Premier League etapa a 33-a - meciurile de duminica




Ziua de duminica 6 aprilie pregateste doar 2 meciuri, dar sunt ambele foarte interesante. De la ora 15:30 avem Everton - Arsenal, iar de la ora 18:00 se intalnesc West Ham - Liverpool. Putem observa ca avem 3 echipe care trag pentru locuri de cupe europene si una care nu are practic niciun scop, aflandu-se la mijlocul clasamentului.

Everton - Arsenal (15:30, live pe Eurosport Romania)
Primul meci al zilei pune fata in fata locurile 5 si locul 4, diferenta dintre cele 2 echipe fiind de 4 puncte in favoare oaspetilor, iar o eventuala victorie a acestora ar lamuri problema locului 4, cel care conduce in play-off-ul Champions League. Cele 2 echipe s-au mai intalnit de 2 ori in acest sezon, de fiecare data pe Emirates: 1-1 in campionat, Ozil si Deulofeu inscriind in ultimele 10 minute ale partidei si 4-1 in Cupa Angliei, golurile fiind marcate de Ozil, Arteta, Giroud (dubla), respectiv Lukaku.

Ultimul meci jucat din Premier League pe terenul lui Everton s-a terminat cu scorul de 1-1, reusitele purtand semnatura lui Theo Walcott si Marouane Fellaini, ambii neavand nicio sansa sa evolueze in acest meci, primul fiind accidentat grav, in timp ce al 2-lea a fost transferat la Manchester United.
Everton nu joaca foarte ofensiv atunci cand
o intalneste pe Arsenal. In ultimele 22 de jocuri directe din Premier League, caramelele nu au inscris decat o singura data mai mult de un gol. Everton a castigat ultimele 6 partide pe Goodison Park, ceea ce face ca misiunea tunarilor sa fie foarte dificila. Ultimele 3 meciuri din campionat s-au incheiat la egalitate si in toate s-au marcat sub 3 goluri. Mai mult de atat chiar ultimele 5 partide directe s-au terminat sub 2,5 goluri. Everton si-a facut un obicei din a inscrie prima, iar ultimele 5 meciuri confirma aceasta statistica. Everton este o echipa care sta bine din punct de vedere fizic, iar totalul de 15 puncte obtinute din goluri inscrise in ultimele 10 minute fac din gazdele acestui meci echipa care conduce topul punctelor castigate in ultimele minute ale meciurilor. Everton a strans 60 puncte dupa 31 de etape in acest sezon, doborand recordul de 57 de puncte din sezonul 2007-2008, cand manager era David Moyes.

De partea cealalta, Arsenal nu traverseaza cea mai buna perioada in acest sezon, in ultimele 10 etape castigand doar 13 puncte (3 victorii - 4 egaluri - 3 infrangeri). O statistica ciudata reflecta faptul ca Arsenal nu a avut niciun meci in care echipa adversa sa fi avut un fotbalist eliminat.
Ultimele 2 goluri ale neamtului Mesut Ozil au venit impotriva lui Everton, unul in campionat, iar altul in Cupa Angliei, insa play-maker-ul este accidentat si indisponibil pentru aceasta partida.
Atacantul Romelu Lukaku este de parere ca Everton trebuie sa ii invinga pe tunari pentru a-si mentine sperantele pentru locul 4. "Stiam din ziua cand am ajuns la Everton ca voi juca la nivelul potrivit, dar ma gandeam la locul 5 sau locul 6 nicidecum sa fim atat de aproape de locul 4. Asa ca de ce sa ne oprim ascensiunea tocmai acum? Trebuie sa ii invingem pe Arsenal in acest week-end, iar dupa aceea totul va fi in mainile noastre. Arsenal este un club mare si cu un mare manager (Arsene Wenger), dar nu trebuie sa ne fie teama. Trebuie sa controlam partida si daca vom reusi, atunci avem o sansa destul de mare sa o castigam. Locul 4 este de atins. Este un tel realistic, avem o echipa buna, avem tineri buni si jucatori cu experienta grozavi, ceea ce face un amestec excelent. Daca vrem sa obtinem locul 4, acum este momentul".
Vor lipsi pentru gazde: Oviedo, Gibson, Pienaar, Traoré, Koné,in timp ce Jagielka si Barkley sunt incerti. La oaspeti vor absenta: Koscielny, Miyaichi, Diaby, Özil, Wilshere, Walcott, iar Gibbs si Gnabry sunt incerti.

Ambele echipe sa inscrie are cota 1,66, in timp ce sub 1,5 goluri in a 2-a repriza are cota 1,72.

West Ham United - FC Liverpool (18:00 live pe Dolce Sport)

Meciul tur s-a terminat cu scorul de 4-1, meci in care s-au remarcat mai mult fundasii echipelor prin greselile facute. Au marcat: Guy Demel (autogol), Mamadou Sakho si Luis Suarez (dubla), respectiv Martin Skrtel (autogol). Ultimul meci pe Boleyn Ground s-a terminat cu un adevarat spectacol, scor 2-3, dupa 2-1 pauza. Golurile au fost marcate de Noble si Gerrard (autogol), respectiv Johnson, Cole si Collins (autogol).

Ultimele 3 partide directe au adus 3 autogoluri. West Ham a inregistrat over 2,5 goluri in ultimele 7 meciuri acasa impotriva echipelor din top 6. Liverpool a castigat 7 din ultimele 10 partide impotriva londonezilor, pierzand una singura. Rosii au marcat 88 de goluri dupa 32 de etape fiind primii in topul golurilor marcate in acest sezon in campionat. Luis Suarez este la doar 2 goluri diferenta de recordul de goluri intr-un sezon (31), detinut de Alan Shearer (Blackburn Rovers in sezonul 1995-1996) si Cristiano Ronaldo (Manchester United in sezonul 2007-2008). 60% din golurile cormoranilor au fost marcate in prima repriza. Avem in Liverpool echipa care a lovit bara de cele mai multe ori (24), in timp ce West Ham este echipa cea mai norocoasa, fiind echipa care a primit cele mai multe suture in bara (20). Liverpool este echipa care a pierdut cele mai multe puncte in deplasare in meciurile in care a condus - 12.

Bineinteles, jucatorul in jurul caruia se va invarti partida este Andy Carroll. Acesta a fost transferat de la Newcastle de catre cormorani pentru suma de 35 de milioane de lire sterline pentru a-l substitui pe Fernando Torres (care fusese cedat la Chelsea). Intre timp, atacantul de 25 de ani a ajuns in tabara ciocanarilor dupa ce acestia au platit 20 de milioane de lire sterline. Inaltul atacant recunoaste ca nu a fost o perioada fericita pentru el pe Anfield: "Este evident ca nu a fost ceea ce cautam eu. Am fost acolo si am vrut sa joc. Am fost accidentat si jucam decat o data la 3 meciuri, astfel ca nu aveam cum sa imi intru in forma. Nu mi s-a dat niciodata sansa sa joc si mi s-a spus sa plec. Din aceasta cauza sunt aici (la West Ham)". Carroll a evoluat doar 18 minute sub conducerea lui Brendan Rodgers.
Fundasul central al cormoranilor Daniel Agger ii atentioneaza pe coechipierii sai ca fostul jucator al lui Liverpool nu este singura amenintare pentru echipa."Mai sunt si altii pe langa Andy (Carroll), formeaza o echipa puternica. Nu trebuie sa subestimam pe nimeni, observam acest lucru in fiecare saptamana. Pentru moment, cel mai important este sa obtinem victoria".
Ciocanarii nu se vor putea baza pe: O'Brien, Borriello, iar Collins si McCartney sunt incerti. Cormoranii nu vor putea miza pe: Coates si Enrique.

Sub 4 goluri are cota 1,40, iar niciun gol inainte de minutul 23 are cota 1,83.

Articol scris de Vlad Dobroteanu.

Comentarii