Marele Premiu de F1 al Italiei - isi revine Mercedes din socul ultimelor 2 curse?

Duminica, 7 septembrie, se desfasoara a 13-a etapa a actualului sezon de Formula 1. Acest weekend vine dupa 2 curse in care Mercedes AMG Petronas nu s-a impus. Mai interesant este faptul ca acelasi pilot s-a impus atat in Ungaria si Belgia: Daniel Ricciardo (Red Bull Renault). Ambele curse au fost castigate de australian, in urma unor dispute in timpul intrecerilor intre pilotii Mercedes AMG Petronas. Concluzia ar fi ca atunci cand Mercedes AMG Petronas pierde controlul unei curse, iese imediat in fata Red Bull Renault prin Daniel Ricciardo. Cursa din Italia va fi in direct de la ora 15:00 pe Dolce Sport 1.
Hamilton pleaca din pole position. Va recupera el din deficitul de puncte fata de coechipierul sau Nico Rosberg (locul 2 pe grila de start)? (sursa poza:gas2.org)


In saptamanile premergatoare cursei de la Monza, presa a intors pe toate fetele conflictul purtat intre pilotii celor de la Mercedes AMG Petronas: Lewis Hamilton si Nico Rosberg. In ultima cursa, cea din Belgia, Rosberg a plecat din pole position, insa Hamilton a avut un start mai bun si l-a depasit. In timpul celui de-al 2-lea tur, Rosberg loveste cu nasul masinii roata stanga spate a lui Hamilton, provocandu-i pana, si transformandu-i cursa intr-un cosmar. Ambele masini au intrat la boxe pentru a putea continua intrecerea. Mai mult de suferit a avut Hamilton, deoarece a avut de mers 2 treimi din turul de 7,004 km (cel mai lung din campionat) pe 3 roti si a pierdut mult timp, intr-un final abandonand cu 4 tururi inainte de final, cand se gasea in afara punctelor. De partea cealalta, Rosberg a intrat la standuri, a schimbat nasul masinii, iar aerodinamica monopostului a revenit la normal. A urmat o cursa de recuperare a germanului, care a reusit sa urce chiar pe treapta a 2-a a podiumului. Situatia in clasamentul general dupa cursa din Belgia a devenit urmatoarea: Rosberg (220) se distanteaza la 29 de puncte de locul secund ocupat de Hamilton (191). Momentele dupa finalul cursei avea sa fie cele care aveau sa tina prima pagina a publicatiilor de motorsport: Hamilton a declarat ca Rosberg a provocat intentionat incidentul. Pentru a se calma lucrurile, Toto Wolff, Paddy Lowe si Niki Lauda au avut o intalnire cu cei 2 piloti. In urma intalnirii, Rosberg avea sa declare public ca isi cere iertare pentru incidentul creat si ca va pune pe primul loc interesul echipei. Desi se parea ca lucrurile sunt in regula intre cei 2 piloti, limbajul corpului spune altceva. Asa cum vedem si in poza, exista o stare mutuala de tensiune intre cei 2, care nu se va termina pana la finalul sezonului.


Rivalitatea dintre Lewis Hamilton si Nico Rosberg pare sa fi atins apogeul dupa incidentul de la Spa Francochamps. (sursa poza:rachf1.com)
 
Pe scurt:
Williams Martini Mercedes a comunicat oficial ca pilotii pentru sezonul 2015 vor ramane Felipe Massa si Valtteri Bottas. 
Christian Horner a recunoscut ca nimeni de la sediul echipei din Milton Keynes nu se astepta ca australianul Daniel Ricciardo sa fie atat de performant in 2014."Sa fim sinceri, nu am crezut niciodata ca va fi atat de puternic in primul sezon. Stiam ca este rapid si un pilot foarte bun, dar nu am crezut ca poate sa aiba aceste rezultate in acest an."
Intr-un interviu acordat site-ului oficial F1.com, Toto Wolff a recunoscut ca discutiile pentru prelungirea contractului lui Lewis Hamilton sunt amanate pentru moment. "Am ajuns la un acord in acest sens pentru ca situatia este foarte intensa si dorim sa terminam sezonul, pentru a continua discutiile despre un nou contract. Este un lucru inteligent si bun sa amanam discutiile pentru urmatoarele 2 luni. Singurul motiv pentru care facem acest lucru este concentrarea exclusiva pe campionat". In ciuda acestui fapt, Lewis Hamilton a mentionat ca isi vede viitorul alaturi de echipa din Brackley.
Sebastian Vettel a testat deja circuitul de la Sochi, pe care se va disputa cea de-a 16-a etapa a campionatului mondial de F1. Actualul campion a "alergat" pe circuit la bordul unui Infiniti si s-a declarat incantat de facilitatile de care dispune noul circuit. Tot legat de intrecerea din Rusia, organizatorii au confirmat ca dupa calificarile de sambata, publicul se va bucura de un spectacol al lui Lenny Kravitz.
McLaren Mercedes a confirmat ca Martin Whitmarsh a parasit in mod oficial compania. Ruptura intre fostul director de cursa al echipei si companie vine dupa ce Ron Dennis a revenit la carma echipei si l-a numit in pozitie britanicului pe Eric Boulier. Whitmarsh paraseste echipa dupa 24 de ani de munca in cadrul gruparii din Woking.
Echipa Lotus F1 a reusit sa semneze un nou contract de sponsorizare. Firma de electornice chineza Hisense a semnat cu echipa din Enstone o intelegere pentru 3 weekend-uri de cursa: Italia, SUA si Abu Dhabi. 
Fernando Alonso (Scuderia Ferrari) a comunicat  ca nu este intentia sa sa plece de la echipa si ca vrea sa isi duca contractul la bun sfarsit. "Au fost multe zvonuri, inca din vara trecuta, dar eu nu am spus niciodata ca sunt interesat sa plec de la Ferrari sau sa ma alatur altei echipe. Am contract pentru inca 2 ani si vreau sa continui".
Kamui Kobayashi (Caterham Renault) este nemultumit de situatia in care se afla la echipa sa dupa venirea noilor patroni. Pilotul japonez va lua startul in cursa de la Monza, doar pentru ca germanul Andre Lotterer a refuzat sa piloteze a 2-a cursa la rand la Caterham. In timpul primei sesiuni de antrenamente libere, masina lui Kobayashi a fost la dispozitia ibericului Roberto Merhi. Spaniolul este campion in seria europeana de  Formula 3 in anul 2011 cu Prema Powerteam Mercedes, iar in 2014 are 2 victorii in campionatul mondial al Formulei Renault 3.5.
McLaren isi doreste un campion pentru sezonul 2016, iar in vizor sunt Fernando Alonso si Sebastian Vettel. Incepand de anul viitor, McLaren va beneficia de un motor Honda. Ron Dennis a declarat ca McLaren va urmari intotdeauna sa aiba cei mai buni piloti, insa este de parere ca in acest moment echipa nu este intr-o pozitie favorabila, deoarece nu poate pune la dispozitie o masina competitiva.
Rusul Daniil Kvyat (Toro Rosso Renault) va pleca de pe locul 21 al grilei de start, chiar daca in calificari a ocupat pozitia a 11-a. El va utiliza cel de-al 6 motor in acest sezon, iar penalizarea pentru aceasta situatie este coborarea cu 10 locuri pe grila.

Ce merita incercat:
Romain Grosjean (Lotus Renault) sa se clasifice la finalul cursei (1,57). Francezul trebuie sa stearga impresia proasta pe care a facut-o la ultimele 3 curse, in care a abandonat de fiecare data. Sezonul trecut, Grosjean a incheiat cursa de la Monza in puncte, iar in acest weekend va incerca cu siguranta sa treaca si linia de finis.
Esteban Guttierez (Sauber Ferrari) sa termine inaintea lui Adrian Sutil (2,20). In ultimele 2 curse, germanul l-a intrecut pe mexican, fara insa ca echipa sa obtina vreun punct. Avand in vedere ca se intra in ultima treime a campionatului, tanarul pilot va incerca sa il "dovedeasca" macar pe coechipierul sau cu speranta ca se va regasi si anul viitor in Marele Circ.
Jean - Eric Vergne (Toro Rosso Renault) sa nu termine cursa (2,50). Francezul a aflat ca din sezonul viitor nu se va mai regasi in planurile Toro Rosso Renault si probabil ca va trage tare pentru a demonstra sefilor ca s-au inselat in privinta sa. Insa, dorinta prea mare de reusita poate conduce la un esec rasunator. Un alt motiv pentru care Vergne poate sa nu treaca linia de finish este ca se afla in mijlocul plutonului, fiind astfel predispus la accidente.

Comentarii

  1. Grosjean a terminat cursa, castigator
    Guttierez a terminat in spatele lui Sutil, pierdut
    Vergne a terminat cursa, pierdut

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe ce te-ai bazat ca Vergne nu va termina cursa? Te intreb pentru ca tu esti specialistul in Formula 1.

      Ștergere
  2. am argumentat la alegere, plus ca avea o serie de 4 curse terminate, serie pe care am crezut ca nu o va mai continua...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu