Mi-e dor de copilaria cu cheia de gat


Cînd mă întorceam din vacanţele de vară petrecute la bunici, cu banii strînşi acolo îmi luam Turbo,Final90 şi Cin-Cin. Vi le amintiţi, nu? Gumele de mestecat care aveau surprize cu fotbalişti! Ţin minte că îl aveam pe Lăcătuş la Cin-Cin şi ceream 10 alte surprize cu alţi fotbalişti în locul lui dacă voia cineva schimb! Era 10 lei guma la ţigani în faţa şcolii, 3 lei ciubucul şi 5 lei cutia de piramidon plină cu seminţe!
Nu exista net,mobile asa ca ieseam afara cu cheia de gat si ne jucam foarte multe jocuri: gropita, portofelul, castelul, şotronul, ţevile de cornete, praştiile, chestia aia cu şurub în care băgam fosforul de la chibrit şi care pocnea, "flori, fete şi băieţi", batistuţa, baba- oarba, raţele şi vînătorii, ulii şi porumbeii, v-aţi ascunselea, leapşa.
Îmi e dor de vecinii care ne luau la zor, îmi e dor de mingile sparte şi comentariile de după, "o plăteşti"! Sau faze de genul "nu mai joci? OK, 3 castane şi 3 şuturi în fund de la fiecare ca să ieşi, că strici echipa" .
Imi e dor de bara de bătut covoare (cea mai tare poartă de fotbal a copilariei) sau de o poartă desenată cu cărămida pe zidul blocului, de li se ridica părul în cap celor de la parter de atîtea "bubuieli.
Am tranzacţionat Pif-uri,Rahan (apropo am acum aproape toata colectia ,vreo 40 de exemplare) maşinuţe de fier şi surprize, mîncam folii întregi de faringosept pe post de bomboane...
Veneam acasă de la şcoală (cu cheia la gît), îmi luam cîte un pahar de sifon cu 1 leu, aruncam ghiozdanul pe trotuar şi-i dădeam drumul la fotbal pînă la patru, cînd veneau părinţii de la serviciu şi mă certau că joc cu adidaşii "buni". Urcam, mă schimbam, mîncam (obligat), toate în 3 minute şi coboram înapoi în faţa blocului...
Sa nu uit de mingea de 35 şi pe "ruda mai saracă" a acesteia: mingea de 18. Mult mai uşoară, în 99% din cazuri ovală, o verificam aruncînd-o învîrtindu-se în aer şi înnebuneam de cap vînzătoarele pînă găseam una mai de Doamne-ajută .
Mingile de 18 lei erau un fel de baloane mai groase. Dacă le loveai cu şpiţul îşi schimbau direcţia de 5 ori pînă la destinaţie.
Ce vremuri...

Comentarii

 1. Azi esti nostalgic? :) E melancolia de toamna... :P

  RăspundețiȘtergere
 2. Be happy ca ai avut copilare ca asta.. Acum auzi mai des "hai la un fifa online" :))

  Nu zic ca nici eu n-as juca Fifa.. dar macar copilaria mea n-a constat in Fifa ci-n fazele deja descrise si de tine.

  RăspundețiȘtergere
 3. A fost o copilarie frumoasa petrecuta in fata blocului.Eram plin de praf dar mereu cu zambetul pe buze .

  RăspundețiȘtergere
 4. Mai tii minte cand am jucat ultima oara ratele si vanatorii? :D Iti spun eu...pe 24 iunie! :))) A fost super-tare asa ca propun sa repetam experienta cat mai curand! :)))

  RăspundețiȘtergere
 5. Asa e.:))
  Iti place sa fii vanata din ce am vazut.:)))

  RăspundețiȘtergere
 6. Asta e partea cea mai frumoasa! Mai nashpa e cand te prinde... :))))

  RăspundețiȘtergere
 7. Ti-ai facut blog nebuno?
  Acum am vazut...

  RăspundețiȘtergere
 8. Frumos stii depana amintiri, Florin! Ma surprinzi tare placut, fiindca amintiri similare am si eu... Daca e ceva ce mi-as dori, asta ar fi, sa mai pot trai o zi, macar, din acele zile absolut minunate.
  Ciubuc, Turbo, Cin-Cin...
  Ai un zambet larg de la mine in seara asta...

  RăspundețiȘtergere
 9. Dap, mi-am facut....acum sa am si timp sa scriu ceva...si inspiratie! :)

  RăspundețiȘtergere
 10. Sonia mi-ar placea sa-mi retraiesc copilaria si anii de liceu.Atat.:D

  RăspundețiȘtergere
 11. Florine nu pot comenta decat asa

  http://standdowncafe.wordpress.com/2010/11/18/amintiri-din-copilarie/

  Te sfatuiesc sa il citesti pana la capat :)

  RăspundețiȘtergere
 12. L-am citit pana la capat si in plus si toate comentariile.
  Multumesc pentru link.Erau situatii si gesturi pe care le-am uitat de-a lungul timpului si parca nu-mi vine sa cred in ce hal se distreaza copii de azi(calculator si atat).
  Au fost vremuri extraordinare si ma bucur ca le-am trait.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ce inseamna GG la pariuri?

Ce inseamna PsF1?

Ce reprezinta pariul pauza/final?