Max Biaggi a revenit in Campionatul Mondial de Superbike

In acest weekend in campionatul mondial de Superbike a revenit marele campionul italian Max Biaggi. Pe numele sau real, Massimiliano Biaggi a avut ca prima pasiune fotbalul pana la aniversarea de 17 ani, cand a primit prima sa motocicleta. Dorinta de afirmare a fost atat de mare, incat in 1990, la varsta de 18 ani a castigat campionatul sportiv italian de motociclete de productie la categoria 125 centimetri cubi, iar anul urmator a venit si promovarea la clasa 250 centimetri cubi in campionatul mondial de motociclism viteza.

Max Biaggi este un campion in ciuda unor batalii pierdute. (sursa poza: autoevolution.com)

Clasa 250cc 
In primul an la clasa 250 centimentri cubi, italianul a participat cu Aprilia decat la 4 mari premii, reusind sa incheie 2 dintre ele in puncte, iar in celelalte abandonand. In 1992, in al 2-lea an in Motomondialul de viteza, Corsarul a reusit sa obtina primele rezultate notabile tot cu  Telkor Valesi Aprilia (o victorie si 4 podiumuri), care i-au adus la finalul campionatului pozitia a 5 in clasamentul genereal. In 1993, Max Biaggi a trecut la Rothmans Kanemoto Honda la aceeasi categorie 250cc si a obtinut aceleasi rezulatate(o singura victorie si 4 podiumuri) care i-au asigurat locul 4 in clasamentul final al sezonului.


Mad Max a castigat primul campionat in Campionatul Mondial de Motociclism Viteza la clasa 250cc alaturi de Aprilia. (sursa poza:motogeo.com)

Clasa italianului a inceput sa fie evidenta odata cu reintoarecerea la Chesterfield Aprilia in 1994, cand si-a adjudecat primul titlu la clasa 250cc in fata japonezului Tadayuki Okada (Kanemoto Honda) si italianului Loris Capirossi (Honda), el reusind sa castige 5 curse si isi mai faca aparitia de 5 ori pe podium. In 1995, la clasa mijlocie, nu s-a schimbat nimic, Max Biaggi cu a sa Chesterfield Aprilia castigand din nou campionatul, impunandu-se in 8 randuri si fiind prezent de inca 4 ori pe podium. Adversarii sai s-au numit de aceasta data  japonezul Tetsuya Harada (Marlboro Yamaha) si germanul Ralf Waldmann (Honda). La sfarsitul anului 1996, puteam vorbi deja de o hegemonie a lui Max Biaggi (Aprilia) la clasa 250cc, el reusind sa castige competitia pentru a 3-a ora consecutiv. Singurul adversar cu adevarat dificil a fost germanul Ralf Waldmann (Honda). Italianul a strans 9 victorii si 2 podiumuri fata de cele 4 victorii si 9 podiumuri ale neamtului.
In 1997, Max Biaggi a facut trecerea la Honda, reusind sa castige pentru a 4 oara consecutiv clasa mijlocie din Motomondialul de viteza. Corsarul a obtinut 5 victorii si 5 podiumuri, devansandu-i pe germanul Ralf Waldmann (Honda) si niponul Tetsuya Harada (Aprilia).

Clasa Mare (500cc/MotoGP)

In 1998, Biaggi a confirmat toate asteptarile si a trecut la clasa 500cc alaturi de Marlboro Kanemoto Honda, terminand campionatul pe pozitia secunda in clasamentul general (dupa campionul australian Mick Doohan - Repsol Honda). Pentru pozitia secunda la general. italianul s-a duelat cu spaniolul Alex Criville (Repsol Honda). Mad Max a facut o prima impresie extraordinara la clasa 500cc, reusind sa castige la prima cursa (Marele Premiu al Japoniei de la Suzuka). In restul sezonului respectiv, Corsarul a mai reusit o singura victorie - Marele Premiu al Cehiei (de la Brno).

In 1999, Biaggi a facut trecerea la Marlboro Yamaha Team, insa a nu a avut rezultatele asteptate, reusind o singura victorie (Marele Premiu al Africii de Sud pe circuitul de la Welkom) si incheiand sezonul pe locul 4 la general la distanta de 73 de puncte de campionul spaniol Alex Criville (Repsol Honda).
In 2000, la clasa mare si-a facut aparitia senzatia Valentino Rossi (Nastro Azzurro Honda), iar ceea ce a urmat intre cei 2 avea sa devina una dintre cele mai mari rivalitati din campionatul mondial de motociclism viteza. Biaggi cu Marlboro Yamaha Team a incheiat pe 3 la general cu 2 victorii si 2 podiumuri, dupa campionul american Kenny Roberts Jr. (Telefonica Movistar Suzuki - 4 victorii si 5 podiumuri) si italianul Valentino Rossi (Nastro Azzurro Honda), care la primul sau sezon la clasa 500cc a strans 2 victorii si 8 podiumuri.
Una din putinele ipostaze in care Max Biaggi (Marlboro Yamaha Team) s-a aflat in fata lui Valentino Rossi (Nastro Azzurro Honda) [sursa poza: crash.net]

Au urmat 4 sezoane in care pilotul originar din Roma a incercat sa se lupte pentru trofeul suprem la clasa 500cc, devenita ulterior clasa MotoGP, insa fara niciun succes, toate campionatele fiind castigate de imbatabilul din acea perioada Valentino Rossi. Iata cateva date statistice ale duelului dintre Rossi si Biaggi. In 2001, Il Dottore (pe Nastro Azzurro Honda) a castigat 11 curse in timp ce Corsarul (Marlboro Yamaha Team) a strans decat pe 3 circuite, diferenta la finalul sezonului fiind de peste 100 de puncte. In 2002, distanta din clasamentul general a fost si mai mare intre Rossi (Repsol Honda) si Biaggi (Marlboro Yamaha Team) - 140 de puncte, doctorul adjudecandu-si 11 din cele 16 curse ale sezonului. Biaggi a iesit victorios in doar 2 mari premii ale campaniei din acel an.

In 2003, Biaggi a facut trecerea la Camel Pramac Pons Honda in speranta ca va obtine rezultate mai bune, insa nu a mai reusit sa fie nici macar rivalul la titlu al Doctorului. Situatia la general a fost urmatoarea: Rossi campion cu Repsol Honda dupa ce a contabilizat nu mai putin de 357 de puncte, pe locul 2 regasindu-se spaniolul Sete Gibernau (Telefonica Movistar Honda) - 277 de puncte, romanul terminand abia pe locul 3 cu 228 de puncte. In acel sezon, Rossi a fost mai constant ca niciodata, neterminand nicio cursa in afara podiumului.

In 2004, datele au fost aceleasi, singura diferenta fiind trecerea lui Rossi la Yamaha. Doctorul (Gauloises Fortuna Yamaha) a incheiat primul cu 304 puncte, Sete Gibernau (Telefonica MovistarHonda) pe 2 cu 257 de puncte, in timp ce Max Biaggi (Camel Honda) a terminat pe 3 cu 217 puncte.
Ultimul sezon al Corsarului (Repsol Honda) in MotoGP a fost 2005, cand a incheiat sezonul pe locul 5 dupa campionul Valentino Rossi (Gauloises Yamaha Team ), Marco Melandri (Movistar Honda), Nicky Hayden (Repsol Honda) si Colin Edwards (Gauloises Yamaha Team).

Campionatul Mondial de Superbike (WSBK)


Dupa un an de pauza, Imparatul Roman a revenit in World SuperBike alaturi de Alstare Suzuki, in 2007, echipa care l-a condus pana pe locul 3 la general in clasamentul general la 18 puncte distanta de campionul britanic James Toseland (Hannspree Ten Kate Honda) si Noriuki Haga (Yamaha Team Italia).
2008 avea sa fie cel mai slab sezon al Corsarului, dupa ce a evoluat sub culorile echipei Sterilgarda Go Eleven Ducati, neobtinand decat 7 podiumuri in cele 28 de manse ale campaniei. In urmatorul sezon, Mad Max a facut mutarea inspirata la Aprilia Racing, alaturi de care a obtinut o singura victorie in intreg anul, insa 2010 avea sa fie un an magic pentru pilotul din Roma pentru ca avea sa iasa invingator in fata britanicului Leon Haslam (Team Suzuki Alstare). Era primul trofeu atat pentru Max Biaggi cat si pentru Ducati in WSBK.
In 2011, Corsarul nu a reusit sa isi apare titlul dupa ce Ducati a fost interzisa in unele manse pentru ca a folosit unele avantaje aerodinamice si tehnice care i-au adus titlul in anul precedent. In aceste circumstante, spaniolul Carlos Checa (Althea Racing Ducati) a iesit campion cu un total incredibil de 505 puncte.
Ultimul sezon complet (2012) al lui Mad Max in competitiile motorizate a fost incredibil. Bineinteles, alaturi de Aprilia Racing Team, el a castigat campionatul pentru jumatate de punct in fata britanicului Tom Sykes (Kawasaki Racing Team). 

Mad Max i-a suflat titlul de campion lui Tom Sykes la mustata (sursa poza: worldsbk.com)

Dupa 2 ani de absenta din competitiile motociclistice, Max Biaggi a revenit la mijlocul acestui sezon pentru cursa de pe teren propriu de pe circuitul Misano Adriatico. Imparatul Roman a evoluat pe o Aprilia si a incheiat ambele manse pe locul 6, prima fiind castigata de Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), iar cea de-a doua de Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team).

Max Biaggi nu a dezamagit in primele curse dupa 2 ani de pauza competitionala. (sursa poza: derapate.allaguida.it)

Intrebat, daca va reveni pentru un sezon complet in 2016, Biaggi a declarat ca nu ia in considerare acest lucru, dar "niciodata sa nu zici niciodata". "Inaintea acestui weekend (de la Misano Adriatico), ne-am gandit sa imi fac revenirea pentru cele 2 curse din Italia. Atunci cand am avut oportunitatea, am fructificat-o si ne-am decis sa imi fac reintoarcerea. Imi place sa pilotez in caldura, asa cum este vremea intotdeauna pe Misano Adriatico pentru ca atunci dau totul". 

Viata personala a Corsarului pare sa fie implinita. Este logodit cu Eleonora Pedron si are impreuna cu aceasta 2 copii: Ines Angelica si Leon Alexandre. Sotia sa a fost Miss Italia in 2002 si in prezent este prezentatoare meteo la postul de televiziune Rete 4.
Max Biaggi si Eleonora Pedron in 2015 (sursa poza: perizona.it)

Comentarii