Avalansa de stiri din fotbalul mare

Leeds United in Premier League

In ultima vreme suntem bombardati cu stiri despre coronavirus, se baga panica in populatie de catre toate televiziunile de la noi. Virusul exista, este foarte contagios, dar nu este un capat de tara si ar trebui sa vedem si alte stiri pozitive despre aceasta criza medicala. Fotbalul fara spectatori si-a pierdut din stralucire, dar merge inainte si aflam campioanele nationale din multe tari din Europa, dar si anumite echipe de club care au dezamagit. Pandemia a fost o sabie cu 2 taisuri. Unele echipe de fotbal au jucat excelent fara spectatori, altele au pierdut meci dupa meci.

Getafe se poate declara cea mai ghinionista echipa din acest sezon. S-a luptat tot sezonul pentru un loc in Champions League si spre finalul campionatului a parut sa se multumeasca si cu un loc in grupele Europa League, dar in ultima etapa a pierdut si ultimul tren macar in calificari. Getafe avea nevoie de un succes la Levante pentru a fi sigura de grupe, dar VAR-ul i-a anulat doua goluri si nici macar atunci cand i s-a acordat penalty nu a fost in stare sa marcheze. Golgeterul echipei cu 11 goluri, Jaime Mata, a ratat lovitura de pedeapsa cu 20 de minute inainte de final, iar cireasa de pe tort a venit in minutul 99 cand Levante a marcat unicul gol al meciului. In cele 11 etape de la reluarea fotbalului, Getafe a reusit sa castige o singura partida si din grupele Champions League a cazut direct in afara Europei pe locul 8.

Celta Vigo si-a jucat viitorul la loterie. O remiza pe terenul deja retrogradatei Espanyol o mentinea in prima liga cu o singura conditie, ca Leganes sa nu invinga deja campioana Real Madrid. Celta a mizat pe orgoliul lui Zidane de a ramane doar cu 3 infrangeri tot sezonul, dar a fost aproape sa se insele. Leganes a remizat la 2 cu Real Madrid dupa ce a fost condusa de doua ori si cativa centimetri au lipsit in cateva randuri de a obtine victoria sezonului. Celta si-a indeplinit obiectivul si nu a obtinut nici mai mult nici mai putin de un 0-0 sec cu Espanyol. Leganes a jucat fotbal in fata campioanei si merge cu capul sus in liga a doua, dar pentru cine mai conteaza acest aspect cand in cateva saptamani se va alinia la startul din Segunda?

Arsenal si Chelsea se vor intalni cu trofeul pe masa in finala Cupei Angliei doar pentru a treia oara in istorie, chiar daca ambele echipe sunt doua dintre cele mai titrate trei cluburi in cea mai veche competitie din lume. Arsenal va juca a 21-a finala, iar Chelsea pe a 14-a. Trofeele sunt de partea lui Arsenal cu un raport 13-8 si cu ambele finale directe castigate, 2-0 in 2002 si 2-1 in 2017.
Arsenal a dat toate calculele peste cap cu victoria in fata detinatoarei trofeului, 2-0 cu Manchester City, iar Chelsea a profitat de defensiva visatoare a lui Manchester United si a invins-o cu 3-1. De Gea a gresit la primele doua goluri, iar Maguire si-a trimis mingea in proprie poarta pentru ca Bruno Fernandes sa marcheze golul de onoare in finalul meciului. 

United s-a gandit prea mult la meciul care tocmai se terminase in campionat si a uitat tocmai de meciul ei. Tottenham a invins Leicester cu 3-0 si dupa ce a fost tot sezonul pe loc de Champions League, echipa lui Brendan Rodgers ar putea sa piarda top 4 in fata lui Man United. Leicester si United se afla la egalitate de puncte, cu mentiunea ca United are o restanta cu West Ham, iar in ultima etapa au meci direct pe 'King Power Stadium'. Pentru United Cupa s-a dus, vine Liga?

Dinamo Kiev s-a facut de rusine in ultima etapa a sezonului cu o infrangere pe terenul celei mai slabe echipe din play-off si cu un golaveraj -28 inaintea meciului, 2-0 la Kolos, dar va participa in preliminariile Champions League pentru ca Zorya si Desna s-au incurcat reciproc. Zorya avea nevoie de victorie pentru a le fura locul 2 dinamovistilor, iar Desna cauta toate punctele pentru a-i fura lui Zorya locul in grupele Europa League. Meciul s-a terminat 1-1 si Dinamo Kiev are ocazia de a pune mana nesperat pe banii din Champions League, chiar daca a terminat sezonul la 23 de puncte in spatele campioanei Sahtior si s-a facut de rusine intr-un meci decisiv in fata unei echipe mult mai slab cotata.

4 penalty-uri in ultimele doua etape, 2-1 cu FCSB si 2-0 la Botosani, o mentin pe Craiova pe primul loc si o distanteaza la 4 puncte de CFR Cluj in conditiile in care clujenii au un meci mai putin disputat. Craiova este la doi pasi de titlu, deplasare la Astra si totul sau nimic acasa in meci direct cu CFR. Liga 1 si-ar putea afla o noua campioana.

Paradoxul din Championship. Leeds a promovat in Premier League dupa o pauza de 16 ani si a fost intampinata in penultima etapa cu 'Guard of Honour' de jucatorii lui Derby County. Printre cei care au aplaudat performanta promovarii lui Leeds s-a aflat si Wayne Rooney, al doilea cel mai prolific marcator din istoria Premier League cu aproape 500 de prezente in prima liga. In ultimii 16 ani in care Leeds s-a zbatut prin ligile inferioare, Rooney a iesit de 5 ori campion al Angliei cu Manchester United si a marcat 183 de goluri in tricoul 'diavolilor'. In total are 208 goluri marcate in Premier League. De la rebranduirea Premier League in 1992, Leeds a jucat 468 de meciuri. Wayne Rooney are 491, tinand cont ca a debutat abia zece ani mai tarziu. Leeds s-a declarat onorata sa fie intampinata de o asemenea legenda a fotbalului englez, dar mai intai a invins Derby cu 3-1 intr-un meci in care s-a vazut condusa in startul reprizei secunde.


Comentarii