Reguli noi in Champions League din 2018

Începând din 2018, UEFA va schimba regulile de participare a echipelor de top in Champions League. Astfel, primele 4 țări care au cel mai bun coeficient(Spania, Germania, Anglia și Italia) vor avea 4 echipe direct în grupe. Fără tur preliminar, fără stres.
Această competiție nu ar mai trebui să se numească liga campioanelor pentru că locul 4 din orice campionat puternic nu are aceeași valoare morală ca o campioană dintr-o țară mică din punct de vedere fotbalistic(Rusia, Turcia, Ucraina, Belgia, etc.)
Echipele cu bani mulți vor avea și mai mulți bani, iar echipele mici și mai puțini bani. Banii distrug totul.

În plus se vor tăia din echipele țărilor care vor participa în Liga Campionilor în tururile preliminare. De exemplu, dacă se aplica din acest an regula cu 4 echipe direct în grupe, România avea doar o participantă în tururile preliminarii și nu două.
Țările de pe locurile 5, 6 și 7(Franța, Rusia și Portugalia) din clasamentul coeficienților nu vor avea șanse niciodată să atace locurile 1-4. Pentru că echipele din Spania, Germania, Anglia și Italia vor fi avantajate clar prin participarea direct în grupe. Astfel aceste echipe pot câștiga puncte lejer și vor prinde primăvara europeană destul de des.

Se vor schimba și calculele pentru coeficient. Va conta mult mai mult coeficientul echipei în cupele europene, față de coeficientul de țară. Cu asta sunt de acord și eu pentru că echipa care joacă des în cupele europene să fie favorizată față de o echipă care profită de coeficientul de țară( vezi cazul Unirea Urziceni care a participat în Champions League in trecut și acum nu mai există).

Care va fi următorul pas? Italia, Germania și Brazilia să se califice direct la Cupa Mondială pentru că sunt țări puternice și au câștigat în trecut acest trofeu?

Italia iese cel mai bine din combinația asta. Italia s-a chinuit mai mereu în tururile preliminare. Anul asta, Roma a fost distrusă de Porto chiar pe terenul italienilor cu 3-0. În ultimii 16 ani, echipele din Italia au pierdut calificări în Champions League contra unor echipe mai slab cotate ca: Helsingborg, Levski Sofia sau Rangers așa cum se vede în poza de mai jos.





Comentarii