Concluziile Turului in Liga 1

Incepand cu acest sezon, Liga 1 s-a schimbat radical. Prima liga are 14 echipe, iar la finalul sezonului regulat, primele 6 isi vor desfasura playoff-ul, in timp ce urmatoarele 8 echipe vor juca playout-ul in speranta evitarii retorgradarii. Inaintea fazelor de playoff si playout, punctele stranse de echipe in sezonul regulat, vor fi injumatatite, iar daca vor contabiliza un numar impar de puncte, aceasta se va rotunji in sus, astfel o echipa care a strans 27 de puncte, va avea 14 puncte. Vor "pica" in Liga a II-a ultimele 2 echipe si vor promova primele echipe din cele 2 serii ale ligii secunde. In continuare vor fi expuse punctele forte cat si minusurile fiecarei echipe dupa turul sezonului regulat 2015/2016.


Constantin Budescu este principalul pion al lui Marius Sumudica in acest tur de campionat. Datorita dificultatilor financiare se pare ca echipa va fi nevoita sa il vanda la Ludogorets Razgrad (Bulgaria). (sursa poza: blogsport.gsp.ro)


Astra Giurgiu 
Liderul campionatului practica cel mai spectaculos fotbal in Romania. Desi are un antrenor destul de recalcitrant in persoana lui Marius Sumudica, echipa giurgiuveana este cea mai eficienta dominand clar meciurile cu Dinamo si FC Steaua. Jucatorii exponentiali ai echipei sunt: Constantin Budescu (6 goluri) si Denis Alibec (5 goluri), William de Amorim, Gabriel Enache si Silviu Lung Junior (desi acesta nu are parte de cea mai reusita jumatate de campionat).
Plusuri
Echipa este omogena pentru ca se bazeaza pe jucatori care sunt de cel putin 2 ani la club.
Minusuri
Patronul Ion Niculae se afla la inchisoare, iar clubul are probleme financiare
A pierdut calificarea in grupele Europa League dupa o dubla cu AZ Alkmaar, dupa ce a trecut de Inverness si de West Ham.
Cea mai convingatoare victorie: 3-1 cu FC Steaua 
Cea mai dura infrangere: 1-5 cu ASA Tg. Mures
Concluzii
Cu siguranta va prinde playoff-ul si este principala favorita la castigarea titlului, daca dificultatile financiare nu se acutizeaza.

Desi este contestat de fani in ultimul an si jumatate, Chipciu este golgheterul echipei la finalul turului cu 5 reusite. (sursa poza: digisport.ro)

FC Steaua Bucuresti
Campioana ultimelor 3 sezoane se afla intr-o postura cu adevarat inedita. Are un antrenor (desi in acte este precizata functia de director sportiv) care nu are licenta si nici experienta in manageriatul echipei, insa are avantajul de a fi finul patronului. De apreciat la Mirel Radoi este faptul ca el incearca sa apere echipa, chiar si cand aceasta nu prea misca in teren. Mai mult, dupa ce i s-a interzis sa mai dea indicatii de pe banca, Radoi s-a conformat si abia schiteaza un gest de bucurie cand echipa marcheaza. Momentan, echipa se bazeaza pe forma lui Alexandru Chipciu (5 goluri), Nicolae Stanciu (4 goluri), cat si de unele meciuri reusite ale lui Adrian Popa, Jugurtha Hamroun sau Houssine Kharja. De la echipa a plecat antrenorul in acte, Massimo Pedrazzini care nu a acceptat diminuarea salariului dupa pierdera calificarii in grupele competitiilor europene. Locul sau de antrenor a fost luat de Dumitru Dumitriu, insa daca s-ar verifica nici acesta nu a antrenat in ultimii 3 ani, astfel ca licenta acestuia nu este valabila.
Plusuri
Stabilitatea financiara a clubului permite trecerea cat mai lina peste perioada dificila pe care o parcurge.
Minusuri
Patronul nu mai investeste sumele din anii trecuti, cand echipa era in prim plan.
A pierdut dupa 12 ani accederea in faza grupelor a competitiilor europene. A castigat dubla cu Trencin, dar a pierdut calificarea cu Partizan Belgrad si Rosenborg.
Fanii au parasit echipa dupa ce Clubul Sportiv al Armatei a castigat in instanta dreptul de a folosi stema si au interzis folosirea bazei din Ghencea.
Cea mai convingatoare victorie: 3-0 la Pandurii Tg. Jiu
Cea mai dura infrangere: 1-3 la Astra Giurgiu
Concluzii
Echipa va prinde playoff-ul insa s-ar putea ca seria de titluri consecutive sa se termine. Steaua se afla pe pozitia secunda in clasament si din cauza problemelor natura financiara intampinate de alte echipe.

Ianis Hagi a ajuns capitan la Viitorul Constanta, desi are decat 16 ani. (sursa poza: adevarul.ro)

FC Viitorul Constanta
Daca in sezoanele trecute, trupa de pusti a lui Gheorghe Hagi era candidata la retrogradare, in aceasta campanie, sunt predetendenti la un loc de cupa europene. Jucatorii de baza ai constantenilor sunt experimentatul Florin Cernat (4 goluri), Florin Tanase (4 goluri) si Adnan Aganovic (3 goluri). De retinut ca in postura de capitan este Ianis Hagi, fiul patronului si al antrenorului echipei, despre care se spune ca este jucatorul Fiorentinei, dar ca trupa Viola l-ar fi imprumutat si in acest sezon la gruparea ce are baza de pregatire la Ovidiu.
Plusuri
O echipa formata de multi jucatori tineri, care pot fi vanduti in viitor pe sume mari. Stabilitatea financiara a clubului este un alt avantaj si face ca fotbalistii sa se concentreze strict la performanta sportiva.
Minusuri
Lipsa spectatorilor este un mare dezavantaj al echipei, in ciuda faptului ca la Ovidiu s-a construit un stadion destul decent.
Cea mai convingatoare victorie: 4-0 cu ACS Poli Timisoara
Cea mai dura infrangere: 0-1 la FC Steaua Bucuresti
Concluzii
O echipa serioasa bazata pe tineri, dar si pe cativa jucatori cu experienta pare sa fie surpriza acestui campionat. In acest moment nu poate avea pretentii la titlu, dar perspectivele pentru viitor sunt incurajatoare.

Ioan Hora marcheaza des pentru echipa olteana si ii face pe fani sa spere la o pozitionare cat mai buna. (sursa poza: digisport.ro)

Pandurii Tg. Jiu
Antrenorul echipe este in continuare Edi Iordanescu, cel care a condus-o in finala Cupei Ligii din sezonul trecut. Pandurii l-a vandut la NEC Nijmegen pe Mihai Roman pentru 350.000 de euro, dupa ce inscrisese in primele etape ale sezonului 4 goluri. Locul atacantului a fost luat in ultimele etape de fostul jucator al lui CFR Cluj, Ioan Hora, care a marcat de 6 ori. Obiectivul principal al formatiei este accederea in faza play-off-ului, insa nimic mai mult. Totusi, oltenii s-ar declarat multumiti daca ar ajunge in acest stagiu.
Plusuri
Stabilitatea financiara urmare a finantarii din partea Consiliului Judetean Gorj. Mentinerea antrenorului Edi Iordanescu
Minusuri
Vanzarea lui Mihai Roman pe o suma modica, avand in vedere ca siteurile de specialitate il coteaza la de 4 ori mai scump decat suma tranzactiei dintre romani si clubul olandez.
Cea mai convingatoare victorie: 3-0 cu CSMS Iasi
Cea mai dura infrangere: 0-3 la Concordia Chiajna
Concluzii
Pandurii Tg. Jiu este o echipa care poate surprinde orice adversar, dar poate sa si cedeze in anumite meciuri in care pleaca ca favoriti. Ar fi un adevarat rezultat clasarea in primele 6 echipe si participarea in play-off.

Harlem Gnohere este golgheterul lui Dinamo in acest tur cu 5 reusite. (sursa poza: sportpesurse.ro)

Dinamo Bucuresti
Vara la "cainii rosii" a fost plina de schimbari, multe veniri, multe plecari. Cele mai sonore sunt venirile lui Mircea Rednic in postura de antrenor, a atacantilor Harlem Gnohere si Marcel Essombe, dar si plecarea pe usa din spate a lui Valentin Lazar (la Concordia Chiajna). Dinamo a iesit din insolventa si are ca obiectiv ajungerea in play-off si o pozitie cat mai buna la finalul campionatului, pentru a mai spala din rusinea ultimelor sezoane.
Plusuri
Echipa si-a regasit apetitul ofensiv, chiar daca jucatorii nu sunt omogeni si exista loc de mai bine. Gestiunea lotului sub Mircea Rednic a facut ca echipa sa iasa cu bine si din partide in care a jucat mai slab (vezi egalul la FC Steaua Bucuresti, 0-0 sau 2-2 in deplasare la Pandurii Tg.Jiu, dupa ce au fost condusi).
Minusuri
Iesirea din insolventa nu le aduce si participarea in cupele europene pentru ca legislatia europeana precizeaza ca echipele care vor participa in sezonul viitor al competitiilor europene trebuie sa fie stabile financiar la inceputul sezonului, iar Dinamo a obtinut acest statut abia la sfarsitul lunii septembrie, dupa ce un sfert de campionat trecuse deja.
Cea mai convingatoare victorie: 3-0 cu FC Voluntari
Cea mai dura infrangere: 0-2 cu CFR Cluj
Concluzii
"Cainii Rosi" trebuie sa stranga mai multe puncte din deplasare daca vor sa ajunga in play-off fara a avea emotii, pentru ca au obtinut 6 egaluri pe terenurile straine (6).


Ousmane N`Doye este cel mai in varsta din lot, insa este printre cei mai in forma jucatori ai muresenilor (atunci cand evolueaza). (sursa poza: sport.ro) 


ASA Tg. Mures
Instabilitatea este cuvantul care descrie cel mai bine gruparea din Tg. Mures. A inceput campionatul cu Dan Petrescu in pozitia de antrenor, insa acesta nu a stat decat un singur meci (Supercupa castigata cu FC Steaua Bucuresti, 1-0). A urmat Vasile Miriuta, iar in ultimele etape a venit la club un italian cu state vechi in Romania, Cristiano Bergodi. Totodata, echipa este controlata deoarece beneficiaza de fonduri de la Consiliul Local Municipal Targu Mures cat si de la Primaria Targu Mures si se pare ca banii au venit prin hotarari ale acestor institutii publice care nu respecta legislatia in vigoare.
Plusuri
Echipa are multi jucatori cu experienta: Stancioiu, Golanski, Muresan, Brandan, N`Doye astfel ca cei mai "necopti" nu comenteaza la indicatiile din teren ale acestora. 
Minusuri
Instabilitatea financiara si manageriala este un dezavantaj pentru ca jucatorii se pot trezi de la un antrenament la altul ca au alt antrenor sau ca nu mai au de unde sa primeasca salariile.
Cea mai convingatoare victorie: 5-1 la Astra Giurgiu
Cea mai dura infrangere: 0-2 la Pandurii Tg. Jiu
Concluzii
Ardelenii formeaza o echipa cu un joc de calitate, insa care are sanse din ce in ce mai reduse de a prinde play-off-ul urmare a instabilitatii conducerii si a celei financiare.

Unul dintre jucatorii care au iesit in evidenta in tur la Craiova este fundasul de banda Bogdan Vatajelu (in albastru), el reusind 3 goluri. (sursa poza: prosport.ro)

CS U Craiova
Oltenii au pierdut in acest tur de campionat unul din cei 2 antrenori. Sorin Cartu s-a retras din motive de sanatate. A ramas in continuare Emil Sandoi, care nu mai conduce echipa ca in returul sezonului trecut, in care au fost revelatia si au surprins multi adversari. In acest tur, Craiova nu a mai impresionat pe nimeni, iar rezultatele negative parca au fost mai multe decat asteptau suporterii.
Plusuri
Echipa beneficiaza in continuare de sprijin financiar de la Primaria Municipiului Craiova.
Minusuri
Pierderea unui jucator ca experienta ca Pablo Brandan, cat si lipsa de chef din unele partide ale oltenilor au facut ca sansele acestora pentru o eventuala participare in playoff sa fie reduse.
Cea mai convingatoare victorie: 2-0 cu CSMS Iasi
Cea mai dura infrangere: 1-2 cu Viitorul Constanta
Concluzii
O echipa pe care o vom regasi si in sezonul viitor in Liga 1, insa care nu va impresiona pe nimeni in returul sezonului regulat. 

Imprumutat pentru un sezon de la Fiorentina, camerunezul Steve Beleck (dreapta) a marcat de 2 ori in Liga 1. (sursa poza: stiridesport.ro)

CFR Cluj
Echipa a pornit in noul sezon cu o penalizare de 6 puncte, in urma problemelor financiare, care au condus la insolventa clubului ardelean. CFR-istii au constestat la TAS decizia LPF cu privire la penalizare de 6 puncte, iar avocatii angajati de club spun ca sunt sanse mari de reusita. Cu toatea acestea, visinii au un joc bun si constant, insa mai surprind prin unele rezultate negative. 
Plusuri
Jocul destul de constant in ciuda faptului ca sunt in insolventa, precum si promovarea unor tineri romani (Alexandru Paun, Nelu Rosu, Sergiu Negrut)
Minusuri
Insolventa clubului si investitiile reduse fata de anii precedenti sunt dezavantajele acestui tur.
Cea mai convingatoare victorie: 2-0 la Dinamo Bucuresti
Cea mai dura infrangere: 1-2 cu CS U Craiova
Concluzii
CFR poate avea pretentii la accederea in playoff, dar nimic mai mult. Pentru a nu avea emotii cu indeplinirea acestui obiectiv, ardelenii ar trebui sa obtina si cele 6 puncte de la TAS, in urma constatiei formulata la decizia LPF.

Ianis Zicu a revenit la clubul de pe Bega dar fanii asteapta ca el sa fie un jucator cheie oentru echipa, lucru ce nu sa intamplat in turul acestui sezon. (sursa poza: stiripesurse.ro)

ACS Poli Timisoara 

O nou-promovata a carui singur obiectiv este ramanerea in Liga 1. Au inceput sezonul cu Dan Alexa, insa dupa cateva etape acesta a fost inlocuit cu veteranul Florin Marin, care pregatise toate vara Rapid Bucuresti. Practic, intre Poli Timisoara si Rapid s-a facut un schimb de antrenori. Banatenii au inceput sa miste dupa sosirea acestuia la club, insa nu scapa de emotiile retrogradarii dupa finalul turului. 
Plusuri
Jucatorii de experienta (Gabriel Canu, Marius Croitoru, Ianis Zicu, Dorin Goga) reusesc in unele partide sa ofere ceva sperante fanilor pentru indeplinirea obiectivului. Desi nu mai au finantare de la consiliul judetean sau consiliul local, echipa a gasit sponsori si nu au existat zvonuri ca staff-ul ar fi neplatit.
Minusuri
Rezultate surprinzatoare sunt cele care uimesc fanii, chiar daca jocul echipei este incurajator.
Cea mai convingatoare victorie: 1-0 cu FC Botosani
Cea mai dura infrangere: 0-4 la Viitorul Constanta
Concluzii
Tinand cont ca sunt alte echipe cu lot mai slab valoric si rezultate mai slabe, ACS Poli Timisoara se va regasi si in viitorul sezon in Liga 1, dar fara sa iasa in evidenta.

Bojan Golubovic este unul dintre jucatorii de baza ai lui Nicolo Napoli. (sursa poza: dolce-sport.ro)


CSMS Iasi - Golubovic
Surprinzator de slaba in ceea ce priveste rezultatele, desi are un antrenor care i-a condus bine in returul sezonului trecut (Nicolo Napoli). Evoluatia jucatorilor nu dezamageste, insa rezultate nu prea sunt, astfel ca elevii italianului trebuie sa gestioneze mai bine anumite partide, mai ales cele impotriva contracandidatelor din play-out.
Plusuri
Echipa beneficiaza de sprijin financiar din partea Consiliului Local Iasi, dar si din partea unui sponsor urias in constructii (Dedeman), ceea ce face ca din punct de vedere pecuniar, clubul sa stea in regula.
Minusuri
Evolutii sterse ale echipei in unele partide au condus la obtinerea unor rezultate mediocre (3 victorii si 4 egaluri). 
Cea mai convingatoare victorie: 2-1 cu CFR Cluj
Cea mai dura infrangere: 1-4 la Astra Giurgiu
Concluzii
Cu siguranta, trupa moldoveneasca este una din cele care le vor regasi in play-out la finalul sezonului regulat, insa nu vor avea probleme in ceea ce priveste ramanerea in Liga 1.

Stefan Barboianu (stanga) a parasit Dinamo dupa ce conducerea l-a banuit ca a "trantit" un derby cu FC Steaua si Concordia Chiajna l-a semnat pe fundas. (sursa poza: fanatik.ro)

Concordia Chiajna 
O echipa care uimeste prin unele rezultate cu adevarat surpinzatoare, dar care de obicei este in mediocritate. A inceput sezonul cu Marius Baciu in postura de antrenor, pentru ca dupa cateva etape sa apara pe banca Cornel Talnar. Mai mult, la un moment dat, pregatirea pentru o partida a fost facuta de Baciu, iar antrenor oficial a fost Cornel Talnar. In urma acestei degringolade la nivel organizational, putinii fani ai echipei nu pot avea asteptari. Cu siguranta, ilfovenii se vor regasi in play-out si sunt una din candidatele serioase la retrogradare.
Plusuri
Profitarea de situatia lui Valentin Lazar, care a fost in conflict cu Mircea Rednic, este unul dintre avantajele acestui tur, altele fiind greu de gasit.
Minusuri
Primarul taie si spanzura la echipa, neavand rabdare cu niciunul dintre antrenori care s-au perindat pe la echipa. Jocul nu incanta, iar conditiile oferite de stadion nu incurajeaza participarea in numar mare.
Cea mai convingatoare victorie: 3-0 cu Pandurii Tg. Jiu
Cea mai dura infrangere: 1-3 cu Dinamo Bucuresti
Concluzii
O echipa de play-out, care va lupta pana in ultimele etape pentru ramanerea in Liga 1.


Attila Hadnagy este jucatorul de la care gruparea moldoveneasca asteapta gol in fiecare etapa. (sursa poza: sportnews.libertatea.ro)

FC Botosani - Hadnagy
Echipa moldoveneasca a facut un sezon trecut decent si a profitat de insolventa mai multor cluburi, jucand in tururile preliminare din Europa League, unde nu a dezamagit. Au trecut de georgienii de la FC Tskhinvali, insa au fost eliminati de polonezii de la Legia Varsovia. Antrenor a fost Leontin Grozavu, fiind la un moment dat antrenorul care a stat cea mai lunga perioada in postura de antrenor al unei echipe din Liga 1. Spre finalul campionatului dupa unele conflicte cu jucatorii, printre care si golgheterul Hadnagy, conducerea l-a demis pe acesta si l-a inlocuit cu Cristi Pustai, omul care a facut performanta la Gaz Metan Medias.
Plusuri
Si-a pastrat lotul din sezonul trecut, facand decat modificari minore. Mai mult l-a pastrat pe Quenten Martinus, dorit in vara de FC Steaua Bucuresti si Dinamo.
Minusuri
Evolutia slaba a echipei dupa partidele din preliminariile Europa League, avand o perioada de 7 etape fara victorie, lucru ce a condus ulterior la concedierea lui Leontin Grozavu.
Cea mai convingatoare victorie: 1-0 cu CSM Iasi
Cea mai dura infrangere: 1-3 la CFR Cluj
Concluzii
O echipa care se va regasi cu siguranta in zona de play-out la finalul sezonului regulat, dar care nu va intampina probleme in ramanerea in Liga 1.

Daniel Pancu a ramas in continuare in visiniu desi a plecat in vara de la Rapid. (sursa poza: digisport.ro)

FC Voluntari
Daca vorbesti de FC Voluntari, vorbesti despre o nou promavata care schimba antrenori pe banda rulanta. A inceput sezonul cu Bogdan Arges Vintila, l-a adus pe Flavius Stoican, l-a avut ca interimar pe Mircea Radulescu, iar in prezent il are pe Gheorghe Multescu. Echipa este formata din jucatori foarte experimentati ca Daniel Pancu, Dinu Tudoran, Vasile Maftei si Nicolae Grigore, dar si din jucatori tineri: Robert Vilceanu, Cedric Tchoutou, Mihai Vodut, Alin Carstocea si Marius Briceag. La mijlocul turului, trupei ilfovene i s-a alaturat si Mihai Costea.
Plusuri
Singurul plus in acest moment este stabilitatea financiara.
Minusuri
Lipsa de omogenitate a jucatorilor si instabilitatea manageriala au dus la dezastrul in care se gaseste in prezent echipa.
Cea mai convingatoare victorie: singura echipa fara victorie dupa turul campionatului regulat
Cea mai dura infrangere: 3-0 la Viitorul Constanta
Concluzii
Inaintea turului, echipa de la marginea Bucurestiului este cea mai serioasa candidata la retrogradare, pentru ca rezultate din tur sunt mai mult decat mediocre.


Capitanul Larentiu Marinescu este printre putini jucatori seriosi de la clubul ploiestean. (sursa poza: fcpetrolul.ro)

Petrolul Ploiesti
O echipa in degringolada, care va evolua probabil din sezonul viitor in Liga a 2-a. Ploiestenii au numeroase probleme in aceasta perioada. Echipa a intrat in insolventa, banii de la primarie nu mai vin, iar pana la finalul turului au schimbat deja antrenorul, Tibor Selymes fiind inlocuit de Eusebiu Tudor. Starul "lupilor galbenii", Toto Tamuz a inceput sa joace din ce in ce mai rar, dupa ce in vara a vrut sa plece de la echipa, pentru ca nu primea in intregime drepturile salariale, iar in iarna cu siguranta va parasi clubul. Colac peste pupaza, echipa a inceput campionatul cu o penalizare de 6 puncte din cauza problemelor financiare, decizie care nu a fost contestata pana in prezent.
Plusuri
Nu exista niciun lucru care sa indice ca echipa se afla pe drumul cel bun, cel al ramanerii in prima liga.
Minusuri
Instabilitatea financiara combinata cu lipsa de performanta sportiva au facut sperantele suporterilor de pe stadionul Ilie Oana sa fie desarte.
Cea mai convingatoare victorie: 2-1 cu FC Botosani
Cea mai dura infrangere: 0-2 la Dinamo Bucuresti
Concluzii
Cata vreme nu se gaseste un investitor serios pentru aceasta echipa, ea nu are cum sa mearga decat in ligiile inferioare si este una dintre cele mai serioase candidate la retrogradare.

Predictii pentru sezonul regulat
Echipa calificate in playoff
1. Astra Giurgiu
2. Viitorul Constanta
3. FC Steaua Bucuresti
4. Dinamo Bucuresti
5. Pandurii Tg. Jiu 
6. CFR Cluj
Restul de echipe vor evolua in playout, iar candidate serioase pentru retrogradarea in Liga a II-a sunt: Petrolul Ploiesti, FC Voluntari si Concordia Chiajna.

Comentarii

  1. nu ma intereseaza cine castiga titlul dar sper sa retrogradeze voluntari si chiajna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce vrei sa retrogradeze Voluntari si Chiajna? Voluntari nu merita sa fie in Liga 1, dar Chiajna?

      Ștergere

Trimiteți un comentariu