Marele Premiu de F1 al principatului Monaco

Asa cum va spune si Florin intr-unul din articolele precedente, ma voi ocupa de avancronici ale competitiilor motorizate, iar in acest weekend va fi premiera. Incepem cu Marele Premiu de Formula 1 al Principatului Monaco (78 de tururi), care se desfasoara in weekend-ul 22-25 mai. Cursa se disputa duminica de la ora 15:00 si este in direct pe Dolce Sport 1.
Dupa cum stiu cei care urmaresc "Marele Circ", circuitul de la Monte Carlo nu permite depasiri decat in cazuri cu adevarat exceptionale, asa ca rezultatul din calificari este decisiv pentru stabilirea locului in cursa. Doar o strategie cu adevarat inspirata poate conduce la o pozitionare mult mai in fata. Pentru a scoate in evidenta cele mai sus mentionate, ne uitam la ultimul mare premiu disputat acasa la regele Albert. Plecat din pole-position, Nico Rosberg a castigat cursa, iar Vettel plecat de pe 3, a terminat pe 2, profitand de problemele intampinate de Lewis Hamilton. Webber a promovat si el o pozitie, incheiand pe ultima pozitie a podiumului.
   
Liderul clasamentului general este Lewis Hamilton, pilotul de la Mercedes GP, cu un total de 100 de puncte. Acesta a castigat ultimele 4 curse, fiind secondat de fiecare data de coechipierul sau, Nico Rosberg, care are la general 97 de puncte. Germanul castigase prima cursa a sezonului in Australia, in timp ce Hamilton a abandonat, iar concluzia inceputului de campionat este ca va fi o bataie intre cei doi, celelalte echipe fiind la o distanta de aproximativ o secunda/tur.
Hamilton este principalul favorit la castigarea campionatului in acest sezon (1,20), singurul contracandidat parand sa fie coechipierul sau, Nico Rosberg (4,75).


Intrebat cum vede rivalitatea cu coechipierul sau, britanicul a raspuns:"Lasati-ma sa va spun un lucru: vin dintr-un loc nu prea grozav ca Stevenage si am trait pe canapeaua din apartamentul tatalui meu, in timp ce Nico a crescut la Monaco printre iahturi si barci si tot felul de astfel de lucruri, astfel ca foamea de succes este diferita.(...) Pentru a castiga campionatul trebuie sa ai cea mai mare foame (de succes)". Prefatand cursa, Hamilton a declarat ca singura varianta viabila pentru a castiga cursa sunt calificari excelente, insemnand un loc pe prima linie. In ceea ce priveste podiumul pe care si-l doreste, pilotul din Stevenage a mentionat ca isi doreste sa fie pe prima treapta, urmat de Alonso (Ferrari) si Vettel (Red Bull).
Bineinteles, germanul Nico Rosberg nu a ramas dator dupa ce i s-a pus o intrebare provocatoare de un jurnalist de la Gazzetta dello Sport, care era curios daca vremurile amicale dintre cei doi piloti ai Mercedes GP au apus. Gazetarul italian a pus urmatoarea intrebare:"Lewis a spus ca ar fi trebuit sa te domine mai clar. Asta inseamna ca vremea zambetelor se incheie incet-incet? Vezi o batalie mai apriga intre voi doi, dupa aceasta declaratie?". Politicos, Rosberg a incercat sa evite un eventual conflict public cu britanicul:"Nu l-am auzit eu insumi asa ca nu voi comenta astfel de afirmatii. Dar, in general a fost o batalie dura pana in acest moment si ma astept ca ea sa continue in aceeasi maniera. Voi incerca sa ma impun in duelul cu el incepand chiar cu Grand Prix-ul din Monaco". Despre locatia Grand Prix-ului, Roberg a mentionat urmatoarele:"Monaco este orasul meu de bastina! In mod normal, asociez multe amintiri frumoase cu acest loc. Aici am crescut si tot aici locuiesc. De asemenea si in termeni sportivi, am amintiri grozave legate de acest loc. Am castigat cursa anul trecut, fiind prima data cand reusesc acest lucru aici.(...) Batalia pentru titlu este foarte stransa, iar pentru a recastiga prima pozitie in clasament, voi trage tare in aceasta cursa, sperand sa o pot castiga".

Rosberg pleca primul este favorit sa castige cursa, cota pentru victoria sa fiind 1,61.
In testele din iarna, Williams Mercedes a semnat surpiza prin timpii excelenti. Odata cu inceperea campionatului era de asteptat ca echipa lui Sir Frank Williams sa obtina macar un podium, insa dupa 5 curse desfasurate cele mai bune rezultate au fost doua locuri 5. Cum nu se pune in discutie ca problema sa fie motorul, brazilianul Felipe Massa (de 2 ori pe podium la Monaco), acesta a recunoscut ca cel mai mare inconvenient este forta de apasare a masinii. 
Comentand despre sansele sale la podium, acesta a precizat ca sunt mici, iar obiectivul realistic ar fi o clasare in primii 5. Calificarile aveau insa sa fie nefaste pentru brazilian. Deja calificat in a 2-a runda a calificarilor, brazilianul a fost lovit la finalul primei runde de calificari de Marcus Ericcson de la Caterham Renault, masina fiindu-i avariata destul de rau. Mecanicii nu au reusit sa o repare foarte repede, astfel ca Massa nu a efectuat niciun tur in a 2-a runda a calificarilor. El va pleca de pe pozitia a 16-a, in timp ce suedezul de la Caterham va pleca de pe linia boxelor, ca penalizare pentru incidentul provocat.


Ce merita incercat: 
Plecat de pe locul 4, este de asteptat ca Sebastian Vettel (Red Bull Renault) sa aiba o strategie care sa il aduca macar pe podium. Un loc in primii 3 pentru actualul campion are cota 2,25.

Rezultatul calificarilor
1. Nico Rosberg Mercedes-Mercedes 1m 15.989s
2. Lewis Hamilton Mercedes-Mercedes 1m 16.048s
3. Daniel Ricciardo Red Bull-Renault 1m 16.384s
4. Sebastian Vettel Red Bull-Renault 1m 16.547s
5. Fernando Alonso Ferrari-Ferrari 1m 16.686s
6. Kimi Raikkonen Ferrari-Ferrari 1m 17.389s
7. Jean-Eric Vergne Toro Rosso-Renault 1m 17.540s
8. Kevin Magnussen McLaren-Mercedes 1m 17.555s
9. Daniil Kvyat Toro Rosso-Renault 1m 18.090s
10. Sergio Perez Force India-Mercedes 1m 18.327s

11. Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 1m 17.846s
12. Jenson Button McLaren-Mercedes 1m 17.988s
13. Valtteri Bottas Williams-Mercedes 1m 18.082s
14. Romain Grosjean Lotus-Renault 1m 18.196s
15. Pastor Maldonado Lotus-Renault 1m 18.356s
16. Felipe Massa Williams-Mercedes no time in Q2#

17. Esteban Gutierrez  Sauber-Ferrari 1m 18.741s
18. Adrian Sutil Sauber-Ferrari 1m 18.745s
19. Jules Bianchi  Marussia-Ferrari 1m 19.332s
20. Max Chilton  Marussia-Ferrari 1m 19.928s
21. Kamui Kobayashi  Caterham-Renault 1m 20.133s
22. Marcus Ericsson Caterham-Renault 1m 21.732s  

Comentarii

  1. Vettel (locul 4) sa termine in fata lui Ricciardo (locul 3) - cota 2,20; Kvyat (locul 9) sa termine in fata lui Vergne (locul 7) - cota 2,25; Button (locul 12) sa termine in fata lui Magnussen (locul 8) - cota 3,00; numar piloti clasati intre 16 si 17 - cota 3,50.cote oferite de Bet365.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu