Turneul Campionilor 2015 - ATP World Tour Finals

Turneul Campionilor din tenis in 2015 se va desfasura in perioada 16 - 22 noiembrie in arena O2 din Londra, unde vor participa cei mai buni 8 jucatori ai lumi, care vor fi trasi la sorti in 2 grupe de cate 4 participanti. De la adoptarea noului format in 2009 si stabilirea aceleiasi locatii (Londra), decat 3 jucatori s-au impus: rusul Nikolay Davydenko (2009), elvetianul Roger Federer (2010 si 2011) si sarbul Novak Djokovic (2012, 2013 si 2014). In continuare vom analiza cum a decurs sezonul pentru fiecare dintre cei 8 campioni ai sezonului 2015. Joi, 12 noiembrie, s-au tras la sorti grupele turneului. In grupa A va fi compusa din: Novak Djokovic, Roger Federer, Tomas Berdych si Kei Nishikori, in timp ce gupa B va fi alcatuita din: Andy Murray, Stanislas Wawrinka, Rafael Nadal si David Ferrer. Competitia va fi transmisa in direct de Digisport.

Novak Djokovic a castigat in 2015 pentru a 2-a oara US Open. (sursa poza: edition.cnn.com)



Novak Djokovic 
Sarbul a avut un sezon excelent in 2015, castigand nu mai putin de 10 titluri, 3 dintre ele fiind de Grand Slam (Australian Open, Wimbledon si US Open). Nole a inceput anul pe suprafata hard si s-a impus la Australian Open dupa o finala in 4 seturi cu Andy Murray, la Indian Wells dupa o finala in 3 seturi cu Roger Federer si  la Miami dupa o alta finala in 3 seturi impotriva lui Andy Murray. Pe zgura, Djokovic a inceput in forta castigand finala de la Monte Carlo in 3 seturi impotriva cehului Tomas Berdych. Dupa ce a declarat forfeit turneului de la Madrid, sarbul a revenit puternic si a castigat finala de la Roma impotriva lui Roger Federer in 2 seturi. A urmat turneul de la Roland Garros, unde Nole a pierdut finala in fata elvetianului Stan Wawrinka in 4 seturi, insa a si-a revenit imediat dupa ce a jucat singurul turneu pe iarba din 2015. El a castigat Grand Slamul de la Wimbledon dupa o finala in 4 seturi impotriva lui Roger Federer. In a 2-a jumatate de a anului, sarbul a mai ajuns de 2 ori in finale la turneele de hard de la Montreal si Cincinnati, unde a pierdut in fata lui Andy Murray, respectiv Roger Federer, insa avea sa fie suficient de in forma pentru a castiga Grand Slamul de la New York (US Open) dupa o finala in 4 seturi in fata elvetianului Roger Federer. Dupa ce si-a luat pauza aproximativ o luna, Djokovic a revenit in alte 3 turnee de hard (Beijing, Shanghai si Paris) pe care le-a castigat dupa ce a trecut in finale de Rafael NadalJo Wilfried Tsonga si Andy Murray.
Djokovic a continuat si in acest an sa joace sub brandul Uniqlo, iar in 2014 a fost pe locul 7 in ceea ce priveste incasarile din reclame si sponsorizari cu 31 de milioane de dolari, conform revistei Forbes. Numai din contractul cu Uniqlo, sarbul castiga 8 milioane de dolari anual. La inceputul anului, Djokovic impreuna cu banca australiana ANZ au facut o campanie de strangere de fonduri pentru populatia nevoiasa din zona insulara aflata la nord de Australia.
Rezultatele sarbului in functie de suprafata in 2015 sunt urmatoarele:
- hard: 55 victorii - 4 infrangeri
- zgura: 16 victorii - 1 infrangere
- iarba: 7 victorii - 0 infrangeri


Cel mai valoros trofeu al sezonului pentru Andy Murray a fost cel de la Montreal, unde a trecut de "sperietoarea lui", Novak Djokovic. (sursa poza: motrealgazette.com)

Andy Murray
2015 a fost un an in care scotianul a avut nu mai putin de 4 finale jucate impotriva sarbului Novak Djokovic din care a castigat una singura si putem sa spunem ca Nole este un fel de sperietoare, mai ales cand vine vorba de ultimul pas spre succesul final. La inceputul sezonului, Andy a pierdut finala de la Australian Open in fata lui Djokovic dupa o finala in 4 seturi si apoi a mai pierdut si finala de la turneul de hard de la Miami dupa o finala in 3 seturi tot impotriva sarbului. Primul trofeu al anului a venit la inceputul lunii mai, cand scotianul a castigat BMW Open pe zgura de la Munchen, dupa o finala in 3 seturi in fata germanului Philipp Kohlschreiber. Imediat a venit un alt succes pe zgura, turneul de la Madrid dupa o finala in 2 seturi fara poveste in fata lui Rafael Nadal. Pentru Murray a urmat luna iunie in care s-a impus pe iarba in cadrul turneului de la Queen`s Club dupa o finala in 2 seturi cu sudafricanul Kevin Anderson. Singura victorie intr-o finala in 2015 in fata lui Djokovic a venit in cadrul turneului de hard de la Montreal, unde scotianul s-a impus in finala in 3 seturi. Totusi, la inceputul lui noiembrie, sarbul avea sa il invinga in finala turenului de hard de la Paris, chiar inaintea Turneului Campionilor din acest an.
Iata rezultatele scotianului de la Grand Slamurile din 2015:
Australian Open: infrangere in finala in 4 seturi cu Novak Djokovic
Roland Garros: infrangere in semifinale in 5 seturi cu Novak Djokovic
Wimbledon: infrangere in semifinale in 3 seturi cu Roger Federer
US Open: infrangere in runda a 4-a in 5 seturi cu Kevin Anderson
Rezultatele scotianului in functie de suprafata in 2015 sunt urmatoarele:
- hard: 44 victorii - 10 infrangeri
- zgura: 15 victorii -1 infrangere
- iarba: 12 victorii - 1 infrangere

Roger Federer a castigat turneul de hard din tara sa natala, dupa o finala cu rivalul sau Rafael Nadal. (sursa poza: atpworldtour.com)

Roger Federer
Titanul elvetian a avut pur si simplu un obstacol imposibil de trecut de cele mai multe ori in sarbul Novak Djokovic. Federer a ajuns de 10 ori in finalele turneelor din 2015, iar in 6 dintre ele s-a intalnit cu Nole. A castigat in fata sarbului competitia de hard de la Dubai dupa o finala in 2 seturi si turneul de la Cincinnati pe aceeasi suprafata tot in 2 seturi, insa a pierdut finalele de Grand Slam de la Wimbledon si US Open in 4 seturi, cat si finalele de Indian Wells (hard) in 3 seturi, respectiv Roma (zgura) in 2 seturi in fata liderului mondial. Pe langa duelurile cu povara Djokovic, Federer a castigat alte 4 turnee: cel de hard de la Brisbane dupa o finala cu Milos Raonic in 3 seturi, cel de zgura de la Istanbul dupa o finala in 2 seturi cu Pablo Cuevas, cel de pe iarba de la Halle dupa o finala in 2 seturi cu Andreas Seppi si cel de la Basel de pe hard dupa o finala in 3 seturi contra marelui sau rival Rafael Nadal.
Iata rezultatele elvetianului la Grand Slamurile din 2015:
Australian Open: infrangere in 4 seturi in runda a 3-a cu Andreas Seppi
Roland Garros: infrangere in 3 seturi in sferturi cu Stan Wawrinka
Wimbledon: infrangere in 4 seturi in finala cu Novak Djokovic
US Open: infrangere in 4 seturi in finala cu Novak Djokovic
Rezultatele elvetianului in functie de suprafata in 2015 sunt urmatoarele:
- hard: 35 victorii - 5 infrangeri 
- zgura: 13 victorii - 4 infrangere
- iarba: 11 victorii - 1 infrangere

Stan Wawrinka a castigat al doilea Grand Slam din cariera la Roland Garros, dupa ce in 2014 obtinuse trofeul la Australian Open. (sursa poza: emca.com)

Stan Wawrinka
Elvetianul si-a betonat pozitia in primii 10 tenismeni ai lumii dupa ce in 2015 a castigat 4 titluri, dintre care unul de Grand Slam. Wawrinka a obtinut trofeul in 3 turnee de hard (Chennai dupa o finala in 2 seturi impotriva slovenului Aljaz Bedene, Rotterdam dupa o finala in 3 seturi cu cehul Tomas Berdych si Tokyo dupa o finala in 2 seturi cu francezul Benoit Paire). Apogeul din 2015 pentru Big Stan este victoria in al 2-lea Grand Slam al carierei: Roland Garros dupa o finala spectaculoasa contra lui Novak Djokovic in 4 seturi.
Iata si rezultatele la Grand Slamuri din 2015:
Australian Open: infrangere in 5 seturi in semifinala cu Novak Djokovic
Roland Garros: castiga trofeul dupa o finala cu Novak Djokovic in 4 seturi
Wimbledon: infrangere in 5 seturi in sferturi cu Richard Gasquet
US Open: infrangere in 3 seturi in semifinala cu Roger Federer
Rezultatele elvetianului in functie de suprafata in 2015 sunt urmatoarele:
- hard: 35 victorii - 10 infrangeri 
- zgura: 13 victorii - 4 infrangeri
- iarba: 5 victorii - 2 infrangeri

O poza notorie pentru tenisul din ultimul deceniu: Rafael Nadal castigand un trofeu pe zgura. In poza, spaniolul ridica trofeul turneului de la Hamburg. (sursa poza: enca.com)

Rafael Nadal
Spaniolul a revenit in 2015 intr-o forma care aduce cat de cat aminte de anii trecuti plini de glorie. In acest an, Nadal a reusit sa castige 3 trofee: pe suprafata de zgura la Buenos Aires dupa o finala in 2 seturi cu argentinianul Juan Monaco, pe iarba de la Stuttgart dupa o finala in 2 seturi cu sarbul Viktor Troicki si iar pe zgura de la Hamburg dupa o finala in 2 seturi cu italianul Fabio Fognini. Rafa a mai jucat 3 finale: pe zgura de la Madrid cu Andy Murray, pe hardul de la Beijing cu Novak Djokovic si pe hardul de la Basel cu Roger Federer.
Iata rezultatele de la Grand Slamurile din 2015:
Australian Open: infrangere in 3 seturi in sferturi cu Tomas Berdych 
Roland Garros: infrangere in 3 seturi in sferturi cu Novak Djokovic 
Wimbledon: infrangere in 4 seturi in runda a 2-a cu Dustin Brown
US Open: infrangere in 5 seturi in runda a 3-a cu Fabio Fognini
Rezultatele spaniolului in functie de suprafata in 2015 sunt urmatoarele:
- hard: 27 victorii - 11 infrangeri
- zgura: 26 victorii - 6 infrangeri
- iarba: 5 victorii - 2 infrangeri

In 2015, Tomas Berdych a facut legea la turneul de hard de la Stockholm. (sursa poza: atpworldtour.com)

Tomas Berdych
Anul 2015 a adus pentru ceh titlurile cu numarul 11 si 12 ATP in cariera sa, insa nu a stralucit la Grand Slamurile din acest an. Ambele titluri au fost castigat pe hard, la Stockholm dupa o finala in 2 seturi cu americanul Jack Sock si la Shenzen dupa o finala in 2 seturi cu spaniolul Guilermo Garcia Lopez. Berdych a mai ajuns de 3 ori in finala: la Doha pe hard, unde a pierdut in 2 seturi cu David Ferrer, la Rotterdam pe hard, unde a pierdut in fata lui Stanislas Wawrinka si la Monte Carlo pe zgura, unde a fost infrant in 3 seturi de Novak Djokovic.
Iatat rezultatele de la Grand Slamurile din 2015:
Australian Open: infrangere in 4 seturi in semifinale cu Andy Murray
Roland Garros: infrangere in 4 seturi in runda a 4-a cu Jo Wilfried Tsonga
Wimbledon: infrangere in 3 seturi in runda a 4-a cu Gilles Simon
US Open: infrangere in 4 seturi in runda a 4-a cu Richard Gasquet
Rezultatele cehului in functie de suprafata in 2015 sunt urmatoarele:
- hard: 40 victorii - 13 infrangeri
- zgura: 12 victorii - 4 infrangeri
- iarba: 5 victorii - 2 infrangeri

Cel mai valoros trofeu al anului pentru spaniolul David Ferrer ramane cel de la Doha. (sursa poza: in.finance.yahoo.com)

David Ferrer
Un an fabulos pentru spaniolul de 33 de ani, care a castigat 5 titluri in 2015. Anul a inceput bine cu victoria in turneul de hard de la Doha dupa o finala in 2 seturi cu Tomas Berdych. A continuat seria buna apoi cu turneul de zgura de la Rio de Janeiro, unde a trecut in finala de Fabio Fognini in 2 seturi. Al 3-lea succes al anului a venit in competitia de hard de la Acapulco, spaniolul invingandu-l pe Kei Nishikori in 2 seturi. A 2-a jumatate a anului i-a adus alte 2 trofee pe hard, cel de la Kuala Lumpur, unde l-a infrant pe Feliciano Lopez in 2 seturi si cel de la Viena, unde a trecut de Steve Johnson in 3 seturi. De remarcat este faptul ca David Ferrer a castigat toate cele 5 finale din 2015 in care a evoluat.
Iata rezultatele de la Grand Slamurile din 2015:
Australian Open: infrangere in 3 seturi in runda a 3-a cu Kei Nishikori
Roland Garros: infrangere in 4 seturi in sferturi cu Andy Murray
Wimbledon: nu a evoluat fiind accidentat la cot
US Open: infragere in 4 seturi in runda a 3-a cu Jeremy Chardy 
Rezultatele spaniolului in functie de suprafata in 2015 sunt urmatoarele:
- hard: 36 victorii - 7 infrangeri
- zgura: 19 victorii -5 infrangeri
- iarba: 0 victorii - 1 infrangere

Kei Nishikori a castigat pentru a 3-a oara consecutiv turneul de hard de la Memphis. (sursa poza: dailymail.co.uk)

Kei Nishikori
Sezonul japonezului poate fi catalagot ca unul bun, desi nu a rupt gura targului la niciunul din Grand Slamuri. Cu toate acestea, el a castigat 3 titluri (doua pe hard si unul pe zgura) in 2015. Primul titlu al sezonului a venit pe hardul de la Memphis, unde a trecut de sudafricanul Kevin Anderson in 2 seturi. Apoi, a urmat turneul de la Barcelona, pe zgura, unde l-a infrant pe Pablo Andujar in 2 seturi, ultimul trofeu al sezonului venind la Washington, pe hard, unde l-a invins surprinzator pe uriasul american John Isner in 3 seturi. Nishikori a mai bifat o finala Acapulco pe hard, insa a pierdut-o in fata spanioluli David Ferrer.
Iata rezultatele niponului de la Grand Slamurile din 2015:
Australian Open: infrangere in 3 seturi in sferturi cu Stanislas Wawrinka
Roland Garros: infrangere in 5 seturi in sferturi cu Jo Wilfried Tsonga
Wimbledon: a abandonat turneul in a 2-a runda
US Open: infrangere in 5 seturi in prima runda cu Benoit Paire 
Rezultatele japonezului in functie de suprafata in 2015 sunt urmatoarele:
- hard: 34 victorii - 10 infrangeri 
- zgura: 13 victorii - 3 infrangeri
- iarba: 4 victorii - 1 infrangere

Cotele pentru castigare trofeului
Novak Djokovic 1,50
Roger Federe 4,50
Andy Murray 11
Stan Wawrinka 13
Rafael Nadal 15
Kei Nishikori 26
Tomas Berdych 41
David Ferrer 67

Comentarii