Banii din TV pentru echipele din Spania si Anglia



Banii plătiți de televiziunile din întreaga lume pentru echipele de fotbal din Spania nu sunt împărțiți corect. Real Madrid și Barcelona primesc cea mai mare sumă, chiar mai mult decât campioana din sezonul trecut Ateltico Madrid.
Dacă Real Madrid și Barcelona primesc 118,6 milioane de lire sterline din TV, Aletico Madrid primește doar 32,9 milioane de lire sterline. Chiar mai puțin decât Valencia care primește 37,6 milioane de lire sterline.
Almeria a primit doar 14 milioane de lire sterline.

Într-un studiu făcut în 2012 despre numărul susținătorilor echipelor din Spania, Real Madrid este pe primul loc cu 23.8% din totalul spaniolilor. Barcelona este pe locul 2 cu 18.2% și pe locul 3 se află Atletico Madrid cu 3,7%. Pe locul 4 se află Valencia cu 3,1% din suporterii din La Liga.
Și încă o statistică mică despre câștigătoarele titlului de campioană din Spania în ultimii 20 ani: Barcelona a câștigat de 8 ori, Real Madrid a câștigat de 7 ori, 2 titluri de campioană au câștigat Atletico Madrid și Valencia și Deportivo a câștigat doar o singură dată.


În Anglia banii din TV sunt împărțiți aproape egal. Liverpool a primit în sezonul 2013-2014 o sumă frumoasă de 74,1 milioane de lire sterline.
Manchester City, Chelsea și Manchester United au primit 71,9 milioane de lire sterline.
Echipele de pe ultimele locuri din Premier League ca Hull sau West Brom primesc 60,8 milioane de lire sterline.
În ultimele 22 de sezoane, Manchester United a câștigat Premier League de 13 ori.


Am vrut să mă opresc aici, dar trebuia să prezint și sumele de bani primite de echipele de fotbal din România.
Steaua primește cei mai mulți bani din TV: 3.054.282 euro. Astra și Petrolul primesc aproape 3 milioane de euro, iar Dinamo puțin peste 2 milioane de euro.

Cei 27,5 milioane de euro (34,1 milioane cu TVA) s-au împărţit după acelaşi algoritm ca şi anul trecut, dar cu câteva amendamente importante. Banii cuveniţi echipei FC Vaslui – peste 1,7 milioane de euro – ocupanta locului 5 în ediţia trecută, au fost împărţiţi de celelalte 17 cluburi. În plus, suma minimă o vor încasa cinci cluburi, şi nu patru, aşa cum s-a întâmplat până acum.

Comentarii