Marele Premiu de F1 al Marei Britanii - o cursa tot pentru Mercedes AMG?

Etapa a 9-a a Marelui Circ se desfasoara pe circuitul Silverstone din Marea Britanie. Cursa va avea 52 de tururi, contabilizand 306,198 km. Momentan lider in campionat este Nico Rosberg (Mercedes AMG Petronas) cu 165 de puncte, urmat de coechipierul sau Lewis Hamilton la 29 de puncte diferenta. Batalia pentru titlu intre cei 2 piloti ai echipei de Mercedes AMG Petronas  este cu atat mai interesanta cu cat au existat destule incidente intre cei 2 in acest sezon, iar cursa desfasurata pe terenul propriu a britanicului va conduce la un nou duel roata la roata.
Nico Rosberg pleca din pole position in acest grand prix. Castiga el si cursa? Cota pentru victoria germanului de la Mercedes GP este 1,61.

Calificarile acestui Mare Premiu au fost cu adevarat interesante. Dupa o sesiune a 3-a de antrenamente in care a plouat cu galeata, prima runda a calificarilor a inceput pe un circuit care era umed, insa care avea sa se usuce, iar unele echipe au profitat de acest lucru. Surprizele nu au lipsit. Pilotii Williams Mercedes (Valtteri Bottas si Felipe Massa) au incheiat pe locurile
17 respectiv 18, in timp ce pilotii Scuderriei Ferrari (Fernando Alonso si Kimi Raikkonen) au terminat pe locurile 19 si 20. Adrian Sutil (Sauber Ferrari) a "reusit" sa paraseasca circuitul alunecos si nu a mai putut conduce monopostul la standuri, desi era calificat si pentru cea de-a 2-a runda de calificari, astfel ca el nu a efectuat niciun tur in aceasta runda, si va pleca de pe locul 16. Coechipierul sau, mexicanul Esteban Guttierez a patit acelasi eveniment, insa in timpul celei de-a 2-a runde de calficari si nu a mai putut efectua un tur care sa il propulseze in primii 10, el multumindu-se cu pozitia a 14-a, insa va pleca ultimul pentru ca in timpul Marelui Premiu al Austriei i s-a dat voie sa plece de la boxe, fara a fi siguranta pe linia boxelor. Si Max Chilton (Marussia Ferrari) care a incheiat pozitia 13 va fi penalizat cu 5 pozitii pentru ca a schimbat cutia de viteze, cand acest lucru nu era permis, astfel ca pilotii Williams si Fernando Alonso (Ferrari) vor urca cate 2 pozitii.
Update: Atat pilotii Williams, cat si cei Ferrari au mai castigat o pozitie, urmare a penalizarii primite de Pastor Maldonado (Lotus Renault).

Pe scurt:

Britanicul Jenson Button (McLaren Mercedes) a cerut fanilor sai sa poarte tricouri roz, astfel comemorand moartea tatalului sau, John Button, decedat la inceputul acestui an. Pilotul va purta in timpul acestui week-end o casca de culoarea roz (imagine alaturata).

Vineri, liderul clasamentului general Nico Rosberg  (Mercedes AMG Petronas) si francezul Romain Grosjean (Lotus Renault) au urmarit sfertul de finala de la Cupa Mondiala dintre tarile lor. Golul marcat de Mats Hummels in debutul meciului l-a convins pe francez ca nationala sa nu are prea mari sanse sa invinga in acest meci si a parasit masa la care se afla pilotul german. Acesta s-a bucurat la finalul meciului cu conationalii sai, angajati ai Mercedes AMG Petronas.

Scotiana Susie Wolff (Williams Mercedes, pe care o aveti in imaginea alaturata) a condus in prima sesiune de antrenamente a acestui Mare Premiu, devenind astfel prima femeie pilot implicata oficial intr-un weekend de F1 de la italiana Giovanna Amati (Brabham-Judd) in 1992. Ea este pilot de rezerva a echipe patronate de Sir Frank Williams.
Tony Fernandes, patronul echipe Caterham Renault, a vandut echipa unui consortiu de investitori din Orientul Mijlociu si Elvetia la sfatul lui Colin Kolles (care are origini romanesti). Printre termenii conveniti de parti se numara pastrarea sediului din Leafield cat si numele echipei. Fostul pilot de Formula 1, olandezul Christijan Albers va fi managerul echipei si il va inlocui pe francezul Cyril Abiteboul. Cel din urma a fost numit urmatoarea zi in pozitia de director al Renault Sport F1. Consecintele acestei din urma decizii va conduce la o negociere dura intre echipa Caterham si producatorul de motoare Renault pentru anii viitori, cel mai probabil echipa britanica indreptandu-se spre un alt producator de motoare. 


Felipe Massa (Wiliams Mercedes) va lua startul in cel de-al 200-lea mare premiu in Formula 1. Brazilianul a strans acest numar in 12 ani si jumatate de cariera in cea mai prestigioasa competitie pe 4 roti. El are 11 victorii  si 36 de podiumuri pana in acest moment, ratand titlul in 2008 pentru un singur punct in fata britanicului Lewis Hamilton, pilot McLaren Mercedes in acea perioada.
Ce merita incercat:
Kimi Raikkonen (Scuderria Ferrari) sa termine in puncte (top 10). Finlandezul capricios al celor de la Ferrari va face tot posibiliul pentru a demonstra ca nu este intamplatoare intoarcerea sa la echipa calutului cabrat. Desi pana in acest moment a dezamagit, Kimi este in stare de o clasare in primii 10, chiar daca el pleaca de pe pozitia a 19-a. Echipa va pregati o strategie speciala pentru a obtine maximul posibil in aceasta cursa. Cota pentru o clasare in puncte este 2,10 .
Victorie Lewis Hamilton (3,25 ). Britanicul din Stevenage pleaca de pe pozitia a 6-a si va da totul pentru o victorie in fata publicului sau. Anul trecut pilotul de culoare a abandonit din postura de lider al cursei, asa ca in acest grand prix incearca sa repete performanta din 2008, cand a castigat.
Felipe Massa (Williams Mercedes - locul 15) sa termine in fata lui Valterri Bottas (Williams Mercedes - locul 14) la o cota de 2,20. Massa va dori sa castige macar duelul cu coechipierul sau in acest mare premiu, in care el sarbatoreste cea de-a 200 cursa in Formula 1.



Comentarii

  1. Raikkonen a abandonat in primul tur, iar Massa a fost lovit si el de finlandez, astfel ca ambele ponturi au fost pierdute din start, in schimb cea mai mare cota, a iesit. Hamilton nu a dezamagit si a castigat in fata suporterilor britanici. Per total un mic plus.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu