Manchester City - Liverpool, un derby de Boxing Day


Joi, 26 decembrie, in Anglia se desfasoara etapa a 18-a etapa din acest sezon de Premier League, iar epilogul etapei este cel de pe Etihad Stadium la 19:30, in care se vor intalni cetatenii (locul 3) si cormoranii (primul loc). Traditia spune ca de cele mai multe ori, echipa care este lider dupa etapa de Boxing Day va fi campioana la sfarsit. Diferenta este de doar un punct intre oaspeti si gazde, lucru care va face ca intalnirea sa fie mult mai disputata. Ultima partida pe acest teren in campionat s-a terminat cu scorul de 2-2, golurile fiind inscrise de Dzeko, Aguero, respectiv Gerrard si Sturridge.

Steven Gerrard a marcat in ultimul meci pe Etihad. Se va simti lipsa lui in acest meci?

Disputa dintre cele 2 echipe pune fata in fata cele mai bune 2 ofensive, respectiv cei mai buni 2 marcatori din campionat: Suarez (19 goluri) si Aguero (13 goluri). Problema pentru gazde este ca El Kun nu poate juca in acest meci datorita unei accidentari la gamba, care il va tine pe marginea gazonului pana la sfarsitul lunii ianuarie. Cetatenii au inscris 51 de goluri in 17 etape, iar un calcul simplu conduce la o medie de 3 goluri inscrise pe meci de catre acestia. Echipa lui Manuel Pellegrini a reusit 35 de goluri pe teren propriu si a primit doar 5 goluri, strangand maximul de puncte in 8 partide ca gazda.

Liverpool a pornit ca din tun campionatul, insa diferenta dintre meciurile pe Anfield si cele din deplasare este notabila, cormoranii jucand mai oscilant cand sunt oaspeti. In ultimile 5 meciuri in deplasare, ei au castigat
un singur meci, ce-i drept, i-au spulberat 5-0 pe White Hart Lane pe Tottenham. Luis Suarez a inscris 19 goluri in doar 12 prezente in acest sezon, ceea ce reflecta forma pe care o traverseaza. 10 din aceste goluri au fost inscrise in luna decembrie, doborand recordul de goluri inscrise de acelasi jucator intr-o luna (8) in Premier League. Daca jucatorul celest va reusi sa inscrie cel putin o data in etapele ramase din acest an, Suarez va deveni decat al 7-lea jucator in Premier League care va inscrie cel putin 30 de goluri intr-un an calendaristic.

6 din ultimile 9 meciuri intre cele 2 echipe s-au terminat egal. Ultima echipa care a reusit performanta lui City pe teren propriu, si anume 35 de goluri in primele 8 etape desfasurate pe teren propriu, a fost Tottenham in sezonul 1962-1963. Ultima data cand cormoranii au castigat de Boxing Day a fost in 2009 cand i-au invins pe cei de la Wolverhampton, cand manager era Rafa Benitez.
Din punct de vedere al pariurilor, iata cateva statistici interesante: City toate meciurile acasa in acest sezon, si a condus in ultimele 6 meciuri acasa la pauza. Liverpool a reusit over 3.5 goluri in ultimele 7 partide.

La City ar putea lipsi Pablo Zabaleta, care s-a accidentat la coapsa in partida din Capital One Cup cu Leicester City, in timp ce Matija Nastasic, Stevan Jovetic si Micah Richards sunt incerti. De partea cealalta la Liverpool vor lipsi Steven Gerrard (coapsa), Daniel Sturridge, Jose Enrique si Sebastian Coates, in timp ce Jon Flanagan este inca incert. Tanarul jucator a simtit o durere la coapsa si a solicitat schimbarea in partida cu Cardiff, el fiind inlocuit cu Martin Kelly.

Arbtirul partidei va fi Lee Mason. Arbitrul din Bolton le-a purtat noroc ultima data cormoranilor, acestia invingand pe Villa Park 2-1 pe Aston Villa in returul sezonului trecut. Cetatenilor nu le-a fost fost de ajutor, ei pierzand 3-1 pe White Hart Lane tot in returul ultimului campionat.

La william hill, X pauza are cota 2,50, in timp ce sub 4 goluri Asiatic are cota 1,375.

Vlad Dobroteanu

Comentarii