Golul secolului




Diego Maradona a înscris cel mai frumos gol de la o Cupă Mondială. "Golul secolului" a fost marcat de Maradona în meciul împotriva Angliei în 1986, pe stadionul Estadio Azteca din Mexic. Maradona a plecat din terenul propriu și a lăsat în urmă lui prin dribling 5 jucători englezi: Beardsley, Reid, Butcher, Fenwick, Butcher (din nou), și în final portarul Peter Shilton.
Argentina a câștigat meciul cu 2-1 și a ajuns până în finală, unde a trecut și de Germania de Vest.(În trecut Germania era împărțită în 2 țări: una comunistă și una capitalistă, despărțite de Zidul Berlinului).

Înainte să înscrie acest gol superb, Maradona a marcat și cel mai controversat gol de la o Cupă Mondială de Fotbal. În minutul 51, Maradona a încercat un un-doi cu Jorge Valdano în apropierea careului de 16 metri englez, însă mingea ajunge la Steve Hodge care a vrut să îndepărteze pericolul.
Mingea capătă o traictorie ciudată, o boltă, un fel de centrarea nereușită. Portarul Angliei a ieșit să boxeze mingea, dar Maradona a fost mai rapid ca el și a înscris un gol cu mâna. Arbitrul de tușă tunisian Ali Bin Nasser a validat golul. A zis că nu a văzut hențul.
Mai târziu Maradona a declarat că a fost Mâna lui Dumnezeu.



Rivalitatea dintre cele 2 tari nu a fost doar pe terenul de fotbal. Pe 2 Aprilie 1982, cu 4 ani inainte de Cupa Mondială de Fotbal, a izbucnit razboiul Insulelor Falkland.(Războiul Malvinelor)
Războiul Malvinelor este un conflict militar și diplomatic care a avut loc în anul 1982 între Argentina și Marea Britanie și
s-a desfășurat în 3 arhipelaguri din sudul oceanului Atlantic și anume: insulele Malvine (sau Falkland), Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud.

Războiul a durat de pe 2 aprilie până pe 14 iunie 1982 și a pornit de la debarcarea argentinienilor pe insulele Malvine. Cauza luptei a fost suveranitatea insulelor care de-a lungul istoriei au fost ocupate de către Spania, Franța, Argentina și ocupate de Anglia în 1833. Argentina consideră o parte a teritoriului său ocupată de o forță invadatoare și în documentele interne aceste insule fac parte din Provincia Țării de Foc, Antarcticii și Insulelor Atlanticului de Sud.
În urma acestui conflict militar s-au înregistrat peste 900 de morți (649 argentinieni, 255 englezi, 3 locuitori ai insulelor) și peste 1900 răniți( 1188 argentinieni și 777 englezi).
Anglia a câștigat razboiul.

Mai sunt 37 de zile până la Cupa Mondială din Brazilia!




Comentarii