Supercupa Frantei, primul trofeu al sezonului pentru PSG?

Sambata, 2 august, de la ora 15:00, pe stadionul pe Stadionul Muncitorilor din Beijing se desfasoara Supercupa Frantei intre Paris Saint-Germain si En Avant de Guingamp (in direct pe Digisport 1, ora 15:00). Pentru acest trofeu se lupta campiona Frantei (PSG) si castigatoarea Cupei Frantei (Guingamp). 

Ajuns la varsta de 32 de ani, PSG se invarte tot in jurul lui Zlatan Ibrahimovic. Face el diferenta in acest meci?


Ambele echipe au jucat in Supercupa in ultimii ani. PSG a castigat-o vara trecuta in fata celor de la Girondins de Bordeaux cu scorul de 2-1(0-1 pauza), in timp ce Guingamp a pierdut-o in fata lui Bordeaux la inceputul sezonului 2009-2010.

Guingamp a castigat Cupa Frantei dupa ce a disputat 6 partide. In semifinale a trecut de AS Monaco in prelungiri cu scorul de 3-1, iar in finala de Stade Rennais cu 2-0. Este al 2-lea trofeu in vitrina clubului dupa Cupa Frantei din sezonul 2008-2009. Ironic este faptul ca Guingamp s-a impus in finala din acel an tot impotriva lui Rennes.
PSG a  castigat campionatul de o maniera clara, in care s-a pus decat problema distantei fata de AS Monaco, singura echipa care putea emite pretentii la titlu, urmare a investitiilor de la club.
Clubul din capitala a castigat 4 puncte din cele 2 "directe" cu echipa din Bretania in ultimul sezon de Ligue 1. A fost 2-0 la Paris (golurile venind dupa min 89) si 1-1 la Guingamp (dupa ce gazdele au deschis scorul in minutul 84).

Jucatorii celor de la Guingamp au ajuns la Beijing. La aeroport au fost asteptati de un autocar, ce i-a condus la hotel. De observat atentia politistilor chinezi la fiecare miscare a jucatorilor francezi.
Transferuri
Parisienii au facut un singur transfer cu nume: David Luiz de la Chelsea pentru suma de 54 de milioane de euro. A mai fost imprumutat (cu optiune de cumparare) si Serge Aurier (fundas de banda de la Toulose, 6 goluri in 34 de partide in Ligue 1) .
La plecari putem trece pe: fundasul Alex Costa si atacantul Jeremy Menez (AC Milan - din postura de jucatori liberi de contract), fundasul Cristophe Jallet (Lyon) pentru 1,5 milioane de euro.

La gruparea din Bretania au sosit: Lars Jacobsen (fundas de la FC Copenhaga, 34 de ani, liber de contract), Jonas Lossl (portar de la FC Midtjylland, 25 de ani, pentru suma de 500.000 de euro), Ronnie Schwartz-Nielsen (atacant de la FC Randers, 24 de ani, pentru o suma ce nu a fost comunicata, insa valoarea jucaturului este in jurul unui million de euro, al 3-lea golgheter in campionatul danez in sezonul 2013-2014 cu 15 reusite). S-au mai intors dupa imprumturile in Ligue 2 la Vannes: fundasul Thierry Argelier si mijlocasul Tiecoro Keita. Au mai venit Maxime Baca (fundas dreapta de la Lorient, 31 de ani, liber de contract), mijlocasul Julien Cardy (mijlocas de la Arles-Avignon, 32 de ani, liber de contract), Benjamin Angoua (fundas de la Valenciennes, 27 de ani, liber de contract). Cel mai sonor transfer este cel al lui Sylvain Marveaux (mijlocas de la Newcastle, 28 ani, imprumutat cu optiune de cumparare).
Au plecat: Fatih Atik, Paul Babiloni, Steven Langil, Jonathan Martins Pereira, Guy N`Dy Assembe si Matheus Vivian. Niciuna dintre plecarile de la echipa nu este importanta, astfel ca putem considera ca echipa bretona este pe un mic plus prin transferurile realizate in aceasta vara, singurul dezavantaj fiind omogenitatea echipei. 
Fotbalistii lui Guingamp au efectuat deja un anternament pe Stadionul Muncitorilor din Beijing pentru a se acomoda cu gazonul pe care se va disputa Supercupa Frantei.
Intr-un interviu acordat in aceasta saptamana, Frederic Thiriez, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal din Franta (echivalentul lui Gino Iorgulescu la noi) a declarat ca Supercupa Frantei a ajuns in China pentru ca in anii trecuti a fost in America de Sud si in Africa, iar acum a venit randul Asiei. Tot el a declarat ca datorita investitiilor facute de PSG si AS Monaco, campionatul francez a devenit mai cunoscut pe glob, dar considera ca exista inca o diferenta fata de campionatele puternice (Premier League, Serie A, Primera Division) datorita banilor. El se asteapta la progrese atat in ceea ce priveste drepturile de televizare ale meciurilor din Ligue 1, cat si in ceea ce priveste dezvoltarea stadioanelor ca numar de locuri. "Nu este normal ca in Franta media spectatorilor sa fie de 21.000, iar in Germania si Anglia sa fie de 40.000".
Presedintele celor de la Guingamp, Bertrand Desplat este retinut in ceea ce priveste sansele echipei sale de a castiga Supercupa Frantei si priveste participarea in Europa League ca pe o sarbatoare, atat pentru club cat si pentru locuitorii din Bretania. In ceea ce priveste campionatul, presedintele clubului Breton isi doreste un parcurs mai putin haotic. Guingamp a terminat pe locul 16 (42 de puncte) ultimul campionat la doar 2 puncte de primul loc retrogradabil (Sochaux).
Desi s-a intors abia luni alaturi de colegii sai, dupa vacanta prelungita, urmare a participarii cu nationala Uruguayului la Cupa Mondiala din Brazilia, atacantul Edinson Cavani va face parte din lotul lui PSG pentru partida din Supercupa Frantei cu Guingamp. El a mai declarat ca nu urmareste un transfer la alt club in aceasta vara, insa acest lucru nu depinde doar de opinia sa. Lucas Digne a prefatat partida: "Este un meci care ne aduce un trofeu, asa ca vom da totul". El a fost completat de noua achizitie Serge Aurier: "Scopul nostru este sa fim competitivi si sa castigam fiecare meci la care participam".
Statistici, statistici, statistici...
- 11 jucatori au jucat la ambele cluburi: Jean-Marc Pilorget, Charles-Edouard Coridon, Xavier Gravelaine, Jérôme Leroy, Nicolas Laspalles, Fabrice Abriel, Fabrice Fiorèse, Fabrice Pancrate, Bruno Rodriguez, Alioune Touré, Younousse Sankharé.
- un singur antrenor a avut ocazia sa conduca ambele echipe: Guy Lacombe.
- Moustapha Diallo si Thibault Giresse sunt singurii jucatori din lotul actual care au invins PSG purtand tricoul lui Guingamp (meciul din Cupa Ligii in sezonul 2009-2010).
- Zlatan Ibrahimovic a inscris o data la  fiecare 4 suturi cadrate impotriva lui Guingamp.
- ultimele 3 goluri ale lui PSG in meciurile cu Guingamp au fost marcate dupa minutul 87.
- PSG a inscris macar o data in ultimele 10 intalniri cu Guingamp.
Ce merita incercat:
Gol PSG in prima repriza - 1,53. PSG va incerca sa nu scape meciul din mana, asa ca va cauta sa inscrie cat mai repede.
1 pauza/1 final - 1,95. Probabil ca odata luat avansul, ros-albastrii isi vor impune jocul si vor castiga dupa 90 de minute.
PSG sa castige la o diferenta de fix 2 goluri - 4,00. Diferenta dintre cele 2 cluburi este mult mai mare de atat, dar avand in vedere ca este primul meci al sezonului pentru echipa din capitala, nu vor incerca sa isi umileasca adversara.
Surse imagini:soccerlens.com (prima imagine);eaguingamp.com (a 2-a si a 3-a imagine)

Comentarii

  1. Scor la pauza 2-0, scor final 2-0,toate ponturile castigatoare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum e posibil asa ceva? Sa dai pronostic ca PSG bate fix la o diferenta de 2 goluri, cota 4 si sa iasa din prima repriza? In plus Guingamp a avut si un penalty ratat in minutul 32 . Esti meserias.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu