Concluziile sezonului 2014 in Campeonato Brasileiro Serie A

In weekend-ul trecut s-a incheiat sezonul 2014 al Campeonato Brasilero inceput in a 2-a jumatate a lunii aprilie 2014. Campioana acestui sezon este Cruzeiro, fiind echipa cu cel mai bun atac: 67 de goluri in 38 de etape. Ecartul dintre campioana si viceampioana a fost destul de mare: 10 puncte, trupa din Belo Horizonte castigand campionatul cu  2 etape inainte de final. Alaturi de campioana mai merg in Cupa Libertadores (varianta Champions League pentru continentul sudamerican): Sao Paolo (locul 2) si Internacional (locul 3), in timp ce Corinthians (locul 4) va accede decat in tururile preliminare ale competitiei. 
Echipele care au retrogradat sunt Vitoria (locul 17), Bahia (locul 18), Botafogo (locul 19) si Criciuma (locul 20). Ciudat este faptul ca desi aceste echipe au retrogradat, niciuna dintre ele nu are cea mai slaba defensiva. Palmeiras este echipa cu cea mai proasta aparare: 59 de goluri, reusind sa se salveze in ciuda faptului ca a strans un singur punct in ultimele 5 etape. Performanta este dezamagitoare, avand in vedere istoria clubului din Sao Paolo. "Gruparea Alviverde" are cele mai multe titluri in campionatul brazilian (8), alaturi de Santos.
Lucas Silva (16), Neilton (35) si Ricardo Goulart (28) (de la stanga la dreapta) sarbatoresc obtinerea titlului in acest sezon. (sursa poza: goal.com)
Echipa pe care s-a bazat cel mai des Marcelo Oliveira, antrenorul lui Cruzeiro, in acest sezon este urmatoarea: Fabio - Egidio, Leo, Dede, Mayke - Henrique Pacheco, Lucas Silva - Marquinhos (Willian), Ricardo Goulart, Everton Ribeiro - Marcelo Moreno
Echipele care vor promova in sezonul viitor in Campeonato Brasilero sunt: Joinville, Ponte Preta, Vasco da Gama, Avai.
Oamenii care au avut un rol decisiv in obtinerea titlului de catre gruparea azura sunt Marcelo Moreno si Ricardo Goulart, cu cate 15 goluri si Everton Ribeiro (6 goluri). Cei mai buni pasatori sunt: Everton Ribeiro (11 pase decisive) si Mayke (8 pase decisive).

In viziunea presei braziliene, echipa campionatului arata astfel: Danilo (Chapeconese) - Rene (Sport Recife), David Braz (Santos), Jailton (Chapecoense), Marcos Rocha (Atletico Mineiro) - Wagner (Fluminense), Ricardo Goulart (Cruzeiro), Willians (Internacional), Everton Ribeiro (Cruzeiro) - Dinei (Vitoria), Marcelo Moreno (Cruzeiro)

Golgheterul acestui sezon in campionatul brazilian este Fred (Fluminense), cu 18 goluri. El este cunoscut in Europa pentru ca a evoluat la Olympique Lyonnais intre sezoanele 2005-2009, timp in care a castigat 3 campionate in Franta, o cupa a Frantei si 2 supercupe nationale. In acest an, el a fost si printre cei mai folositi jucatori ai nationalei carioca la Cupa Mondiala din Brazilia, insa atacantul a dezamagit, marcand un singur gol (cu nationala Camerunului in grupa) si ratand numeroase alte ocazii.

Fred a marcat o dubla pe final de campionat impotriva lui Corinthians, intr-un meci absolut nebun, incheiat cu scorul de 5-2 pentru Fluminense. (sursa poza: fluminense.com.br)

Jucatori de top care ar putea face mutarea in Europa in pauza competitionala din iarna
Desi campionatul brazilian este recunoscut pentru atacantii si mijlocasi creativi indragostiti de minge, in acest sezon fundasii au parut sa fie piesele de baza in componenta echipelor.
1. Rene (Sport Recife) - fundasul stanga in varsta de 22 de ani al echipei din Recife a reusit sa evolueze in toate cele 38 de etape ale campionatului si a oferit 4 pase decisive. Punctul forte al tanarului jucator este interceptia mingiilor.

Rene a fost jucator de baza a celor de la Sport Recife in acest sezon in care echipa a incheiat pe locul 11. (sursa poza: zimbio.com)

2. Everton Ribeiro (Cruzeiro) - aripa dreapta. El a fost printre cei mai buni jucatori ai campioanei Cruzeiro, oferind 11 pase de gol si marcand 6 goluri. Avand in vedere ca are decat 25 de ani si este dublu campion national (2013 si 2014) cu "vulpile", aceasta are toate sansele sa prinda un transfer la un club din primele 5 campionate ale Europei. El are si 3 aparitii pentru nationala "aurului verde", fara sa marcheze vreun gol.
Everton Ribeiro este unul dintre cei mai tehnici si mai eficienti jucatori ai campionatului brazilian. Singurul sau dezavantaj este inaltimea (1,74m). (sursa poza:superesportes.com.br)

3. Ricardo Goulart (Cruzeiro) - atacantul in varsta de 23 de ani este unul dintre jucatorii esentiali ai echipei conduse de Marcelo Oliveira in aceasta campanie. Avand in vedere varsta si performantele sale din acest sezon, el devine printre principalele tinte ale cluburilor importante din  ca.

Ricardo Goulart este principala tinta a echipelor de top din Europa.  El a marcat 25 de goluri in ultimele 2 sezoane. (sursa poza: planotatico.com)

4. Lucas Lima (Santos) - atacantul "Santasticiolor" a oferit 6 pase decisive si a inscris 4 goluri in 32 de prezente in acest sezon. Calitatile acestuia sunt: pasele in adancime, driblingurile, loviturile libere.
Lucas Lima (in dreapta) a fost jucator de baza in acest sezon pentru echipa condusa de Enderson Moreira. (sursa poza: zimbio.com)

5. Patric (Sport Recife) - fundasul dreapta de 25 ani al echipei din Recife a evoluat in 33 de partide pentru "Lei" si a marcat 7 goluri, oferind si 2 pase decisive. Punctele forte ale aparatorului sunt urmatoarele: pasele, crossurile, driblingurile si executarea loviturilor libere.
Patrick Cabral Lalau a fost printre jucatrorii de baza ai echipei in aceasta campanie. (sursa poza: gettyimages.co.uk)

In acest sezon s-au marcat nu mai putin de 860 de goluri. Cel mai bun golaveraj l-a avut campiona Cruzeiro (+29), iar cel mai slab golaveraj a fost al ultimei clasate Criciuma (-28). Echipa cu cele mai multe victorii a fost bineinteles Cruzeiro (24) in timp ce cele mai multe infrangeri au fost suferite de Botafogo (20) . Trupa care a inregistrat cele mai multe egaluri este Corinthians (12).

Comentarii