper: "Moyes has no particular ideology of how to play football. Arsène Wenger of Arsenal, say, has always striven for a fast-passing attacking game. Moyes, by contrast, tailors Everton’s style to each new opponent. He works out what the opposition does – and then tries to stop it."

      Stiu ca am mai avut o discutie pe aici legata de Moyes, in care ziceam ca prinde cel putin finalul sezonului. M-am inselat cu 4 etape :)) Una peste alta, imi pare bine ca a plecat, dar Giggs are prea putin timp sa demonstreze ceva in cele 4 etape care i-au mai ramas.

      Inca un aspect demn de evidentiat, United a luat doar 6 puncte din confruntarile cu echipele din top 6 sezonul asta, dintr-un maxim de 36 https://twitter.com/OptaJoe/status/457927341503553536/photo/1

      Ștergere
    2. Englezii nu sunt ca noi si au rabdare cu antrenorii. Dar s-au adunat prea multe si Manchester United a devenit o gluma pentru celelalte echipe.
      Renuntarea la omul cu privirea in ceata a fost cea mai buna decizie a clubului in acest sezon.

      Ștergere
    3. De acord ca a fost cea mai buna decizie a sezonului. Sunt punctate foarte bine recordurile negative pe care United le-a avut sub comanda lui Moyes.

      PS1: Martinez, nu Rodriguez cum am scris mai sus.
      PS2: Ce s-a intamplat cu comentariile cu cont google+? Ca ma asteptam sa pot comenta direct :D Am incercat sa comentez de pe mobil si nu a mers. Nu stiu daca e de la mine sau doar un bug.

      Ștergere
    4. Poti sa comentezi si cu contul de google+. Il alegi de la raspundeti ca si selectezi profilul. Eu asa comentez.
      In trecut erau setate comentariile doar pentru google+ si nu era normal pentru alti comentatori care nu au cont de la google.

      Ștergere
  2. ehhh, daca privim mai bine a disparut stabilitatea si rabdarea englezeasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar in cazul David Moyes.
      Antrenorul lui Arsenal este de ani buni acolo, fara trofee castigate si nu il mai da nimeni afara.

      Ștergere
    2. Nu stiu pentru cat timp totusi... I-a cam trecut si lui vremea si cred ca daca nu castiga FA Cup sezonul asta, o sa plece si el cat de curand.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu