MotoGP Valencia - invinge Marquez si in ultima cursa a sezonului 2014?

Duminca de la ora 15:00 (in direct pe Digisport 1) are loc ultima cursa a sezonului 2014, in care Marc Marquez (Repsol Honda) a castigat titlul deja, iar singura intrebare este cine va termina pe locul 2 in clasamentul general. Valentino Rossi (Movistar Yamaha) pleca inaintea intrecerii cu un avans de 12 puncte peste Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha). Ambii piloti au strans cate 2 victorii in acest sezon, insa italianul are 12 podiumuri fata de cele 11 ale spaniolului. "Nu va fi o cursa usoara! Sunt pe locul 2 in campionat si faptul ca am un avans de 12 puncte este bine, dar aceasta diferenta nu este destul de mare pentru a face o cursa pasiva. Jorge [Lorezo] este intr-un moment bun. In cea de-a 2-a parte a sezonului, Jorge a fost foarte rapid si va incerca sa castige in Spania si sa imi ia locul 2 in clasamentul general".

Pilotii Movistar Yamaha, Jorge Lorenzo si Valentino Rossi se lupta pentru pozitia a 2-a in clasamentul general. Italianul are 12 puncte avans, insa vor fi ele suficiente pentru a incheia sezonul in pozitia secunda? (sursa poza: sportrider.com)


In premiera in acest sezon, Valentino Rossi (Movistar Yamaha) a reusit sa obtina pole position-ul in acest grand prix. Italianul nu mai reusise aceasta o clasare pe prima pozitie a grilei de start de la Marele Premiu al Frantei in 2010. Pe a 2-a pozitie avem o surpriza: Andrea Iannone (Ducati Pramac), in timp ce ultima pozitie a primei linii va fi completata de Dani Pedrosa (Repsol Honda). Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha) si campionul Marc Marquez (Repsol Honda) vor pleca de a 2-a linie, de pe locurile 4, respectiv 5.

In acest weekend va debuta in acest sezon si echipa Suzuki de uzina. Desi se anuntase ca echipa din Hamamatsu va debuta abia in sezonul 2015, echipa nipona a facut eforturi si a obtinut un wild-card si pentru Marele Premiu al Valenciei. Singurul pilot al echipei va fi francezul Randy De Puniet care a dezvoltat prototipul GSX-RR in ultimii 2 ani. Avand in vedere ca in sezonul 2015, pilotii echipei sunt Aleix Espargaro si Maverick Vinales, putem considera ca acesta cursa ca fiind o recompensa acordata pilotului francez pentru munca depusa in ultimii ani. Acesta este multumit ca se va intrece in acest grand prix, care ar putea fi ultimul al sau in MotoGP, avand in vedere ca din sezonul viitor va participa in Superbike. El insa a sugerat conducerii Suzuki sa nu se multumeasca doar cu echipa de uzina in sezonul 2015, ci sa alinieze si o echipa satelit, pentru ca "nu poti rivaliza cu Honda, Yamaha si Ducati doar cu echipa de uzina". Singurul rezultat notabil al lui De Puniet este podiumul din Marele Premiu al Marei Britanii in sezonul 2009.

Randy De Puniet va alerga probabil pentru ultima data in MotoGP (sursa poza:motorcycle-usa.com)

Intr-un interviu acordat in aceasta saptamana, Cal Crutchlow (Ducati) si-a expus opiniile in ceea ce priveste relatia cu Ducati, viitorul la Honda LCR si cum a decurs sezonul. Intrebat daca se considera in plus la echipa italiana, avand in vedere sustinerea de care benificiaza Andrea Dovizioso si Andrea Iannone, britanicul a raspuns:"Iannone (Ducati Pramac) este pilot de uzina, este platit de Ducati si a fost intotdeauna asa, dar nu cred ca a avut mai mult suport decat mine la inceputul sezonului. Nu ii invinovatesc pe cei de la Ducati pentru acest lucru, pentru ca asa a fost sa fie. El [Iannone] este un pilot de uzina Ducati, numai ca se afla in alta echipa. Nu ma consider outsider, dar cred ca este foarte dificil sa te integrezi ca strain intr-o echipa 100% italiana".
In ceea ce priveste viitorul la Honda LCR si despre coechipierul sau, britanicul a concluzionat urmatoarele:"Situatia la Honda [LCR] va fi asemanatoare cu ce am experimentat la Yamaha Tech 3 (in sezonul trecut), adica nu voi primi o motocicleta de uzina, insa voi benificia de toate upgrade-urile de peste sezon. Cred ca Jack [Miller] este un tip de treaba si cred ca are mult potential pentru a fi in MotoGP si sper ca se va descurca. De asemenea, cred ca trebuie sa se calmeze, pentru ca in MotoGP nu poate sa dea din brate si sa faca toate lucrurile pe care le face acum in Moto3. Nu spun ca Moto3 este un campionat usor, pentru ca nu este insa MotoGP este clasa suprema. Cateodata, pilotii in Moto3 se asteapta sa depaseasca cate 2 piloti intr-un viraj, iar acest lucru nu se va intampla in MotoGP".

Valentino Rossi (Movistar Yamaha) a recunoscut ca a facut o greseala cand a parasit Yamaha in 2010 pentru a pilota la Ducati. In acel sezon, echipa nipona a considerat ca ambii piloti (Valentino Rossi si Jorge Lorenzo) sa benificieze de aceleasi conditii, fapt care l-a deranjat pe Il Dottore. Rivalitate a jucat un rol decisiv in decizia luata de Rossi la sfarsitul sezonului 2010. "Poate am facut o greseala in 2010 cand am plecat de la Yamaha, dar voiam sa fiu pilotul numarul, insa atunci cand a sosit Jorge [Lorenzo], acesta a benificiat de acealasi tratament ca al meu. Acest lucru nu mi-a placut si am plecat la Ducati". 

Scott Redding (Go & Fun Honda Gresini) adminte ca este ingrijorat ca rivalul sau in clasa Open, Hiroshi Aoyama (Drive M7 Aspar Honda) va primi in acest weekend modelul RC213V-RS, pe care se va alerga din sezonul viitor. Britanicul pleaca in aceasta cursa cu un avantaj de 8 puncte fata de japonez, amandoi incalecand modelul RCV1000R pana in acest moment. Cursa de la Valencia va fi ultima pentru Scott Redding pentru Honda Gresini inainte de a pleca la echipa Marc VDS, pentru care va testa in saptamana viitoare. 

Sanmarinezul Alex De Angelis va ramane in MotoGP si in urmatoarele 2 sezoane. El a semnat un contract valabil pana la finalul sezonului 2016 cu Octo IodaRacing. El a evoluat a 2-a jumatate a sezonului pentru NGM Forward Yamaha, iar cel mai bun rezultat a fost locul al 9-lea pe circuitul de la Phillip Island.

Australianul Broc Parkes (Paul Bird Motorsport)a declarat la finalul cursei din Malaezia ca a fost una dintre cele mai dure intreceri din cariera sa, pentru ca fiind accidentat la umar, a franat cu greu pe circuitul de la Sepang. El a mai subliniat ca a luat in considerare la un moment dat sa renunte, insa observand ca abandonurile se inmultesc a decis sa incheie cursa in speranta obtinerii unui punct. El a terminat pe locul 14 si a reusit sa stranga 2 puncte si cauta sa isi asigure pozitia a 23-a in clasamentul general. "Eu, Michael Laverty (PBM) si Mike Di Meglio (Avintia Ducati) avem toti cate 9 puncte, asa ca la Valencia ne vom intrece cu adevarat pentru puncte". Cel mai in forma dintre cei 3 pare sa fie Michael Laverty care a incheiat ultima cursa pe pozitia a 12-a.

Sugestii pentru pariuri
Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha) sa termine inainte lui Valentino Rossi (Movistar Yamaha) la o cota de 1,90. Italianul pleaca pentru prima data in ultimii 4 ani de pe prima pozitie a grilei, in timp ce spaniolul va incepe fix din spatele sau, de pe locul 4. Rossi a inceput sa isi imbunatatesca startul, insa acuma situatia este diferita pentru ca pleaca primul. Lorenzo este invingatorul acestui grand prix din sezonul trecut, asa ca putem spune ca are un avantaj in plus. Pentru Rossi, circuitul Ricardo Tormo nu reprezinta cea mai apreciat circuit, el pierzand aici titlul in 2006, in fata lui Nicky Hayden (atunci la Repsol Honda).
Andrea Dovizioso (Ducati) sa termine in top 6 la o cota de 2,00. Pilotul de 28 de ani va rula relaxat in cursa, pentru ca nu are cum sa piarda pozitia a 5-a in clasamentul general. El pleaca de pe pozitia a 9-a a grilei si ii are in fata pe Cal Cruchlw, Bradley Smith si Pol Espargaro, piloti cu care se lupta direct in fiecare cursa.
Hiroshi Aoyama  (Drive M7 Aspar Honda) sa termine in fata lui Scott Redding (Go & Fun Honda Gresini) si Nicky Hayden (Drive M7 Aspar Honda) la o cota de 2,30. Japonezul va pleca de pe locul al 18-lea, in timp ce britanicul si americanul iau startul de pe pozitia a 14-a respectiv a 16-a. Avantajul niponului este acela de a benificia de noul model Honda RC213V-RS, care are toate upgradeurile, iar Redding si Hayden vor evolua pe aceleasi modele pe care le-au avut intreg sezonul

Comentarii