Parlamentul Cataloniei a votat independenta fata de Spania


Parlamentul Cataloniei a votat independenta fata de Spania. Madridul anunta preluarea controlului direct al regiunii. Parlamentul catalan a fost dizolvat si convocate alegeri pe 21 decembrie.
Este o stire foarte importanta pentru ca FC Barcelona este o echipa iubita de milioane de suporteri pentru fotbalul ofensiv practicat si pentru geniul lui Messi. Si multi se intreaba daca aceasta echipa va mai juca in Primera Division alaturi de Real Madrid si Atletico Madrid. Dar in acest articol nu o sa vorbesc despre ce se va intampla in fotbalul spaniol pentru ca inca nu e nimic sigur. Dar o sa va prezint cateva date despre istoria acestei regiuni.

In 1913, regiunea Catalonia a primit dreptul la guvernare proprie, dar doar pana in 1920, atunci cand primul ministru al Spaniei, Miguel Primo de Rivera a anulat aceste drepturi. In 1931, Spania a devenit republica si Catalonia si-a creat propriul guvern. Dar a izbucnit razboiul civil din Spania (17 Iulie 1936 – 1 Aprilie 1939), iar apoi Francisco Franco a incercat sa distruga cultura catalana. Dupa ce Franco a murit in 1975 si Spania a devenit un regim democratic in 1977, Catalonia a inceput sa se bucure de putina independenta politica si economica. Pe data de 9 Noiembrie 2014 s-a tinut un referendum in aceasta zona si 80% din participanti au decis ca vor sa se rupa de Spania.

Regiunea Catalonia este una dintre cele mai bogate din Spania. Iar asta se vede si in rata somajului. Daca in Catalonia rata somajului este de 13.2%, in restul Spaniei acest procent este 17.2%.
Cele mai multe investitii straine sunt in Catalonia, iar oamenii din aceasta zona zic ca ei tin tara intr-un echilibru economic si ca ar fi mult mai bine daca vor reusi sa obtina independenta din mai multe puncte de vedere: economic, politic, social etc.





Comentarii