Avancronica sezonului 2015 in Formula 1

La sfarsitul acestei saptamani se da startul in cea mai iubita competitie motorizata - Formula 1. In sezonul 2015, calendarul propune 20 de curse, raspandite pe 5 continente si marcheaza revenirea dupa 23 de ani a Marelui Premiu al Mexicului, care se va desfasura la sfarsitul lunii octombrie. Desi in calendar apar 20 de curse programate, Marele Premiu al Germaniei este cu semnul intrebarii pentru administratorii circuitului de la Hockenheim nu au cazut de acord cu patronul competitiei, Bernie Ecclestone, privind organizarea in acest an a unei curse. De asemenea, au mai fost in carti pentru aparatia in acest sezon 3 curse. The Grand Prix of America, care trebuia sa se desfasoare pe circuitul stradal din New Jersey a fost amanat pentru al treilea an consecutiv. Marele Premiu al Indiei nu apare nici el in calendar pentru al doilea an consecutv dupa ce intre Federeatia Interationala de Automobilism si guvernul provinciei Uttar Pradesh. Si Marele Premiu al Coreei a fost lasat in afara programului pentru al 2-lea sezon consecutiv, pentru ca FIA nu a fost de acord alcatuirea unui sezon cu mai mult de 20 de grand prix-uri.
Sezonul 2015 incepe si Mercedes AMG Petronas este din nou favorita la castigarea titlului. (sursa poza:facebook.com/lewishamilton)



La startul acestui sezon vor lua startul 10 echipe, insa doar 9 dintre ele au facut si testele din aceasta iarna. Iata compenenta celor 10 echipe.

Scuderria Ferrari
Piloti: Sebastian Vettel (numarul 5)
         : Kimi Raikkonen (numarul 7)
Motor: Ferrari

Modelul pentru acest sezon se numeste Ferrari SF 15-T, iar pilotii de rezerva vor fi merxicanul Esteban Guttierez, francezul Jean-Eric Vergne si vetereanul spaniol Pedro de la Rosa. (sursa poza: facebook.com/scuderiaferrari)

Sahara Force India F1
Piloti: Sergio Perez (numarul 11)
         : Nico Hulkenberg (numarul 27)
Motor: Mercedes

Monopostul din acest sezon se numeste VJM08 (dupa numele patronului indian Vijay Mallya), iar pilot de rezerva este germanul Pascal Wehrlein (sursa poza: facebook.com/forceindiaf1)

Lotus F1
Piloti: Romain Grosjean (numarul 8)
         : Pastor Maldonado (numarul 13)
Motor: Mercedes

Masina din acest an a echipei din Enstone poarta numele de E23 Hybrid, iar pilotii de teste sunt: britanicul Jolyon Palmer, pilotesa spaniola Carmen Jorda si francezul Charles Pic. (sursa poza: facebook.com/LotusF1Team) 

Manor Marussia F1
Piloti: Will Stevens 
         : Roberto Merhi 
Motor: Ferrari 059/3

Manor Marussia F1 a obtinut toate avizele din partea Formulei 1 abia in februarie 2015, asa ca nu s-a pus problema efectuarii vreunui test in aceasta iarna. De asemenea, pilotii au fost semnati pe ultima suta de metri inaintea Marelui Premiu al Australiei.

McLaren Honda
Piloti: Fernando Alonso (numarul 14)
         : Jenson Button (numarul 22)
Motor: Honda

Datorita accidentului suferit de Fernando Alonso in testele de la Barcelona din februarie, Kevin Magnussen il va inlocui pe dublul campion spaniol la Marele Premiu al Australiei.
Monopostul pentru 2015 se numeste MP4-30, iar pilotii de rezerva sunt: danezul Kevin Magnussen, britanicul Oliver Turley si belgianul Stoffel Vandoorne (sursa poza: facebook.com/ McLaren.Racing)

Mercedes AMG Petronas F1
Piloti: Nico Rosberg (numarul 6)
         : Lewis Hamilton (numarul 44)
Motor: Mercedes
Masina pentru acest sezon se numeste F1 W06 Hybrid, iar pilot de rezerva este britanicul Anthony Davidson (sursa poza: facebook.com/MercedesAMGF1)

Infiniti Red Bull Racing
Piloti: Daniel Ricciardo (numarul 3) 
         : Daniil Kvyat (numarul 26)
Motor: Renault
Modelul Red Bull Racing pentru sezonul 2015 se numeste RB 11, iar piloti de teste sunt: elvetianul Sebastian Buemi si portughezul Antonio Felix da Costa (sursa poza:facebook.com/redbullracing)

Sauber F1
Piloti: Marcus Ericsson (numarul 9)
         : Felipe Nasr (numarul 12)
Motor: Ferrari
Monopostul din acest an poarta numele de C34, iar piloti de teste este italianul Raffaele Marciello (sursa poza: facebook.com/sauberf1team) 

Scuderia Toro Rosso
Piloti: Max Verstappen (numarul 33)
         : Carlos Sainz Jr. (numarul 55)
Motor: Renault
Masina echipei din Faenza pentru 2015 se numeste STR 10, iar pilot de teste este elvetianul Sebastian Buemi. (sursa poza:facebook.com/tororosso)

Williams Martini Racing 
Piloti: Felipe Massa (numarul 19)
         :Valtteri Bottas (numarul 77)
Motor: Mercedes
Masina Williams va purta in acest an numele de FW37, iar pilotii de rezerva sunt scotiana Susie Wolff si britanicul Alex Lynn (sursa poza:facebook.com/WilliamsF1Team)

Debutantii din acest sezon

Roberto Merhi (Manor Marussia)
- spaniolul a fost campion in 2011 in Formula 3 Euro Series cu Prema PowerTeam Mercedes.
- singura experienta legata de Formula 1 este participarea in 3 sesiuni de antrenamente cu Caterham in zilele de vineri in 2014 (Italia, Japonia si Rusia).

Roberto Merhi (23 ani) a fost pilot de teste in 2014 pentru Caterham. (sursa poza: noticias-f1.com)

Felipe Nasr (Sauber)
- brazilianul a fost campion in 2008 in Formula BMW Europa. El a cules laurii  si in sezonul 2011 in Formula 3 Britanica cu echipa Carlin.
- in ultimele 3 sezoane a participat in GP2 Series, antecamera Formulei 1, cel mai bun rezultat fiind in 2014, cand s-a clasat pe locul 3 la general.
- singura experienta in Formula 1 a fost participarea in prima sesiune de teste in 5 grand prix-uri (Bahrain, China, Spania, SUA, Brazilia)
In 2014, Felipe Nasr (22 ani) a luat primul contact cu Formula 1, fiind pilot de teste pentru Williams Martini Racing. (sursa poza: skysports.com)

Max Verstappen 
- tanarul pilot este campion in Formula 3 Masters in 2014, in acelasi an incheiand pe locul 3 la general in campionatul european de Formula 3.
- singura experienta legata de Formula 1 este participarea in prima sesiune de antrenamte cu Scuderia Toro Rosso in 3 grand prixuri (Japonia, SUA, Brazilia).
- este fiul fostului pilot de Formula 1, Jos Verstappen (pilot la Benetton Ford, MTV Simtek Ford, Footwork Hart, Tyrrell Ford, Stewart Ford, Arrows Supertec si Minardi Cosworth).
La doar 17 ani, olandezul Max Verstappen va deveni in acest weekend cel mai tanar pilot care debuteaza in Formula 1. (sursa poza: formula1.com)

Carlos Sainz Jr.
- spaniolul a devenit campion in 2011 in campionatul nordeuropean de Formula Renault 2.0, in acelasi sezon devenind vicecampion in Eurocupa Formulei Renault 2.0.
- in 2014 a strans laurii in Formula Renault 3.5 Series, terminand primul in clasamentul general.
- este fiul lui Carlos Sainz (dublu campion mondial de raliuri in 1990 si 1992, respectiv castigator al Raliului Dakar in 2010)
Spaniolul Carlos Sainz Jr (20 ani) este nerabdator sa debuteze in Formula 1. (sursa poza: motorsportstalk.nbcsports.com) 

Will Stevens 
- a participat in ultimele 3 sezoane in Formula Renault 3.5, cel mai bun rezultat fiind locul 4 ocupat la general in sezonul 2013.
- a debutat in Formula 1 in ultima cursa a sezonului 2014 cu Caterham Renault, pe circuitul de la Abu Dhabi. El a incheiat pe pozitia a 17-a la un tur in urma castigatorului Lewis Hamilton. 
Will Stevens (23 ani) si-a facut aparitia pe circuitul Yas Marina cu Caterham Renault in epilogul sezonului 2014, insa in acest sezon va pilota pentru Manor Marussia F1. (sursa poza: sport.bt.com)


Noi reguli tehnice
- numarul de motoare pe care il poate folosi un pilot de-a lungul unui sezon este 4 incepand cu sezonul 2015, fata de 5 in sezonul trecut;
- nasul masinilor va fi coborat mai jos decat sezonul 2014;
- greutatea maxima a masinii (inclusiv a pilotului) trebuie sa nu depaseasca 702 kilograme;
- echipei Manor Marussia F1 i s-a permis sa foloseasca sasiul din acest an si motorul Ferrari din sezonul 2014 (modelul Ferrari 059/3), fata de echipele motorizate de Ferrari, care folosesc noul model 2015.

Noi reguli sportive
- pe langa pedeapsa de 5 secunde, a aparut in regulament si cea de 10 secunde. In cazul opririlor la boxe in timpul cursei, daca masina a plecat si a pus in pericol celelalte masini de pe banda de intrare/iesire de la standuri, atunci piltoul va "benificia" de un stop and go penalty de 10 secunde.
- calificarile vor avea tot 3 parti, insa diferenta fata de sezonul 2014 este ca in fiecare din primele 2 sesiuni vor fi eliminati ultimii 6 piloti, fata de ultimii 7 in anul trecut.
- nu se va mai acorda punctaj dublu in ultima etapa a campionatului, asa cum a fost cazul in sezonul trecut.
- ora de start a 5 grand prix-uri (Australia, Malaezia, China, Japonia si Rusia) a fost avansata, pentru ca pilotii sa incheie cursa inaintea apusului soarelui.
- daca membrii echipei raman mai mult de 15 secunde dupa ce s-a dat semnalul pentru turul de formare, atunci pilotul al carei membrii incalca aceasta regula va porni de pe linia boxelor, iar in cazul in care pilotul nu respecta aceasta regula, el va fi pedepsit cu un stop and go penalty de 10 secunde.
- pilotilor nu li se va mai permite sa schimbe designul castilor de-a lungul sezonului.

Unde putem urmari Formula 1 in Romania?
La noi, cei care sunt abonati ai Telekom vor putea urmari campionatul mondial de Formula 1 pe posturile Dolcesport, unde vor fi comentate de Berti Panaiot si Alexandru Dobai. Pentru cei care sunt abonati RCS-RDS, ei vor avea posibilitatea de a urmari competitia pe RTL, singurul inconvenient fiind comentariul in limba germana. Pentru cei care vor urmari online competitia, recomandam accesarea canalului Sky Sports F1, care are trimisi la absolut fiecare grand prix si chiar intervieveaza pilotii cu cateva minute de inceperea cursei.  

Cote la pariuri
Pentru castigarea campionatului 2015 la piloti, cotele sun urmatoarele: Lewis Hamilton 1.53, Nico Rosberg 3.50, Sebastian Vettel 19, Daniel Ricciardo 21, Valtteri Bottas 23, Kimi Raikkonen 34, Fernando Alonso 41, Felipe Massa 67, Jenson Button 81.

Lewis Hamilton este campionul en-titre si omul de batut in 2015. Ramane de vazut daca ii poate pune cineva probleme britanicului in acest sezon. (facebook.com/lewishamilton)

Pentru castigarea campionatului 2015 la constructori, cotele sunt: Mercedes AMG Petronas 1,062, Ferrari 21, Williams Martini Racing 21, Red Bull Racing 29, McLaren 34, Lotus 251, Toro Rosso 1501, Force India 2001, Sauber 2501

Cotele pentru pariurile comparate intre coechipieri pentru sezonul 2015 sunt:
Daniel Ricciardo 1.20 - Daniil Kvyat 4.33
Lewis Hamilton 1.40 - Nico Rosberg 2.75
Marcus Ericsson 1.61 - Felipe Nasr 2.20
Max Verstappen 1.40 - Carlos Sainz Jr. 2.75
Nico Hulkenberg 1.36 - Sergio Perez 3.00
Romain Grosjean 1.33 - Pastor Maldonado 3.25
Sebastian Vettel 1.33 - Kimi Raikkonen 3.25
Valtteri Bottas 1.33 - Felipe Massa 3.25

Marele Premiu de F1 al Australiei este in direct pe Dolcesport 1 in acest weekend. Sambata dimineta de la ora 8:00 incep calificarile, iar duminica de la ora 7:00 incepe cursa.

Comentarii