La multi ani, Pele!

 


La multi ani, Edson Arantes do Nascimento sau Pele, cum îl știe toată planeta! Azi împlinește 80 de ani.

S-a născut în vremuri grele pentru omenire, cel de-Al Doilea Război Mondial. Brazilia nu a fost foarte afectată, dar oamenii spun că a venit pe lume să le mai îndulcească viața. Un scoțian a adus fotbalul în țară pe la mijlocul anilor 1800 și noul sport a devenit rapid o pasiune printre sud-americani. Fotbalul a intrat în cultura brazilienilor și oamenii locului se prezentau ca "o Pais do Futebol" (Țara fotbalului).

Brazilia este singura națională din lume care a fost prezentă la toate Campionatele Mondiale, 21 în total, din 1930 până în prezent. Pele nu era încă venit pe lume când s-au desfășurat primele trei turnee finale, și nici nu a văzut vreunul până la vârsta de 10 ani pentru că omenirea era ocupată să se salveze de la extincție. Nu s-a jucat fotbal internațional în perioada 1938-1950. Micul Pele nu știa ce înseamnă un Campionat Mondial, dar a văzut cum se simte.

Primul turneu final după încheierea războiului a venit acasă la brazilieni. Uruguay a distrus visurile pentru aproape 200.000 de oameni care s-au înghesuit pe 'Maracana' să vadă trofeul suprem în fotbal. Cifra oficială din Cartea Recordurilor este 199,854 de spectatori. Alte câteva zeci de milioane de oameni erau adunați în fața televizoarelor. Pele avea atunci 10 ani și pentru prima dată și-a văzut tatăl plângând. A înțeles ce înseamnă pasiunea pentru fotbal și i-a făcut o promisiune de domeniul fantasticului. I-a spus că îi va aduce Cupa într-o zi. Ok, micule Pele, ok, acum du-te la somn. Cine să bage în seamă vorbele unui copil? Dar a făcut-o mai repede decât s-ar fi așteptat oricine. La 17 ani și 249 de zile a marcat două goluri în finala Campionatului Mondial într-un spectaculos 5-2 împotriva Suediei chiar la nordici acasă. Pele s-a întors în Brazilia cu prima Cupă Mondială din istorie. Peste 4 ani a repetat performanța. Apoi a mai câștigat o Cupă în 1970 și a devenit primul și până în prezent singurul om din istorie cu 3 Cupe Mondiale în palmares. Brazilia are în total 5.

Pele, 80 de ani azi. "Fiecare copil din lume care joacă fotbal își dorește să fie Pele. Am o mare responsabilitate să le arăt nu numai cum să fie un jucător de fotbal, ci și cum să fie ca oameni."

Comentarii