Marele Premiu de F1 al Mexicului 2015 - Rosberg vs Vettel pentru locul 2!

Marele Premiu de Formula 1 al Mexicului se intoarce in calendarului competitiei pentru prima data din sezonul 1992. Evenimentul este organizat pe circuitul Autodromo Hermanos Rodriguez, aflat in capitala tarii - Mexico City.
Pilotii cu cele mai multe victori pe acest circuit in Formula 1 sunt britanicii Jim Clark (1963 si 1967) si Nigel Mansell (1987 si 1992) si francezul Alain Prost (1988 si 1990), fiecare cu cate 2 succese. Marele Premiu al Mexicului din 1986 a marcat prima victorie in Formula 1 pentru austriacul Gerhard Berger. De asemenea, Marele Premiu al Mexicului din 1992 a adus pentru Michael Schumacher primul podium in Marele Circ. 
In 2006, seful executiv al Formulei 1, Bernie Ecclestone a declarat dupa Marele Premiu al Statelor Unite ca in calendarul din 2009 va aparea si un Grand Prix al Mexicului, insa acest lucru nu avea sa se intample. Ulterior, in 2011, unul dintre cei mai instariti oameni ai planetei, mexicanul Carlos Slim Domit a inceput sa faca demersuri pentru reintroducerea Marelui Premiu al Mexicului in calendarul Formulei 1, iar in iulie 2014, Ecclestone a confirmat ca cursa de pe Autodromo Hermanos Rodriguez se va regasi pentru urmatorii 5 ani in Marele Circ, incepand cu 2015. Cursa este in direct pe Dolcesport de la ora 21:00.

Mexicanul Sergio Perez (Sahara Force India Mercedes) face un tur virtual al circuitului Autodromo Hermanos Rodriguez. (sursa clip.youtube.com/forceindiaformulaone)

Britanicul Lewis Hamilton (Mercedes AMG Petronas) a castigat Marele Premiu al Statelor Unite si a devenit pentru a 3-a oara in campion mondial (dupa 2008 cu McLaren Mercedes si 2014 cu Mercedes AMG Petronas). Hamilton a castigat nu mai putin de 10 Grand Prix-uri din cele 16 desfasurate pana in acest moment al sezonului si a demonstrat ca in acest sezon nu are un rival in adevaratul sens al cuvantului. Pilotul originar din Stevenage a prefatat ultimele 3 curse ale sezonului. "Pot sa atac ultimele 3 curse neavand nimic de demostrat sau de pierdut, astfel ca obiectivul meu este acela de a-mi pune numele in istoria Formulei 1 ca primul castigator al Marelui Premiu al Mexicului in era moderna. Dupa palariile de tip Ushanka pe care am purtat-o pe podiumul din Rustia si cea de cowboy din Statele Unite, cu siguranta sper sa port si una de sobrero in Mexic".



Sebastian Vettel intra in zona stadionului pe circuitul Autodromo Hermanos Rodriguez. (sursa poza:facebook.com/FansofSebVettel)

Sebastian Vettel (Scuderia Ferrari) spera sa prinda locul 2 in clasamentul general al pilotilor la finalul sezonului. "Vom da totul pentru a prinde pozitia a 2-a la piloti, din moment ce prima a fost deja rezolvata. Dar indeplinirea acestui obiectiv nu este usor, pentru ca nu suntem favoriti pentru ocuparea acestui loc. Cu toate acestea, in ultimele curse am redus din avantajul pe care il are Mercedes AMG Petronas si sansele noastre au crescut. Atat din punctul meu de vedere cat si din cel al lui Nico Rosberg (contracandidatul sau de la Mercedes AMG Petronas), fiecare va da totul pentru a invinge in acest duel. In general niciunul dintre noi nu mai are ce sa piarda, dar ar fi un succes faca am reusi sa incheiem sezonul pe pozitia a 2-a si ne-ar da mai mult entuziasm pentru sezonul urmator cand vom trage pentru titlu". Cu 3 curse inainte de finalul sezonului, Sebastian Vettel are 251 de puncte, cu 4 mai mult decat Nico Rosberg.


Singurul mexican prezent in Formula 1 in sezonul 2015, Sergio Perez (Sahara Force India Mercedes) este optimist dupa locul 5 obtinut la finalul Marelui Premiu al Statelor Unite si spera sa ii depaseasca pana la finalul campaniei pe pilotii Red Bull Renault in clasamentul pilotilor, unde Daniil Kvyat ocupa locul 7 cu 76 puncte, iar Daniel Ricciardo se afla pe locul 8 cu 74 puncte. Mexicanul se afla pe pozitia a 9-a cu 64 de puncte. "Suntem fericit ca am reusit sa obtinem locul al 5-lea si sa luam 10 puncte dupa un weekend cu conditii meteorologice atat de dificile. Per total, sunt foarte fericit pentru ca punctele pe care le-a castigat echipa si pentru ca au facut o treaba excelenta. Acest rezultat imi da un adevarat impuls inaintea cursei mele de casa din Mexic, unde sunt determinat sa le dau fanilor mei alte motive de bucurie".

Patronul Formulei 1 sarbatoreste vanzarea tuturor biletelor pentru cursa de duminica. (sursa poza: tagesanzeiger.ch)

Intr-un interviu pentru BBC, seful executiv al Formulei 1, Bernie Ecclestone a laudat organizarea Marelui Premiu al Mexicului, dupa ce a aflat ca in ziua cursei toate locurile din tribune vor fi ocupate (aproximativ 100.000). Acesta s-a aratat dezamagit de faptul ca unele curse europene nu beneficiaza de aceeasi promovare ca Marele Premiu al Mexicului, desi tara din America Latina are probleme financiare.

Kimi Raikkonen spera sa continue in Formula 1 si dupa sezonul 2016. (sursa poza:facebook.com/ScuderiaFerrari)

Kimi Raikkonen, pilot Scuderiei Ferrari si-a exprimat intentia de a ramane in Formula 1 si dupa sezonul 2016, la finalul caruia ii expira contractul cu gruparea calutului cabrat, insa este convins ca trebuie sa faca o treaba mai buna pentru a-si indeplini acest obiectiv. El a mai mentionat ca ar ramane in Formula 1 doar alaturi de Ferrari. "Am facut o treaba buna. Anul trecut, rezultatele au fost destul de slabe, anul asta rezultatele au fost mai bune, dar nu sunt aproape de ceea ce ne dorim noi". 

Dupa ce in acest sezon, Esteban Gutierrez a fost pilotul de rezerva al celor de la Scuderia Ferrari, el va reveni in postura de pilot principal al echipei Haas F1 Team. (sursa poza:dailymail.co.uk)

Haas F1 Ferrari si-a numit si al doilea pilot pentru al sezonul viitor. Este vorba de mexicanul Esteban Gutierrez, care a mai evoluat in sezoanele 2013-2014 in Marele Circ alaturi de Sauber Ferrari, cel mai bun rezultat al sau fiind locul 7 ocupat pe circuitul de la Suzuka in 2013. Coechipierul sau va fi francezul Romain Grosjean, ce a fost anuntat oficial ca pilot al echipei americane mai devreme in acest an. Mexicanul aduce cu el mai multi sponsori, dintre care cel mai notoriu este compania de telefonie Telmex/Claro.

Saga producatorului de motoare pentru echipa Red Bull Racing pentru sezonul 2016 continua. Dupa ce a fost refuzata de Mercedes si Ferrari, echipa austriaca s-a indreptat spre Honda, insa McLaren s-a opus acestei afaceri, fiind in acest moment singura echipa din campionat cu motoarele produse de japonezi. Cu toata opozitia britanicilor de la McLaren, seful celor de la Honda, Yasuhisa Arai spune ca discutiile continua cu Red Bull deoarece acestia au nevoie de o intelegere cat mai curand posibil.

Patronul echipei Force India, Vijay Mallya a confirmat ca negociaza un posibil parteneriat pentru sezonul 2016 cu Aston Martin si Diageo. "Da, sunt discutii cu Aston Martin. Exista emotie din ambele parti, dar mai este drum lung pana la incheierea acestui acord. Momentan nu am negociat clauzele parteneriatului sau schimburi de contracte". Este vorba de o intelegere cu 3 parteneri, unde se mai adauga pe langa cele 2 si compania Diageo care raspunde de branduri de bautura ca Smirnoff si Johnnie Walker. Intelegerea ar face ca echipa Force India sa aiba o noua denumire, iar culorile echipei sa fie albastru si auriu. In prezent, Diageo este sponsor la 2 echipe in Formula 1 prin brandurile sale: Johnnie Walker la McLaren Honda si Smirnoff la Force India. Daca Diageo ar ajunge la un acord cu celelalte 2 parti, atunci Johnnie Walker ar putea deveni sponsor al noii echipe Aston Martin, iar McLaren ar pierde unul dintre cei mai mari sponsori.

Pronosticuri
Carlos Sainz Jr. (Toro Rosso Renault - locul 11 pe grila de start) sa incheie in puncte - 1,83. Spaniolul a avut un weekend destul de bun cu timpi excelenti (mai ales in a 3-a sesiune de antrenamente), si cu siguranta va beneficia de macar un eveniment in fata sa, astfel ca o clasare a lui in primii 10 la finalul cursei este probabila.
Felipe Massa (Williams Mercedes - locul 7 pe grila de start) sa termine in primii 6 - 1,90. Brazilianul va da totul pentru un rezultat bun inainte de cursa sa de casa si ne asteptam sa intreaca cu adevarat pentru o clasare cat mai sus posibil cu coechipierul Bottas si taurii rosii Ricciardo si Kvyat.


Comentarii

  1. Felipe Massa a incheiat cursa pe pozitia a 6-a, in timp ce Carlos Sainz Jr. a terminat pe locul al 13-lea. In consecinta, doar 1 din cele 2 predictii a fost corecta.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu