Ce merita incercat la meciurile romanilor din Europa League

Turul al 2-lea preliminar al sezonului 2015/2016 al Europa League are angrenate in aceasta faza 2 echipe din Romania. FC Botosani va juca in compania polonezilor de la Legia Varsovia, in timp ce Astra Giurgiu va debuta in acest sezon al cupelor europene impotriva scotienilor de la Inverness Caledonian Thistle. De retinut, ca FC Botosani s-a calificat dupa dubla din primul tur preliminar al competitiei impotriva celor de la FC Tskhinvali. La prima vedere, Astra este favorita clar in duelul cu scotienii. In cealalta confruntare, polonezii pornesc ca mari favoriti, mai ales datorita experientei superioare in cupele europene, dar si valorii lotului.
(sursa poza:afc.co.uk)


21:45 Inverness - Astra Giurgiu 
arbitru: Ken Henry Johnsen (Norvegia)

Echipa scotiana Inverness Caledonian Thistle a ajuns in aceasta faza a Europa League dupa ce a incheiat ultima editie de Scottish Premier League pe pozitia a 3-a, in spatele campioanei Celtic Glasgow si Aberdeen. Scotienii sunt in premiera implicati in competitiile europene. Cel mai bun jucator al echipei in ultimul sezon a fost Billy McKay, care marcase 10 goluri in tur si care a fost cedat in iarna trecuta clubului Wigan, ce activa in acel moment in England Championship. Capitanul echipei este veteranul Richie Foran (35 de ani), care joaca pe pozitia de aripa stanga, insa el mai poate evolua si ca mijlocas ofensiv sau central. Media de varsta a jucatorilor din lotul echipei scotiene este de 26,4 ani. Valoarea totala a lotului este undeva in jurul a 4,5 milioane de euro, iar cei mai bine cotati jucatori sunt: mijlocasul dreapta Aaron Doran (550.000 euro), extrema stanga Richie Foran (500.000 euro) si fundasul central Josh Meekings (450.000 euro).

Lotul lui Inverness pentru dubla cu Astra Giurgiu este urmatorul!
Portari: Ryan Esson, Cameron Mackay
Fundasi: David Raven, Carl Tremarco, Gary Warren, Josh Meekings, Daniel Devine, Nathaniel Wedderburn, Jason Brown
Mijlocasi: James Vincent, Ross Draper, Aaron Doran, Jordan Roberts, Greg Tansey, Lewis Horner, Daniel Williams, Liam Polworth, Alisdair Sutherland
Atacanti: Dani Lopez, Richie Foran, Ryan Christie
Antrenor: John Hughes

Astra Giurgiu a profitat de situatia financiara defectuoasa pe care o traverseaza CFR Cluj si i-a luat locul in cupele europene, in ciuda faptului ca ardelenii au incheiat pe locul 3, o pozitie peste echipa de la Dunare. Cei mai importanti jucatori ai echipei sunt: Constantin Budescu (10 goluri in ultima campanie din Liga 1) si Denis Alibec (8 goluri in ultimul sezon). Astra este pentru al 3-lea sezon consecutiv implicata in competitiile europene. Alb-negrii au mai jucat in compania echipelor scotiene, chiar in sezonul trecut, in grupele Europa League. Atunci, giurgiuvenii au reusit un egal (1-1) pe teren propriu si au pierdut 1-2 in deplasare, contra celor de la Celtic Glasgow. Media de varsta a fotbalistilor pregatiti de Marius Sumudica este de 26,8 ani. Valoarea totala a lotului este de 21,95 milioane de euro, iar cei mai bine cotati sunt: portarul Silviu Lung Junior (2,5 milioane de euro), fundasul stanga Junior Morais (2,5 milioane de euro), capitanul Constantin Budescu (2,5 milioane de euro) si mijlocasul dreapta Gabriel Enache (2 milioane de euro).

Lotul Astrei pentru dubla cu Inverness este urmatorul!
Portari: Silviu Lung, George Gavrilas, Ionut Bosneag
Fundasi: Geraldo Alves, Junior Morais, Cristian Oros, Valerica Gaman, Alexandru Dandea, Ricardo Alves, Pedro Queiros, Mihnea Nicorescu
Mijlocasi: Takayuki Seto, Gabriel Enache, Constantin Florea, Florin Lovin, Moise Romario, Fernando Boldrin, Iulian Rosu, Alexandru Ionita, Alexandru Stan, Filipe Teixeira, William de Amorim
Atacant: Constantin Budescu
Antrenor: Marius Sumudica

Ce merita incercat: peste 1,5 goluri marcate de Astra Giurgiu (2,25). Astra este o trupa spectaculoasa si care joaca de cele mai multe ori ofensiv, verticalizand si cautand poarta. Inverness nu are nici macar experienta giurgiuvenilor in cupele europene, iar cum Alibec si de Amorim au ramas in continuare la club, in ciuda ofertelor facute de FC Steaua Bucuresti, ne asteptam la macar 2 goluri inscrise de romani.

Ondrej Duda este principala amenintare pentru poarta botosanenilor. La doar 20 ani, tanarul slovac este urmarit de marile echipe pentru un eventual transfer. In sezonul trecut, Ondrej Duda a inscris 5 goluri si a debutat in nationala. (sursa poza: eurosport.onet.pl)

22:00 Legia Varsovia - FC Botosani
arbitru: Ante Vucemilovic (Croatia)

Polonezii au fost primii dupa incheierea campionatului regulat, insa au pierdut titlul in play-off in favoarea celor de la Lech Poznan. Cel mai bun jucator al Legiei in sezonul trecut de Ekstraklasa a fost portughezul Orlando Sa, cumparat in urma cu 2 saptamani de englezii de la Reading. Media de varsta a polonezilor este de 25,5 ani. Valoarea totala a lotului se invarte in jurul a 22,75 milioane de euro, iar cei mai bine cotati sunt: mijlocasul ofensiv Ondrej Duda (4 milioane de euro), extrema dreapta Michal Zyro (2 milioane de euro), mijlocasul defensiv Tomasz Jodlowiec (1,5 milioane de euro) si portarul Dusan Kuciak (1,5 milioane de euro). Cel din urma a evoluat 3 sezoane in poarta celor de la FC Vaslui.
Polonezii au mai intalnit in romani in cupele europene in 4 randuri. In sezonul 1969/1970 a Cupei Campionilor Europeni, legionarii au intalnit UTA si au trecut cu scorul de 2-1 la Arad si 8-0 pe teren propriu. In campania 1971/1972, militarii au invins pe teren propriu cu scorul de 2-0, insa au pierdut in Giulesti cu scorul de 4-0 si au pierdut calificarea in al 3-lea tur al Cupei UEFA. Rapid s-a reintalnit cu Legia Varsovia in grupele Europa League in sezonul 2011/2012, cand polonezii au castigat cu 1-0 la Bucuresti si 3-1 la Varsovia. Ultima echipa romana pe care au infruntat-o polonezii este Steaua Bucuresti, ai nostrii calificandu-se in grupele Champions League dupa 1-1 la Bucuresti si 2-2 la Varsovia in play-off-ul competitiei.

Lotul Legiei Varsovia pentru dubla cu FC Botosani este urmatorul!
Portari: Arkadiusz Malarz, Dusan Kuciak, Arthur Haluch
Fundasi: Michal Pazdan, Tomasz Jodlowiec, Igor Lewczuk, Mateusz Wieteska, Tomasz Brzyski, Bartosz Bereszynski, Jakub Rzezniczak, Lukasz Broz
Mijlocasi: Guilherme, Ondrej Duda, Michal Kopczynski, Michal Maslowski, Ivica Vrdoljak, Robert Bartczak, Michal Zyro, Dominik Furman, Rafal Makowski
Atacanti: Marek Saganowski, Nemanja Nikolic, Michal Kucharczyk, Adam Ryczkowski, Aleksandar Prijovic
Antrenor: Henning Berg

FC Botosani beneficiaza de prezenta in Europa League, datorita intrarii in insolventa sau a imposibilitatii de a participa in cupele europene a mai multor echipe aflate (CFR Cluj, CS U Craiova, Petrolul Ploiesti, Dinamo Bucuresti) in clasamentul final deasupra sa. Echipa din Bucovina a trecut deja de un adversar in aceasta competitie. Este vorba de georgienii de la FC Tskhinvali. In tur, pe teren propriu, botosenenii au remizat, 1-1, insa in deplasare au invins cu scorul de 3-1 si s-au calificat pentru aceasta dubla de foc cu polonezii. FC Botosani este in premiera in cupele europene. Varsta medie a jucatorilor din lotul pregatit de Leontin Grozavu este 26,2 ani. Valoarea lotului este in jurul a 12,6 milioane de euro, iar cei mai bine cotati sunt: portarul Plamen Iliev (1,25 milioane de euro), mijlocasul central Gabriel Vasvari (850.000 de euro), fundasul stanga Florin Acsinte (800.000 de euro), fundasul central Michael Ngadeu (800.000 de euro).

Lotul lui FC Botosani pentru dubla cu Legia Varsovia este urmatorul!
Portari: Plamen Iliev, Razvan Plesca, Calin Tiut, Raul Avram
Fundasi: Andrei Cordos, George Miron, Florin Plamada (suspendat un meci, cartonas rosu in returul cu georgienii), Michael Ngadeu, Stelian Cucu, Andrei Patache, Florin Acsinte
Mijlocasi: Ciprian Brata, Marius Croitoru, Gabriel Vasvari, Scott Robertson, Raul Costin, Radoslav Dimitrov
Atacanti: Petre Ivanovici, Quenten Martinus, Dan Roman, Rashid Browne, Paul Batin, Attila Hadnagy
Antrenor: Leontin Grozavu

Ce merita incercat: 1 pauza/1final (2,25). Evoluand pe teren propriu si cu un jucator ca Ondrej Duda care valoareaza cat o treime din lotul lui FC Botosani, polonezii sunt marii favoriti ai acestei confruntari si nu vor avea probleme sa se impuna chiar din prima repriza.

Comentarii