Se schimba regulile din fotbal?


Fotbalul ar trebui să fie mai spectaculos. Nu sunt de acord cu desființarea offside-ului, dar câteva reguli noi ar fi binevenite. Se pierde prea mult timp atunci când se execută o lovitură liberă, iar tragerile de timp pe final de meci mă disperă. Vreau să văd mai multe faze de poartă, mai multe minute jucate, mai mult spectacol.

Sâmbătă, într-un interviu pentru The Times, fostul arbitru englez David Elleray, director tehnic la International Board (IFAB), a dezvăluit raportul Play Fair. Ce include numeroase noutăți în regulament, care vor fi analizate în martie 2018, la următoarea adunare generală IFAB. Iată doar cinci dintre ele:
1. Timp de joc efectiv de 60 de minute
Meciurile nu vor mai dura 90 de minute, ci numai 60, dar va fi timp de joc efectiv. Ceasul se va opri de fiecare dată când mingea va ieși din teren.
2. Pornești singur la fazele fixe
Pentru a mări viteza jocului, un fotbalist va putea porni singur în acțiune la fazele fixe (lovituri libere, cornere sau de la mijlocul terenului, la startul partidei ori după goluri). Și nu cu pasă, ca până acum.

3. E gol dacă faci henț pe linia porții
Dacă ești pe linia porții și oprești mingea cu mâna premeditat, atunci nu se mai acordă penalty și eliminare, ci direct gol pentru echipa în atac. "Un fel de gol de penalitate, ca eseul de penalitate din rugby", a comentat L'Équipe, care dă exemplu hențul lui Luis Suárez la Uruguay - Ghana, în minutul 120 al "sfertului" CM 2010. "Acel penalty nu a fost transformat, iar celeștii s-au calificat la penaltyuri. Cu această modificare, Ghana ar fi jucat în semifinale".

4. Partida se încheie când iese mingea
În viitor, întâlnirile nu se vor mai termina la fluierul arbitrului. Ci numai după ce balonul părăsește suprafața de joc, o dată timpul expirat. Din nou, ca la rugby.
5. Dacă portarul apără penalty-ul, faza se termină
În prezent, când un goalkeeper respinge mingea la o lovitură de pedeapsă, cel care a executat sau un coechipier poate relua în plasă. IFAB vrea ca faza să se oprească imediat după ce portarul parează penaltyul. Și nimeni să nu mai poată marca după aceea.

Comentarii