De ce a castigat Atletico Madrid meciul cu Barcelona din Champions League?




Toată lumea știe că Atletico Madrid are cea mai bună apărare din lume. Dar cum a reușit această performanță Atletico Madrid de a câștiga cu 2-0 cu Barcelona, iar catalanii să între doar o singură dată cu mingea la picior în careul advers timp de 90 de minute?

Atletico Madrid a avut 2 așezări tactice în meciul de aseară din Champions League:
1. Atletico a făcut presing cu 5 oameni în prima repriză, a ținut 1 singur jucător la mijloc, iar 4 fundași au stat în propria jumătate. Să faci presing sus cu 5 oameni e riscant mai ales împotriva Barcelonei. Pentru că există un spațiu mare între atac și defensivă, dar totusi Barcelona a ieșit greu cu pase pe jos. Lumea i-a criticat pe cei 3 magicieni din atacul Barcelonei că nu au făcut nimic în primele 45 de minute. Dar mingea nu a ajuns la MSN.
Primul gol al lui Atletico Madrid a venit datorită acestui presing sus. O respingere proastă a lui Alba, centrare cu exteriorul și gol cu capul marcat de Antoine Griezmann în minutul 36.
Dar în viața mea nu am văzut o echipă care să se regrupeze așa de repede ca Atletico în defensivă. Au fost 2 sau 3 cazuri în care Barca a depășit presingul celor 5 madrileni, dar când Iniesta sau Messi ajungeau la 30 de metri de poartă, cei de la Atletico erau deja așezați pe 2 linii 4 cu 4.

2. A doua așezare a elevilor lui Simeone a fost 8 jucători așezați pe 2 linii foarte apropiate. Iar cei 2 atacanți ai lui Atletico coborau ca să micșoreze spațiile din apărare. Un fel de 4-4-2 dar foarte strâns.
Așa s-a apărat Atletico în ultimele 30 de minute ca la handbal. Atletico a fost obligată să joace așa în a 2-a repriză pentru că nu poți să faci pressing sus 90 de minute. Este imposibil.
Golul 2 al lui Atletico a venit în finalul meciului atunci când Barcelona era disperată și spațiile erau mari în apărarea catalană.

Nu cred că există altă echipă care să facă faza defensivă ca Atletico. Dacă un singur jucător nu respectă zona tactică, toată apărarea cade, iar în seara asta madrilenii au fost ca o Falangă(Formație de luptă constituită dintr-o unitate compactă de pedestrași înarmați cu lănci, în Grecia antică).
Diego Simeone este alături Pep Guardiola, Mourinho și Alex Ferguson unul dintre cei mai mari antrenori din zilele noastre.

Câteva date statistice despre eliminarea Barcelonei:
1. Barcelona a câștigat Champions League în sezonul 2008-09, dar a fost eliminată anul următor de viitoarea câștigatoare a trofeului și anume Inter.
2. Barcelona a câștigat Champions League în sezonul 2010-11, dar a fost eliminată anul următor de viitoarea câștigatoare a trofeului Chelsea.
3. Barcelona a câștigat Liga Campionilor anul trecut și a fost eliminată acum câteva ore de Atletico Madrid. Va câștiga Atletico cel mai important trofeu fotbalistic din lume în acest sezon?

Comentarii

  1. Răspunsuri
    1. Multumesc de aprecieri. Unii spun ca Atletico face anti-fotbal, dar faza defensiva este la fel de importanta ca faza ofensiva. Iar asezarea tactica a echipei Atletico este de predat la scolile de antrenori.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu