Marele Premiu de F1 al Rusiei - reduce ecartul Rosberg fata de Hamilton?

A 16-a etapa in acest sezon de Formula 1 vine cu debutul Grand Prix-ului Rusiei in Marele Circ, pe nou-construitul circuit de la Sochi. Acest Grand Prix vine la interval de o saptamana dupa cel al Japoniei, care a fost marcat atat de ploaie cat si de accidentul suferit de Jules Bianchi (Marussia Ferrari). Pilotul francez a intrat cu monopostul sau sub rotile macaralei care evacua masina lui Adrian Sutil (Sauber Ferrari) de pe circuit. Cursa va fi transmisa in direct pe Dolce Sport 1 de la ora 14:00.

Nico Rosberg pleaca de pe pozitia a 2-a pe grila de start. Il invinge el pe Hamilton si recupereaza diferenta din clasamentul general al pilotilor? (sursa poza:facebook.com)




Pe scurt:

In semn de respect pentru Bianchi echipa Marussia Ferrari va "alerga" cu o singura masina in Marele Premiu de F1 al Rusiei, desi il trecusera pe Alexander Rossi (pilotul de rezerva) ca participant pe a 2-a masina in acest weekend.

Asa arata noul circuit de la Sochi, proiectat de Hermann Tilke. Prin caracteristicile sale, este similar circuitului Gilles Villeneuve din Montreal.  (sursa poza: en.espnf1.com)

Nico Hulkenberg (Force India Sahara Mercedes) va fi penalizat cu 5 locuri pe grila de start, dupa ce a schimbat cutia de viteze la monopostul sau. Regulamentul din acest sezon impune ca fiecare pilot trebuie sa foloseasca aceeasi cutie de viteze la cel putin 6 grand prix-uri consecutive. De asemenea, Pastor Maldonado (Lotus Renault) este si el penalizat cu 5 locuri pe grila deoarece nu si-a putut "ispasi" sanctiunea in Marele Premiu de F1 al Japoniei. Venezueleanul a fost "pedepsit" cu 10 locuri in ultimul grand prix pentru o schimbare neprogramata de motor, dar datorita pozitiei slabe din calficiari nu a putut sa isi "execute" intreaga sanctiune. Kevin Magnussen (McLaren Mercedes) va fi si el penalizat cu 5 locuri pe grila de start, pentru ca a schimbat cutia de viteza dupa ce a iesit cu masina de circuit in timpul celei de-a 3-a sesiuni de antrenamente.

McLaren neaga primirea vreunei oferte din partea  miliardarului canadian Lawrence Stroll de a achizitiona 25% din actiunile echipei. Se pare ca afaceristul isi doreste neaparat sa intre in Formula 1, deoarece s-a interesat anterior si de posibilitatea de a investi la echipa Sauber. Echipa din Woking a comunicat ca zvonurile privind aceasta tranzactie sunt nefondate.

Echipa Lotus a confirmat ca din sezonul 2015 va beneficia de motor Mercedes, iar intelegerea este pe termen lung. Britanicii din Enstone au renuntat la colaborarea cu francezii de la Renault, care le-au pus la dispozitie motoare inca de la revenirea constructorului in Formula 1, in sezonul 2012.

In prima sesiune de antrenamente a Marelui Premiu de F1 al Rusiei si-a facut debutul pilotul rus Sergey Sirotskin (Sauber Ferrari). Rusul de 19 ani este pilotul de rezerva al echipei elvetiene pentru acest sezon si are sanse mari sa fie titular in sezonul urmator, avand in vedere sprijinul financiar de care benificiaza.

Australianul Daniel Ricciardo este de parere ca multiplul campion F1 Sebastian Vettel nu paraseste echipa austiaca Red Bull pentru ca nu a avut rezultate in acest sezon. Cu 4 curse ramase pana la finalul campionatului, Ricciardo are 54 de puncte peste coechiperul sau german, reusind sa castige in acest sezon si 3 grand prix-uri, fata de nicio reusita a campionului din ultimii 4 ani si se arata impresionat de puterea psihica pe care o are acesta in ciuda rezultatelor nefaste, mentionand ca acest fapt nu le-a afectat relatia profesionala. 

Toti pilotii din Formula 1 isi arata sprijinul pentru francezul Jules Bianchi, prin afisarea mesajului "Tous avec Jules" lipit fie pe casti, fie pe monoposturi. (sursa poza:facebook.com)

 Sugestii pariuri

Felipe Massa (Williams Martini Mercedes - locul 18) sa incheie in fata lui Kevin Magnussen (McLaren Mercedes - locul 11) la o cota de 2,25. Brazilianul a avut o mica problema la motor in timpul primei runde de calificari si inginerii nu au putut sa o regleze, insa probabil in cursa acestia se vor revansa fata de pilot si ii vor pregati setarea tehnica de care a benificiat Valtteri Bottas, care a obtinut locul 3 in calificari. Toata lumea asteapta o cursa de recuperare de la Felipe Massa, mai ales ca echipa doreste sa isi mentina pozitia a 3-a in clasamentul constructorilor. Magnussen a fost penalizat cu 5 pozitii pentru schimbare de cutie de viteze si cauta si el sa obtina puncte, insa masina Williams are un avantaj tehnic fata de cea McLaren, in ciuda faptului ca au la dispozitie acelasi motor, de acea mizam ca Massa va castiga duelul cu Magnussen.

Nu se vor regasi ambii piloti Ferrari in puncte la o cota de 2,35. Pilotii scuderiei incearca sa diminueze diferenta fata de pozitia a 3-a din clasamentul constructorilor, insa sansele sunt destul de reduse, mai ales ca unele masini motorizate de Mercedes sunt clasate in spatele celor 2 Ferrari pe grila de start (Perez, Hulkenberg, Massa). 

De incercat

Nico Rosberg (Mercedes AMG Petronas) sa castige cursa la o cota de 4,33. Pilotul german va pleca de pe a 2-a pozitie la start si va incerca tot ce ii sta in putinta pentru a recupera din punctele care il despart de liderul clasamentului general Lewis Hamilton si cum altfel sa recuperezi mai bine puncte decat printr-o victorie. Ramane de vazut daca toata frustrarea stransa de Rosberg in ultimele 5 grand prix-uri il va ajuta sa obtina victoria. Hamilton a plecat de 6 ori din pole position in acest sezon si in 5 randuri a castigat, singura data cand nu a reusit victoria a fost infrant chiar de Rosberg.

Comentarii

  1. Felipe Massa nu a avut cea mai buna strategie pentru aceasta cursa, astfel ca el a incheiat abia pe pozitia a 11-a, fata de locul al 5-lea ocupat de Magnussen.
    Surprinzator, ambele masini Ferrari s-au clasat in puncte: Alonso locul 6, Raikkonen locul 9. Personal, ma asteptam mai mult de la masinile motorizate de Mercedes, in special Force India si la Williams-ul lui Massa, toate aceste masini incheiand dupa cele 2 masini ale calutului cabrat.
    Rosberg a fost pe prima pozitie pentru jumatate de tur, dupa ce a fortat masina si a fost nevoit sa intre la boxe, in chiar al 2-lea tur. In urma intrarii la boxe, a inceput o adevarata cursa de urmarire si de limitare a pierderilor fata de Hamilton. Germanul a incheiat pe pozitia a 2-a.

    Per total, a fost un weekend F1 negru din punct de vedere al pariurilor.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu