Avancronica sezonului 2015 in MotoGP

Calendarul sezonului 2015 in Campionatul Mondial de Motociclism Viteza programeaza 18 etape, incepand cu sfarsitul lunii martie si pana la inceputul lunii noiembrie. In calendar a aparut o singura modificare dupa definitivare de la sfarsitul anului trecut.Desi se planuise ca Marele Premiu al Marei Britanii sa se dispute pe circuitul de la Donington Park, acesta va fi gazduit in continuare pe traseul de la Silverstone atat in acest an cat si in 2016, intrucat administratorii primului circuit au probleme de natura financiara.


In acest sezon avem la startul clasei MotoGP 9 echipe de uzina si 5 echipe de client. Iata componenta echipelor:

Echipe de uzina

Repsol Honda Team
Piloti: Marc Marquez (Spania) si Dani Pedrosa (Spania)
Motocicleta: Honda RC213V
Honda Racing Corporation a ales ca loc de prezentare a modelului RC213V exotica insula Bali. (sursa poza: facebook.com/hondaracingcorporation)


Movistar Yamaha MotoGP 
Piloti: Jorge Lorenzo (Spania) si Valentino Rossi (Italia)
Motocicleta: Yamaha YZR-M1
Si in sezonul 2015, Yamaha Movistar se va baza pe serviciile acelorasi piloti: Jorge Lorenzo si Valentino Rossi. (sursa poza: facebook.com/yamahamotogp)


Ducati Team
Piloti: Andrea Dovizioso (Italia) si Andrea Iannone (Italia)
Motocicleta: Ducati Desmosedici GP15
Ducati va fi condusa in acest sezon pe Andrea Iannone (stanga) si Andrea Dovizioso (dreapta). (sursa poza:facebook.com/ DucatiTeamMotoGP)


Monster Yamaha Tech 3
Piloti: Bradley Smith (Marea Britanie) si Pol Espargaro (Spania)
Motocicleta: Yamaha YZR-M1
Herve Poncharal se va baza si in acest sezon pe aceiasi piloti ca si in 2014: Bradley Smith (stanga) si Pol Espargaro (dreapta) (sursa poza: facebook.com/Team-Tech3)

Pramac Racing Team
Piloti: Danilo Petrucci (Italia) si Yonny Hernanedez (Columbia)
Motocicleta: Ducati Desmosedici GP 14


Danilo Petrucci  (stanga) si Yonny Hernandez (dreapta) spera sa stranga mai multe puncte decat in sezonul trecut pentru echipa lui Paolo Campinoti (sursa poza: facebook.com/PramacRacing)

Aprilia Racing Team Gresini
Piloti: Alvaro Bautista (Spania) si Marco Melandri (Italia)
Motocicleta: Aprilia RS-GP
Aprilia si-a facut intoarcerea in MotoGP dupa ce in sezonul 2014 nu a motorizat nicio echipa. Pilotii echipe din Noale sunt unii experimentati: Marco Melandri (stanga) si Alvaro Bautista (Spania). (sursa poza: facebook.com/aprilia)

Team Suzuki Ecstar
Piloti: Maverick Vinales (Spania) si Aleix Espargaro (Spania)
Motocicleta: Suzuki GSX-RR
Suzuki revine in MotoGP dupa 4 ani de lipsa si se va baza in acest an pe Maverick Vinales (stanga) si Aleix Espargaro (dreapta). (sursa poza:facebook.com/Team.SUZUKI.ECSTAR)

CWM LCR Honda
Pilot: Cal Crutchlow (Marea Britanie)
Motocicleta: Honda RC213V
Cal Crutchlow a rezistat decat un sezon la Ducati, facand in acest an pasul catre LCR Honda. (sursa poza: facebook.com/LCRHondaMotoGPTeam)

Estrella Galicia 0,0 Marc VDS
Pilot: Scott Redding (Marea Britanie)
Motocicleta: Honda RC213V
Estrella Galicia a ajuns la un acord cu belgienii de la Marc VDS si au intrat cu un pilot si la clasa MotoGP. (sursa poza: facebook.com/marcvdsmoto)


Echipa de client

Athina Forward Racing
Piloti: Stefan Bradl (Germania) si Loris Baz (Franta)
Motocicleta: Forward - Yamaha
Loris Baz (plan apropiat), Giovanni Cuzari (directorul echipei - mijloc) si Stefan Bradl (plan indepartat) sunt oamenii in care isi pun sperantele sponsorii elvetieni de la Athina. (sursa poza: facebook.com/Forward-Racing-Team)

Avintia Racing 
Piloti: Hector Barbera (Spania) si Mike Di Meglio (Franta)
Motocicleta: Ducati Desmosedici GP 14
Asa arata modelul Ducati Desmosedici GP 14 pe care vor pilota Hector Barbera si Mike Di Meglio in 2015. (sursa poza: facebook.com/avintiaracing)

Octo IodaRacing Team 
Pilot: Alex de Angelis (San Marino)
Motocicleta: ART
Alex de Angelis va incerca sa faca o figura buna in acest sezon, terminand cat mai multe curse (sursa poza: facebook.com/Alex-De-Angelis)

AB Motoracing
Pilot: Karel Abraham (Cehia)
Motocicleta: Honda RC213V-RS

Karel Abraham (pe motocicleta) este la al 5-lea sezon in MotoGP alaturi de echipa AB Motoracing. (sursa poza:wallpapers2015.website)

CWM LCR Honda 
Pilot: Jack Miller (Australia)
Motocicleta Honda RC 213V-RS
Jack Miller este vicecampionul din 2014 la clasa Moto3, iar victoriile obtinute la clasa mica l-au propulsat la MotoGP. Diferenta fata de coechipierul sau Cal Cruchlow este ca va pilota o motocicleta de client. (sursa poza: facebook.com/LCRHondaMotoGPTeam)

Drive M7 Aspar
Piloti: Eugene Laverty (Irlanda) si Nicky Hayden (SUA)
Motocicleta: Honda RC213V-RS
Desi Nicky Hayden nu mai are la o dispozitie o motocicleta de uzina, ne putem astepta de la amercanul campion in 2006 cu Honda sa aiba cateva rezultate notabile.(sursa poza: facebook.com/Nicky-Hayden-From-OWB-to-MotoGP) 

Unde putem urmari MotoGP in 2015?
Cursele de la categoriile Moto 3, Moto 2 si MotoGP vor putea fi urmarite in intregime pe Digisport. Canalul de sport de la RCS-RDS va transmite atat antrenamentele libere, cat si calificarile si sesiunile de warm-up din ziua cursei. Practic, tot ce misca in 2015 in MotoGP poate fi urmarit pe Digisport.

Cotele pentru campionul mondial MotoGP in 2015 sunt urmatoarele:
Marc Marquez 1,44
Jorge Lorenzo 5
Valentino Rossi 8,50
Daniel Pedrosa 9
Andrea Dovizioso 21
Andrea Iannone 29
Cal Crutchlow 67
Pol Espargaro 101
Bradley Smith 201
Aleix Espargaro 201
Scott Redding 301
Maverick Vinales 301
Stefan Bradl 501
Jack Miller 501
Hector Barbera 501
Yonny Hernandez 501
Danilo Petrucci 601
Alvaro Bautista 751
Loris Baz 1001
Nicky Hayden 1001
Marco Melandri 2001
Mike Di Meglio 2001
Alex de Angelis 2001
Eugen Laverty 2001
Karel Abraham 2001

Primul weekend in MotoGP incepe joi pe circuitul Losail din Qatar cu prima sesiune de antrenamente libere la ora 18:55. Vineri sunt urmatoarele 2 sesiuni de antrenamente cu incepere de la ora 17:00, respectiv 19:55. Sambata va avea loc cea de-a 4-a sesiune de antrenamente libere (in direct de la ora 18:55) si calificarile (de la 19:35). Duminica de la ora 17:00 este warm-up-ul la clasa MotoGP, iar de la ora 21:00 avem cursa.
De mentionat ca sesiunile de calificari se desfasoara in 2 sesiuni.In Q1, vor evolua toti pilotii de la clasa MotoGP, cu exceptia primilor 10 (cu cei mai buni timpi din primele 3 sesiuni de antrenamente libere), care sunt direct calficiati in Q2. In Q2, vor evolua si primii 2 (bineinteles tot in functie de cei mai rapizi timpi) din Q1. 

Comentarii