CSM Bucuresti este castigatoarea Ligii Campionilor la handbal


Cea mai mare surpriza in handbal in sezonul 2015/2016 este cu siguranta castigarea Ligii Campionilor in handbalul feminin de catre CSM Bucuresti. Desi se afla la prima participare in Champions League, CSM Bucuresti nu a avut trac si a castigat trofeul.
Chiar si ajunsa in Final Four, echipa romana era considerata ca avand a 4-a sansa la castigarea trofeului. Romania demonstreaza ca o investitie mare (bugetul echipei de handbal feminine a fost in jurul a 3 milioane de Euro), un antrenor strain (care sa schimbe mentalitatea lui "atata putem!") si mult tupeu au fost de ajuns pentru cucerirea celui mai pretios trofeu din handbalul feminin de club.
Desi pare incredibil, CSM Bucuresti nu este prima echipa din Romania care cucereste Liga Campionilor la handbal feminin. Inaintea ei, Stiinta Bucuresti (in 1961) si Rapid Bucuresti (in 1964) au reusit aceeasi performanta.
Bucuria campioanelor imediat dupa cucerirea trofeului!
Castigatoarea Ligii Campionilor la handbal feminin primeste in acest sezon 200.000 Euro.
Iata lotul campioanei EHF Women Champions League 2015/2016!
Portari
Jelena Grubisic (Croatia)
Alina Iordache (Romania)
Mayssa Pessoa (Brazilia)
Pivot 
Ekaterina Vetkova (Rusia)
Cristina Nan (Romania)
Oana Manea (Romania)
Inter Stanga 
Aurelia Bradeanu (Romania)
Binaca Bazaliu (Romania)
Linnea Torstenson (Suedia)
Inter Dreapta 
Line Jorgensen (Danemarca)
Extrema Stanga 
Maria Fisker (Danemarca)
Iulia Curea (Romania)
Extrema Dreapta 
Cristina Varzaru (Romania)
Carmen Martin Berenguer (Spania)
Fernanda Franca Da Silva (Brazilia)
Coordonator 
Elena Nicula (Romania)
Isabelle Gullden (Suedia)
Ana Paula Rodrigues (Brazilia)
Staff 
Kim Rasmussen (Antrenor Principal - Danemarca)
Rasmus Rygaard Poulsen (Antrenor Secund - Danemarca)
Adrian Vasile (Antrenor Secund - Romania)
Florin Oancea (Medic - Romania)
Ionut Bugan (Organizator Competitii - Romania)
Aureliana Gurau (Kinetoterapeut - Romania)
Andra Smarandache (Kinetoterapeut - Romania)

Drumul spre trofeu
Faza grupelor
Competitia a inceput pentru CSM Bucuresti in faza grupelor, unde a incheiat pe locul al 2-lea in spatele lui Buducnost Podgorica (Muntenegru) si deasupra celor de la IK Savehof (Suedia) si MKS Lublin (Polonia). Echipa bucuresteana a terminat cu 4 victorii, un egal si o infrangere, calificandu-se in runda principala a grupelor, alaturi de Savehof si Buducnost.
Iata rezultatele echipei bucurestene!
CSM Bucuresti - MKS Lublin 33-21
IK Savehof - CSM Bucuresti 17-28
CSM Bucuresti - Buducnost 22-28
Buducnost - CSM Bucuresti 23-23
MKS Lublin - CSM Bucuresti 27-30
CSM Bucuresti - IK Savehof 27-22
In runda principala a grupelor, CSM Bucuresti s-a duelat cu Gyor ETO (Ungaria), HC Vardar Skopje (Macedonia), Midtjylland (Danemarca), pe langa deja cunoscutele Savehof si Buducnost. CSM Bucuresti a terminat pe locul 4, calificandu-se in extremis  in sferturile de finala ale competitiei, unde au trecut dubla mansa de rusoaicele de la Rostov Don si calificandu-se in Final Four. Rezultatele cu Savehof si Buducnost s-au mentinut, astfel ca CSM Bucuresti pleca cu 2 victorii, 1 infrangere si 1 egal si lupta pentru o clasare in primele 4 din cele 6 echipe, pentru a se califica in sferturile competitiei.
Iata rezultatele din grupa principala cu Gyor ETO, HC Vardar Skopje si Midtjylland!
Vardar - CSM Bucuresti 22-21
CSM Bucuresti - Midtjylland 24-22
Gyor - CSM Bucuresti 28-22
CSM Bucuresti - Vardar 25-30
Midtjylland -CSM Bucuresti 23-28
CSM Bucuresti - Gyor 22-24
In ciuda rezultatelor slabe, 4 victorii, 1 egal si 5 infrangeri, CSM Bucuresti s-a calificat in sferturi de finala, fiind deasupra danezelor de la Midjylland si suedezelor de la Savehof. Din acest moment, incepe sa se contureze drumul spre victoria finala.

Sferturile de finala
In sferturi, bucurestencele au dat piept cu rusoaicele de la Rostov Don, echipa ce castigase cealalta grupa principala in fata unor echipe ca Larvik (Norvegia), Ferencvaros (Ungaria) si HCM Baia Mare (Romania). La Bucuresti, in Sala Polivalenta, CSM a reusit un success la limita, scor 26-25, dupa ce extrema Carmen Martin si interul Linnea Torstenson au reusit cate 5 goluri, in timp ce de la oaspeti s-a remarcat coordonatoarea Ekaterina Ilina cu 9 goluri marcate. Rusoaicele credeau ca vor intoarce scorul in favoarea lor in retur, insa sortii nu aveau sa fie de partea lor. Echipa din capitala Romaniei a invins si in deplasare cu scorul de 29 la 28, dupa ce la pauza a condus la 5 goluri diferenta.

Mayssa Pessoa, omul cheie din poarta CSM-ului la executara loviturilor de la 7 metri.

Final Four
Tragerea la sorti a scos in fata CSM-ului pe macedonencele de la Vardar Skopje, echipa care o invinsese de 2 ori in faza principala a grupelor. De data aceasta, povestea nu avea sa se mai repete, Ana Paula Rodrigues (5 goluri), Aurelia Bradeanu (4 goluri), Isabelle Gullden (4 goluri), Line Jorgensen (4 goluri) si Oana Manea (4 goluri) fiind in mare forma, iar CSM Bucuresti reusind o calificare mare in ultimul act al competitive dupa 27-21 in fata cosmarului Vardar Skopje. 
Iata ca soseste si momentul marei finale! Gyor ETO (Ungaria) a trecut in semifinale cu 21 la 20 de muntenegrencele de la Buducnost Podgorica (detinatoarea trofeului, echipa unde evolueaza Cristina Neagu) si era clar ca meciul va fi aproape imposibil de castigat pentru CSM Bucuresti, faza Final Four avand loc la Budapesta!
CSM Bucuresti reuseste sa conduca la pauza cu 13 la 12, gratie performantei incredibile a suedezei Isabelle Gullden, insa Gyor nu intra in panica. Incet, incet reuseste sa recupereze si trece chiar in avantaj, insa acesta este mai tot timpul de doar un gol. Cu cateva secunde ramase de disputat, Linnea Torstenson arunca de la 9 metri si jumatate si duce scorul la 22-22. Incep cele 2 reprize de prelungiri de cate 5 minute, unguroaicele trec iar in avantaj, insa romancele revin de fiecare data, iar Gullden marcheaza din lovitura de la 7 metri in final si face scorul 25-25. 70 de minute de lupta, dar nicio diferenta intre echipe! Se trece la executarea loviturilor la 7 metri, care are acelasi parcurs ca la fotbal, cine marcheaza mai mult din primele 5 aruncari, castiga, iar daca egalitatea se mentine, cine rateaza, pierde.
CSM Bucuresti incepe cu dreptul Isabelle Gullden inscriind in poarta aparata de Kari Grimsbo. 1-0!
Gyor egaleaza dupa ce Aniko Kovacsics o invinge pe Jelena Grubisic. 1-1!
CSM revine in avantaj, 2-1, dupa ce Carmen Martin inscrie in buturile Evei Kiss!
Kim Rasmussen muta decisiv prin introducerea in poarta a Mayssei Pessoa, care pareaza aruncarea Corneliei Groot! CSM ramane in avantaj 2-1!
Ana Paula Rodrigues duce scorul la 3-1, Heidi Loke arunca, insa Pessoa apara si scorul ramane 3-1! Cine ar putea sa incrie ultimul gol, golul care sa aduca trofeul pentru CSM! Aurelia Bradeanu, veterana de 37 de ani, ia mingea si se indreapta catre poarta si reuseste golul ce marcheaza cel mai mare succes al handbalului feminin intercluburi in ultimii 51 de ani! Emotia fanilor CSM-ului, dar si a spectatorilor romani este incredibila, sentiment pe care multi nu l-au mai trait de la evolutia nationalei de fotbal la Campionatul Mondial din 1994.


A doua zi dupa succes
Intreaga echipa a venit in Romania, aterizand la Aeroportul Otopeni, cu o cursa TAROM. Ele au fost primite in salonul oficial de catre primarul interimar al municipiului Bucuresti, Razvan Sava dar si de presa cu aplauze si multe buchete de flori. De la aeroport, handbalistele au plecat cu trofeul intr-un autobuz descoperit, pus la dispozitie de RATB. Soferii ce le-au intalnit au claxonat, sarbatorind triumful alaturi de jucatoare. Mai departe, fetele aveau sa ajunga la Palatul Cotroceni, unde aveau sa fie primite de presedintele Klaus Iohannis.

Reactiile unei veterane
Aurelia Bradeanu este cu siguranta cea mai experimentata jucatoare a CSM-ului. La 37 de ani, interul stanga al echipei bucurestene avea in palmares 5 campionate ale Romaniei (4 cu Oltchim Ramnicu Valcea si 1 cu Rapid Bucuresti), 5 cupe ale Romaniei (4 cu Oltchim Ramnicu Valcea si 1 cu Rapid Bucuresti), un campionat si o cupa a Ungariei (alaturi de Gyor ETO), finalista a Cupei Cupelor in 2002 (cu Oltchim Ramnicu Valcea), finalista a Cupei EHF in 2005 (cu Gyor ETO), finalista a Ligii Campionilor in 2009 (alaturi de Gyor ETO). Iata ca asteptarea sa a fost recompensata! Dupa 3 finale europene, Aurelia Bradeanu a castigat Liga Campionilor!
Intr-un intreviu pentru Gazeta Sporturilor, veterana a dezvaluit relaxarea cu care echipa a abordat faza Final Four si finala, dar si emotia dinaintea ultimei aruncari de la 7 metri.
"Cine se gandea inainte? Hai sa fim seriosi! La cum jucam noi, nimeni nu ne dadea nicio sansa (la castigarea Ligii Campionilor). [...] Dupa ce am batut-o pe Vardar, ne-am spus ca trebuie sa luptam pentru trofeu! [...] Daca am avut emotii la ultima aruncare de la 7 metri? Nu doresc nimanui sa simta ce am simtit eu pe drumul de la centrul terenului si pana cand am aruncat la poarta. Simteam ca ma prabusesc, mi-am zis ca trebuie sa-mi revin si sa am luciditatea de a arunca mingea"

Multumim Kim Rasmussen!

Kim Rasmussen a facut si el o declaratie emotionanta despre castigarea Ligii Campionilor, prin care a intrat in inimile fanilor handbalului din Romania! 
"Daca voi uita vreodata, desi nu cred, ca am castigat acest trofeu, atunci medalia pe care o am acum la gat im va aminti cat voi trai de aceasta performanta formidabila". Antrenorului danez nu i se va prelungi contractul si se pare ca va prelua in curand nationala Ungariei.

Ce urmeaza in sezonul urmator?
Cine pleaca?
Mayssa Pessoa (la Vardar Skopje - Macedonia), Maria Fisker (la Randers - Danemarca), Ana Paula Rodrigues (la Odense - Danemarca), Ekaterina Vetkova (la un club din Rusia).
Cine vine?
Paula Ungureanu (portar de la HCM Baia Mare), Katarina Jezici (pivot de la HCM Baia Mare/Croatia), Majda Mehmedovici (extrema stanga de la Buducnost Podgorica - dubla campioana a Ligii Campionilor/Muntenegru), Gnonsiane Niombla (inter stanga de la Fleury Loiret/Franta), Camille Ayglon (inter dreapta de la Nimes/Franta). Ultimele 2 fac parte din nationala Frantei.
Articol scris de Vlad Dobroteanu

Comentarii

Trimiteți un comentariu