MotoGP Japonia - devine Lorenzo liderul la general?

Cursa de la Motegi este a 15-a etapa din actualul sezon de MotoGP, un circuit pe care Jorge Lorenzo a castigat ultimele 2 curse de la clasa suprema. Si de data aceasta probabil ca Valentino Rossi va cauta sa reduca pierderile in fata spaniolului, care este la 14 puncte distanta de campionul italian. Pentru ca Lorenzo sa ajunga primul in clasamentul general este necesar ca aceasta sa castige, iar Rossi sa nu incheie mai sus de locul 5. Chiar si in cazul in care Lorenzo castiga, iar Rossi termina pe locul 5, cei doi piloti ar fi la egalitate, insa Lorenzo ar deveni lider pentru ca are mai multe victorii.

Valentino Rossi a folosit aceasta casca pentru prima data pe circuitul de la Misano. (sursa poza:facebook.com/ValentinoRossiVR46Official)

Dupa ce a castigat ultimele 2 curse, Jorge Lorenzo si-a exprimat opinia si cu privire la casca lui Valentino Rossi din Marele Premiu al statului San Marino, in care un pestisor (Rossi) este in fata unui rechin (Lorenzo). Spaniolul a spus ca modelul de casca folosit de multiplul campion italian este cu adevarat amuzanta, foarte cretiva si ca nu l-a ofensat in niciun fel. Mai mult, Jorge Lorenzo a concluzionat, spunand ca "se simte puternic ca un rechin" in acest moment.

Spaniolul Dani Pedrosa (Repsol Honda) a facut pe Motorland Aragon, asa cum a declarat-o chiar el, una din cursele carierei dupa ce a reusit sa il tina pe pozitia a 3-a pe Valentino Rossi (Movistar Yamaha). In ultimele tururi ale Marelui Premiu al Aragonului, cei 2 piloti s-au depasit de mai multe ori, spaniolul mentinandu-si locul secund in cursa dupa ce a schimbat pozitia de mai multe ori cu Il Dottore.
Batalia dintre Dani Pedrosa (numarul 26 - Honda) si Valentino Rossi (numarul 46 - Yamaha) o puteti urmari mai jos.



Americanul Nicky Hayden (Aspar Honda) a declarat in conferinta de presa de prefateaza Marele Premiu al Japoniei ca se va retrage la finalul acestui sezon din MotoGP si ca va concura din campania urmatoare in Campionatul Mondial de Superbike (WSBK). "Intotdeauna m-am gandit la o eventuala participare in Superbike. [...] Bineinteles ca imi va lipsi MotoGP. Am avut sansa de a "alerga" aici, am facut-o pentru echipe mari si am lucrat impreuna cu oameni extraordinari. Dar nimic nu rezista la nesfarsit. Asta este viata. Merg inainte alaturi de Honda in Superbike si sper sa avem rezultate". In 2016 va fi pilotul celor de la Ten Kate Honda.
Hayden se afla in MotoGP din 2003, iar in 2006 a devenit campion alaturi de Repsol Honda. El a evoluat intre 2003 si 2008 pentru Repsol Honda, intre 2009 si 2013 pentru Ducati si in sezoanele 2014-2015 pentru Aspar Honda. Kentucky Kid a strans 3 victorii in MotoGP (2 in SUA pe circuitul de la Laguna Seca - 2005 si 2006 si una pe circuitul de la Assen din Olanda in 2006). Si-a mai facut aparitia de 25 de ori pe podium, de cele mai multe ori alaturi Repsol Honda. Mai jos puteti urmari un clip cu rezumatul sezonului 2006 avandu-l in centru pe campionul american.



Columbianul Yonny Hernandez va fi in sezonul 2016 pilotul echipei Aspar. "Sunt nerabdator sa ma alatur echipei Aspar. Am mai negociat si acum cateva sezoane cu echipa, insa abia acum ne-am inteles. Sunt foarte fericit sa fac parte din echipa Aspar, iar obiectivul meu este sa dau totul pentru a obtine cele mai bune rezulate. Stiu ca echipa Aspar este formata din profesionisti si sunt sigur ca vom atinge un nivel mai ridicat in sezonul viitor". Sudamericanul a "alergat" in ultimele 2 sezoane pentru Ducati Pramac, iar cel mai bun rezultat al sau la clasa MotoGP este locul 7 in Marele Premiu al Malaeziei (Sepang), iar in acest sezon cel mai bine s-a clasat pe locul 8 in Marele Premiu al Frantei (circuitul Bugatti).
Yonny Hernandez este o prezenta constanta in puncte in acest sezon de MotoGP. (sursa poza: motogp.com)

Esteve "Tito" Rabat va concura in sezonul 2016 la clasa MotoGP.  Spaniolul a iesit campion la clasa Moto 2 in 2014, iar in acest sezon se gaseste pe pozitia secunda dupa campionul francez Johann Zarco. Spaniolul va ramane in continuare la echipa Marc VDS, insa va ajunge la clasa suprema in locul britanicului Scott Redding. Pana in prezent, spaniolul are 12 victorii si inca 20 de aparitii pe podium la clasa Moto 2.
Visul lui Tito Rabat se indeplineste. El va "alerga" alaturi de cei mai buni piloti din sezonul urmator. (sursa poza: facebook.com/TitoRabat)

Niponul Takumi Takahashi va beneficia de wildcard in Marele Premiu al Japoniei si isi va face debutul la clasa MotoGP sub culorile celor de la Honda Factory. El va fi al 3-lea pilot al echipei pentru acest weekend. La aflarea vestii, japonezul a declarat:"Am luat parte la mai multe teste MotoGP si am asistat la evoluaita celor mai buni piloti. Sunt nerabdator sa particip in MotoGP si doresc sa multumesc echipei Honda pentru aceasta oportunitate. Voi da totul pentru a confirma asteptarile tuturor". Dar cine este Takumi Takahashi? In varsta de 25 de ani, japonezul este triplu castigator al cursei de 8 ore de la Suzuka (in 2010 alaturi de Ryuichi Kiyonari si Takaaki Nakagami, iar in 2013 si 2014 alaturi de Michael van der Mark si Leon Haslam) si campion in 2008 al clasei 250cc in campionatul nipon.

Culorile motocicletei lui Takumi Takahashi sunt diferite fata de cele ale motocicletelor lui Marc Marc Marquez si Dani Pedrosa, desi evolueaza pentru HRC. (sursa poza: motogp.com)

Cel mai important wildcard al acestui Grand Prix este cel al lui Katsuyuki Nakasuga. Acesta este multiplu campion in campionatul de Superbike al Japoniei. El a mai evoluat sporadic in Campionatul Mondial de Motociclism Viteza. Intre 2002 si 2004 el a fost prezent la 3 curse ale categoriei 250cc alaturi de Yamaha. Iar intre 2011 si 2014 a mai "alergat" 5 curse tot pentru Yamahain MotoGP, iar cel mai bun rezultat al sau este locul 2 in cursa de la Valencia din 2012, cand l-a inlocuit pe americanul Ben Spies. In 2012, a fost singurul japonez care a ajuns pe podium in toate cele 3 clase ale MotoGP. El a castigat in 2015 cursa de 8 ore de la Suzuka alaturi de Pol Espargaro si Bradley Smith (in prezent piloti Monster Yamaha).

Nakasuga a mai concurat pe circuitul de la Motegi, cea mai buna clasare fiind locul 9 in 2012(sursa poza: motogp.com)

Pe langa Takumi Takahashi si Katsuyuki Nakasuga, la cursa de la Motegi va participa si Kousuke Akiyoshi in cadrul echipei AB Motoracing, la care evolueaza titular cehul Karel Abraham, care s-a ranit la picior in cadrul Marelui Premiu al Cataluniei si pentru ca durerea persista, se pare ca nu va ma concura nici in cursele de la Phillip Island si Sepang, insa isi doreste sa isi faca aparitia pentru ultima cursa a sezonului, cea de la Valencia de pe circuitul Ricardo Tormo. Cine este Kousuke Akiyoshi? El a mai evoluat in MotoGP in 8 curse intre 2006 si 2011 alaturi de Suzuki si Honda in caliate de wild-card, cea mai buna clasare fiind locul al 12 in 2011 in cursa de la Motegi. Kousuke Akiyoshi a fost pilot de teste pentru Suzuki intre 1999 si 2004, iar in 2010 si 2011 a fost campion in Campionatul Stradal de Motociclete Nipon la categoria JSB1000 pe un model Honda CBR1000RR, iar in prezent "alearga" in aceeasi competitie. 

Pentru aceasta cursa de wildcard beneficiaza si spaniolul Toni Elias. Tiger Toni este campion Moto 2 in 2010 alaturi de Moriwaki, insa in ultimii 2 ani a trecut prin Campionatul Mondial de Superbike (WSBK), in fiecare din acesti ani neparticipand la toate etapele. Pilotul catalan a mai evoluat in MotoGP intre 2005 si 2009 si in sezonul 2011, singura victorie venind in Marele Premiu al Portugaliei din 2006 pe circuitul de la Estoril cu Fortuna Gresini Racing Honda. El a mai fost prezent pe podium in alte 5 randuri la MotoGP. In 2015, el a mai participat la Marele Premiu al Statelor United de la Indianapolis alaturi de AB Motoracing Honda. De data aceasta, el va concura alaturi de Forward Yamaha.

Grila de Start la MotoGP

1. Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha)
2. Valentio Rossi (Movistar Yamaha)                                                                                                       3. Marc Marquez (Repsol Honda)
4. Andrea Dovizioso (Ducati)
5. Andrea Iannone (Ducati)
6. Dani Pedrosa (Repsol Honda)
7. Aleix Espargaro (Suzuki Ecstar)
8. Cal Crutchlow (LCR Honda)
9. Bradley Smith (Monster Yamaha)
10. Maverick Vinales (Suzuki Ecstar)
11. Pol Espargaro (Monster Yamaha)
12. Scott Redding (Marc VDS Honda)
13. Stefan Bradl (Aprilia Gresini)
14. Yonny Hernandez (Pramac Ducati)
15. Katsuyuki Nakasuga (Yamaha Factory)
16. Alvaro Bautista (Aprilia Gresini)
17. Danilo Petrucci (Pramac Ducati)
18. Hector Barbera (Avintia Ducati)
19. Takumi Takahashi (Honda Factory)
20. Eugene Laverty (Aspar Honda)
21. Nicky Hayden (Aspar Honda)
22. Jack Miller (LCR Honda)
23. Loris Baz (Forward Yamaha)
24. Mike Di Meglio (Avintia Ducati)
25. Toni Elias (Forward Yamaha)
26. Kousake Akiyoshi (AB Motoracing Honda)

Sanmarinezul Alex De Angelis (IodaRacing ART) s-a accindetat destul de grav in timpul celei de-a 4-a sesiuni de antrenamente si a fost transportat la un spital din Tokyo cu elicopterul.

Ce merita incercat
Pol Espargaro (Monster Yamaha Tech 3 - locul 11) sa incheie cursa in fata lui Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3 - locul 8) - 2,15. Desi la general nu este niciun duel, britanicul fiind mult in fata coechipierului sau, in aceasta cursa mizam pe spaniol. De ce? In calificari, Smith a cazut de 2 ori in timp ce spaniolul nu a "pupat" in acest weekend solul japonez. Totodata, Espargaro trebuie sa scoata un rezultat bun pentru a mai echilibra duelul cu Smith.

Dani Pedrosa (Repsol Honda - locul 6) sa incheie in fata lui Andrea Dovizioso (Ducati - locul  4) si Andrea Iannone (Ducati - locul 5) - 2,70. Spaniolul pare ca este in forma, dupa ce in ultima cursa s-a duelat roata la roata cu Valentino Rossi si a terminat inaintea lui. In aceasta cursa, tinta pentru iberic este un loc pe podium, in timp ce italienii de la Ducati nu exceleaza pe acest circuit, astfel ca ibericul este principalul favorit in disputa cu pilotii echipei din Bologna.

Comentarii

  1. Frumoasa si completa analiza ! Sper s-o citeasca iubitorii sportului cu motor... Felicitari! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pol Espargaro a abandonat, in timp ce Smith a incheiat cursa pe locul 7, astfel ca prima predictie este gresita (2,10).
    A doua predictie este corecta (2,70), Pedrosa fiind mai bun decat pilotii Ducati. Ceea ce este mai surpinzator este faptul ca Pedrosa a castigat cursa, fiind cel mai bun in aceasta dimineata.
    Cu o aceeasi miza pe ambele predictii, ne aflam pe un mic plus.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu