Marele Premiu de F1 al Ungariei

A 11-a cursa din acest sezon de Formula 1 se desfasoara in Ungaria, pe circuitul Hungaroring (4.381 km) din Mogyorod, la 18 kilometri de Budapesta. Acest Mare Premiu a adus o premiera media pentru acest an in Romania, Dolce Sport transmitand pentru prima data si o sesiune de antrenamente (a 2-a sesiune de antrenamente, ce s-a desfasurat vineri de la ora 15). Mai mult de atat, postul care transmite in exclusivitate pentru Romania campionatul mondial de Formula 1 a trimis la fata locului pe cei 2 comentatori ai postului pe motorsport: Alexandru Dobai si Berti Panaiot.

Rosberg este liderul la general. Reuseste el a 2-a victorie consecutiva? Porneste din pole position, iar cota pentru victorie este de 1,28.


Circuitul din apropierea Budapestei are 10 viraje (din cele 14) care se abordeaza cu mai putin de 155 km/h, ceea ce il face cel mai lent circuit din calendarul competitional. Pirelli a lasat la dispozitia echipelor cauciucurile de compozitie medie si cele moi, pentru o performanta cat mai buna la temperaturile ridicate ce sunt asteptate la weekendul din Ungaria. Nu tuturor pilotilor le place acest Mare Premiu. De exemplu, Daniel Ricciardo (Red Bull Renault) spune: "Intotdeauna m-am simtit bine pe Hungaroring, dar fiindca este atat de ingust si are atat de multe viraje, nu este locul ideal pentru un grand prix. Este ca Monaco fara pereti".
Nico Hulkenberg (Force India Mercedes) considera ca circuitul este o provocare pentru el:"Circuitul este foarte dificil si nu lasa loc pentru greseli, astfel ca depasirile sunt greu de realizat, chiar si cu DRS".

Calificarile au adus ca si in weekendul trecut probleme pentru Lewis Hamilton (Mercedes AMG Petronas). El a avut probleme cu masina, care a luat foc in timpul primei runde a calificarilor si nu a mai putut parcurge un tur rapid care sa il pozitioneze mai bine pe grila de start. Se pare ca ghinionul se tine scai de britanic, care va pleca de pe pozitia 21. In a 2-a runda a calificarilor a fost randul rusului Daniil Kvyat (Scuderia Toro Rosso Renault)  sa aiba probleme cu masina, lasand masina in afara circuitului intr-o zona care nu afecta siguranta celorlalti piloti. De asemenea, Sergio Perez (Force India Mercedes) a avut probleme cu monopostul iar la jumatatea rundei, era dezechipat, semn ca nu va mai efectua un tur pentru intrarea in ultima parte a calificarilor. In ultima runda a calficarilor a avut loc cel mai spectaculos incident, avandu-l in prim plan pe Kevin Magnussen (McLaren Mercedes). Datorita ploii care si-a facut aparitia in acel moment, danezul a pierdut controlul monopostului pe linia dreapta, la intrarea in primul viraj si a izbit zidul de protectie.



Lui Lewis Hamilton (Mercedes AMG Petronas) ii plac provocarile la care este supus in acest sezon, iar problemele pe care le-a intampinat, nu il vor face sa renunte la titlu. "Pentru mine nu a fost un sezon linistit, asa cum a fost pentru tipul impotriva caruia concurez (cu referire clara la coechipierul sau, Nico Rosberg). Dar niciodata nu mi-a placut sa castig cu usurinta. Nu vreau sa castig cu usurinta. Pe altii nu ii deranjeaza sa castige lejer, dar mie imi plac intrecerile". Diferenta dintre Nico Rosberg si Lewis Hamilton inaintea Marelui Premiu de Formula 1 din Ungaria este de 14 puncte in favoare germanului.
Toto Wolff (managerul Mercedes Benz pe segmentul de motorsport) crede ca titlul de campion din acest sezon se va  disputa in Abu Dhabi, ultima cursa a sezonului, cand punctele se dubleaza. "Competitia dintre Lewis Hamiton si Nico Rosberg este atat de stransa, incat as fi surprins ca ea sa nu desfasoare pana in ultima etapa din Abu Dhabi".

Intr-un interviu acordat siteului oficial F1.com, Claire Williams (director adjunct la Williams Martini Mercedes) a evidentiat cauzele care au condus la un sezon atat de bogat in rezultate. Ea considera ca motivele pentru care Williams este pe locul 3 la constructori fata de locul 9 ocupat anul trecut in acelasi moment al sezonului sunt urmatoarele: motorul Mercedes, cooptarea unui nou grup de ingineri, condusi de Pat Symonds (care a lucrat de-a lungul carierei la Renault), aducerea unui pilot de experienta ca Felipe Massa si nu in ultimul rand parteneriatul cu Martini. Conform acesteia, tinta pentru acest sezonul este obtinerea locului 2 la constructori. Momentan, situatia in clasamentul constructorilor sta astfel: Red Bull Renault este pe a 2-a pozitie cu 188 de puncte, in timp ce Williams Martini Mercedes are 67 de puncte mai putin. Putem considera ca este un scop ambitios pentru echipa condusa de Sir Frank Williams.
Valtteri Bottas (Williams Martini Mercedes) a obtinut 3 podiumuri (2 locuri 2 si un loc 3) in ultimele 3 curse, fapt ce a condus la depasirea in clasamentul constructorilor a celor de la  McLaren Mercedes, Force India Mercedes si Scuderria Ferrari de catre echipa din Grove. Despre acesta, Claire Williams spune este un campion in devenire.


Pe scurt:
- Oficial, echipa Lotus anunta ca si-l doreste si pentru sezonul viitor pe Romain Grosjean, insa rezultatele din actualul sezon lasa de dorit. Daca anul trecut francezul s-a regasit pe podium de 6 ori, in acest an "a reusit" sa stranga decat 8 puncte. Echipa din Enstone l-a confirmat pentru 2015 pe Pastor Maldonado, care desi este sub francez in clasamentul pilotilor, are un sponsor solid in PDVSA (compania nationala de petrol din Venezuela).
- Managerul Mercedes Benz, Toto Wolff va fi alaturi de echipa Mercedes AMG Petronas in ciuda dificultatilor pe care le intampina, dupa ce marti s-a accidentat la o plimbare cu bicicleta. Austriacul a suferit numeroase fracturi la umar, la cot si la incheietura mainii drepte.
- Casa de pariuri Interwetten a semnat un parteneriat cu Lotus Renault. Acordul dintre cele 2 parti este valabil pentru Marele Premiu al Germaniei si Marele Premiu al Ungariei. Imagine alaturata prezinta monopostul in urma intelegerii.

- Conform patronului Formulei 1, in calendarul competitional al anului 2015 se va regasi si Marele Premiu al Mexicului. Bernie Ecclestone a declarat ca intrecerea va avea loc pe Circuitul Hermanos Rodriguez din capitala Mexico City. Din 1992 nu a mai avut loc o cursa de Formula 1 in Mexic, atunci cand britanicul Nigel Mansell a castigat pentru Williams Renault.
- Au aparut discutiile in ceea ce priveste o eventuala trecere a lui Sebastian Vettel (Red Bull Renault) la Mercedes AMG Petronas, insa nu in viitorul apropiat, ci la finalul contractului cu echipa austriaca (2015). Stirea a picat prost pentru Lewis Hamilton (Mercedes AMG Petronas) care cauta si el prelungirea contractului cu echipa din Brackley este pus in situatia de a cauta si alte variante. Zvonurile au fost lansate de consilierul echipei Red Bull, Helmut Marko, iar ambii pilotii au parut sa nu dea importanta acestor rumori. Daca Vettel a spus ca ia in considerare orice oferta, dar ca nu se gandeste serios momentan la asa ceva, Hamilton a declarat ca sunt locuri in Formula 1 pentru toata lumea, iar acest fapt nu il va face sa isi piarda concentrarea in acest weekend.
Ce merita incercat:
Avand in vedere numeroasele incidentele din calificari, cat si faptul ca circuitul nu lasa loc de greseli, dar si temperaturile ridicate din Ungaria, fiabilitate motoarelor va fi la limita. Astfel ca sub 17 piloti sa fie clasati la finalul cursei are cota 2,75 .
Daniil Kvyat (Scuderia Toro Rosso Renault) sa termine cursa - 1,40. Rusul a abandonat in 4 din ultimele 5 curse, iar de aceasta data va incerca sa spele performantele slabe inregistrate in ultima vreme.
Sergio Perez (Force India Mercedes) sa termine in puncte - 2,50. Mexicanul vrea sa stearga ultimele 2 curse in care a reusit decat un punct. Plecat de pe locul 13, Checo va trage sa obtina cat mai multe puncte pentru echipa sa, care se lupta in clasamentul general cu Ferrari, McLaren si Williams, dar si pentru a se apropia de coechipierul sau Nico Hulkenberg in clasamentul pilotilor.
Temperaturile ridicate vor conduce la cedarea motoarelor, iar echipele din coada clasamentului sunt cele mai expuse la abandonuri. De aceea, variantele Kamui Kobayashi (Caterham Renault) sa nu termine cursa - 2,75, Max Chilton (Marussia Ferrari) sa nu termine cursa - 3,75, Jules Bianchi (Marussia Ferrari) sa nu termine cursa - 3,25, sunt destul de plauzibile.


Comentarii

  1. 16 piloti au incheiat cursa, astfel ca pontul "sub 17 piloti clasati la finalul cursei" (2,75) a fost castigator. Kvyat a inceput dificil cursa, insa a incheiat-o pe locul 14 (1,40). Perez a abandonat, dupa ce a lovit zidul de protectie pe linia dreapta - necastigator. Dintre abandonurile celor mentionati in articol, cele ale lui Chilton si Bianchi nu au fost reusite, insa Kobayashi a abandonat (2,75).

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu